Препоръчани книги за Юни 2018

Препоръчани книги за Юни 2018

Публикуваме нашата препоръка за три чудесни книги, с които се запознахме по-отблизо през Юни 2018 и които много ни допаднаха.

1. „Айсбергът ни се топи. Как да се променяме и да успяваме във всякакви условия“


„Айсбергът ни се топи. Как да се променяме и да успяваме във всякакви условия“ от Джон Котър и Холгър Ратгебър е малка, забавна, лесна за четене и силно вдъхновяваща бизнес книга за голямата и сложна тема „организационна промяна“.

Героите в книгата са пингвини, които живеят спокойно на един айсберг сред вечен лед и сняг. Те имат имена, „постове“ и роли. Става така, че един от редовите членове на колонията – любознателен, наблюдателен, аналитичен и изобретателен – забелязва как техният общ дом – айсбергът – започва отнякъде да се топи.

Действието се развива досущ като в компания, в която и мениджъри, и служители, са привикнали да живеят спокоен живот, не обръщайки внимание на променящата се външна среда. Настоятелните апели на аналитичния пингвин все пак оказват влияние и ръководството на колонията разработва стратегия за оцеляване.

Книгата е практическо и много полезно четиво и мениджъри, и за служители, а така също и за студенти, изучаващи тънкостите на управление на организационните промени.

2. „Chanel. Животът й отблизо“


„Chanel. Животът й отблизо“ от Лиза Чани е книга за живота на Коко Шанел (Габриел Шанел) – известната в цял свят модна дизайнерка, която следва неотклонно пътя на предприемача и създава могъщ моден бизнес. Много елементи от стила „Шанел“ са неразделна част от гардероба на съвременните жени.

Книгата впечатлява не само с биографични факти за живота на Габриел Шанел, но и с ярките акценти за нейните качества и цялостно поведение на жена-предприемач. Авторката счита, че източникът на феноменалния успех на Габриел произтича от нейното инстинктивно разбиране на новата епоха и от предугаждането й, че това е главното, на което следва да подчини визията за модния й бизнес.

И още нещо. Габриел е вярвала, че е дошла на тази земя с определена цел. А дрехите са само най-видимият успех на много по-дълбоки промени, за които тя помага да се случат.

3. „Щастието е… 500 неща, които ни правят щастливи“


„Щастието е… 500 неща, които ни правят щастливи“ е оригинална книга от Лайза Съурлинг и Ралф Лейзър с идеи и предложения как да бъдем по-щастливи.

Това са обикновените и малки неща, действия, събития и различни поводи, на които невинаги отдаваме нужното внимание. Например: „гледката към покривите“, „калинка, която каца върху теб“, „климатикът в горещия летен ден“, „приятелите в училище“ „музиката, която те връща в миналото“, „да се събудиш до любовта на живота ти“, „да потънеш в книгата, която четеш“, „да се срещнеш с най-стария си приятел“ и т.н.

Богатият набор от 500 идеи и предложения, които могат да ни дарят щастие, е сполучливо съчетан с 500 илюстрации. Те ни карат да се усмихваме, но и да размишляваме какво е щастието, къде да го търсим, как да го приемаме и какво да правим, когато ни връхлети.