Препоръчани книги за Октомври 2019

Препоръчани книги за Октомври 2019

Публикуваме нашата препоръка за три чудесни книги, с които се запознахме по-отблизо през Октомври 2019 и които много ни допаднаха.

1. „Води като Иисус. Поуки от най-великия модел на ръководство за всички времена“


„Води като Иисус. Поуки от най-великия модел на ръководство за всички времена“ представя модела на лидерство на Иисус Христос, който е изграден на неговите лични качества – вътрешна свобода, абсолютна увереност и сигурност в това, което проповядва.

Авторите – Кен Бланчард, Фил Ходжис и Филис Хендри, които са изтъкнати експерти в сферата на лидерството – очертават четирите сфери на лидерството на Иисус. Основните поуки и насоки към днешните ръководители са именно в тази насока.

Книгата е уникална, тъй като представя библейски модел на лидерство – твърде различен от сегашните корпоративни модели на лидерство, но напълно приложим.

2. „Похватите на титаните“


„Похватите на титаните“ е чудесна, вдъхновяваща книга за хора от различни професии и възраст. Тя съдържа интервюта с личности от световна величина („титани“) за техните житейски принципи, навици, стил на мислене.

Сред интервюраните са предприемачи, мениджъри, инвеститори, кинозвезди, спортисти, шахматисти, блогъри и генерали, групирани в книгата в три групи – „здрави“, „богати“ и „мъдри“.

Грижливо подбраните цитати, препратките към книги, статии, блогове, симпатичните илюстрации, хуморът, луксозното книжно тяло и внушителният обем от 710 страници, подсилват общото въздействие на „Похватите на титаните“ относно темата за принципите, навиците и стила на мислене в съвременния живот и бизнес.

3. „Третата алтернатива“


„Третата алтернатива“ е разтърсваща книга за необикновената сила на един подход за справяне с трудни конфликти и ситуации в живота.

Авторите – Стивън Кови и Брек Ингланд, които са световно известни експерти по личностно и духовно развитие, наричат този подход „третата алтернатива“. Откриват го на основа на свои интервюта с 7834 души от различни континенти, професии и позиции в различни организации.

Третата алтернатива е синергия на мисленето на двама души, когато попадат в тежка ситуация. Двамата биха могли да решат да обединят страстта, енергията и своите чувства в създаването на една своя нова реалност, която е значително по-добра от досегашната.

Идеите на Стивън Кови и Брек Ингланд са онагледени със схеми, помощни текстове, таблици, практически указания за ползване на техниката „Четирите стъпки на синергията“.