Публикувано на

Препоръчани книги за Октомври 2018

Препоръчани книги за Октомври 2018

Публикуваме нашата препоръка за три чудесни книги, с които се запознахме по-отблизо през Октомври 2018 и които много ни допаднаха.

1. „Лидерите винаги обядват последни“


„Лидерите винаги обядват последни“ от Саймън Синек е книга за лидерите и лидерството в съвременните условия на заплахи, върху които нямаме контрол.

Саймън Синек е известен в цял свят консултант по мотивация и маркетинг и един от най-популярните TED лектори. Неговата дефиниция за „лидер“ обединява няколко характеристики, които той в израза „лидерите винаги обядват последни“.

„Лидерите винаги обядват последни“ предлага много примери за лидери и лидерство в различни организации и ситуации – военни, неформални групи, малки и големи бизнес организации, нестопански, на фона на световни проблеми като намаляващи ресурси, тероризъм, експанзия и др., когато би било добре всички да знаем и можем да бъдем лидери, макар и в по-малък мащаб, правейки малки неща за доброто на другите.

2. „Умни пари. Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България“


„Умни пари. Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България“ от Стойне Василев е отлично ръководство с принципи и техники за управление на личния финансов успех.

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор, предприемач и собственик на най-популярния в България сайт за лични финанси – SmartMoney.bg. Убеден е, че има пряка зависимост между финансовата грамотност и благосъстоянието.

Наръчникът „Умни пари“ съдържа общо 80 теми, свързани с личните финанси и възможностите за инвестиране в България, сред които: основи на финансовата грамотност, спестяване, инвестиране, кредити, как парите да работят за нас, основни инвестиции и др.

3. „За смъртта и умирането“


„За смъртта и умирането“ от д-р Елизабет Кюблер-Рос е книга, която разкрива една нова и много човеколюбива възможност да се отнасяме към умиращите хора като към „учители“ и по този начин да сме полезни на тях и на себе си.

Елизабет Кюблер-Рос е психиатър, хуманист, основател на световното движение за грижи към хората в хосписи и автор на 24 книги, които са преведени на 36 езика.

„За смъртта и умирането“ съдържа споделени истории на хора в техните последни дни от живота, но най-ценни в нея са изводите на д-р Кюблер-Рос за уникалните човешки аспекти на съществуването ни. Включени са много интересни и рядко разглеждани въпроси: защо хората се страхуват от смъртта; кои са най-разпространените нагласи към смъртта и умирането; какво изразяват най-често умиращите хора – отричане, изолация, гняв, пазарене, депресия, приемане, надежда и др.