Препоръчани книги за Април 2019

Препоръчани книги за Април 2019

Публикуваме нашата препоръка за три чудесни книги, с които се запознахме по-отблизо през Април 2019 и които много ни допаднаха.

1. „Син океан. Преход отвъд конкуренцията“


„Син океан. Преход отвъд конкуренцията“ от У. Чен Ким и Рене Моборньо е книга-ръководство с пет доказани стъпки за преход отвъд конкуренцията – пазарно стопанство, в което не действат безмилостни и разрушителни закони, а иновации със стойност.

„Син океан“ е понятие, с което авторите обозначават стратегическото мислене и поведение, основано не на разрушителните закони на конкурентната борба, а на творчеството, на иновациите, които носят ползи за потребителите, на бизнес растежа, на създаването на работни места.

Книгата съдържа примери за успешни преходи отвъд конкуренцията, осъществени благодарение на стратегията „Син океан“.

2. „Социопатът около теб“


„Социопатът около теб“ от д-р Марта Стаут е книга, чиято основна цел е да ограничи деструктивното въздействие на социопатията върху живота ни чрез опознаване на нейната природа.

Д-р Марта Стаут е психотерапевт със специализация по лечението на хора, пострадали от психически травми. Определя социопата като индивид с пълна слепота, клинична депресия и дълбок дефицит на познавателни способности.

Сред характеристики на социопата, д-р Стаут откроява най-важната – липсата на чувство за вина и съвест.

3. „Дзен и изкуството на щастието“


„Дзен и изкуството на щастието“ от Крис Прентис е книга за изкуството да се чувстваш щастлив, следвайки своята „вътрешна“, а не „външна“ пътека.

Крис Прентис е основател и директор на център за лечение на зависимости, автор на десетки книги за Дзен и личностното развитие, сценарист, режисьор и продуцент на игрален филм на сходна тематика.

Основната идея на „Дзен и изкуството на щастието“е, че щастието е състояние на ума и лична реалност. То не е дар, който получаваме отвън, а е резултат от навика ни да мислим и да се възприемаме като щастливи. Ценните съвети на Крис Прентис са основани на Дзен философията за връзката между законите на Вселената и личното поведение.