Публикувано на

Откъс от “Знаците на любовта” на Линда Гудман

Откъс от “Знаците на любовта” на Линда Гудман
Откъсът е от книгата „Знаците на любовта“ на Линда Гудман. Това е завладяваща книга с астрологически тези за могъщата сила на любовта между жената и мъжа.

Дванадесетте тайнства на любовта

Мъжът и жената изпитват огромна потребност да бъдат обичани. Рухваме духом не при мисълта, че ще се разболеем или ще обеднеем, а от страх, че никой не мисли за нас, никой не ни разбира. Отчаяно търсим любовта, независимо колко здрави, богати или мъдри сме, защото нейната алтернатива е самотата. Любовта е блян както на небето, така и в ада, и за светците, и за грешниците, навсякъде и това в епохата на Водолея, по време на сексуалната революция, ни отвежда до доста странни места.

Кажи какъв е този ламтеж за секс?
Защо всички тези хора ходят на порнографски филми,
а онези не ходят…

И циниците, и идеалистите, пуританите и проститутките, фригидните и свръхнадарените, мъжете, които смятат, че жените им трябва да си стоят в къщи, и привърженичките на еманципацията, които четат Браунинг, и хората, които разлистват „Плейбой“, онези, които гледат анимационни филмчета, и хората, които се прехласват по най-новия шведски еротичен филм – всички търсят едно и също нещо. Независимо по кой път са поели в стремежа да са щастливи, вътрешната им потребност, която им вдъхва сила, е любовта. Не да обичат. Не да бъдат обичани. А да споделят любовта. Да обичат и да бъдат обичани.

Защо продължителната споделена любов се среща толкова рядко? За да постигнеш пълна хармония с човека, за когото си роден, трябва да усвоиш уроците на дванадесетте слънчеви знака. Да овладееш мъдростта на дванадесетте тайнства на любовта.

Пътуваме около астрологичното или кармично колело на живота, прераждаме се под различни слънчеви знаци и понякога напредваме бързо, а друг път едвам кретаме и многократно се връщаме в сектора на даден слънчев знак, за да усвоим стари уроци – ние се развиваме и усъвършенстваме всеки със своята скорост. Принудени сме от свръх съзнателното си „Аз“ да овладяваме положителните качества на дванадесетте знака и да премахнем от характера си отрицателните страни, за да се превърнем в цялостни личности, достойни да се слеят със своята сродна душа. В копнежа ни за любов е заложена нашата метафизична мъдрост. Тайнството на живота, Езотеричната истина.

Всеки слънчев знак съдържа сила, която може да се превърне в слабост, всеки слънчев знак съдържа слабост, която може да прерасне в сила по закона на противопоставяните положителни и отрицателни явления.

Какво е инатът на Телеца, ако не неговото търпение, но с обратен знак? Какво е импулсивността на Овена, ако не отрицателната страна на неговия положителен Марсов кураж? Дали Лъвът ще предпочете да използва своята огромна гордост и благородство, за да защитава беззащитните или ще се превърне в безочлив деспот на безпомощните? Дали чувствителността и предпазливостта на Рака ще се превърнат в необосновани страхове и фобии? Дали съчувствието и свитостта на Рибите ще приемат негативните нептунови аспекти – коварство, измама, и бягство от живота?

Сами трябва да изберем коя полярност в своя слънчев знак ще следваме. И ако направим грешния избор трябва да преживеем отново опита на този слънчев знак, докато усвоим положителната му сила.

Любовта е вечна

Има една дълбока и важна причина вие и човекът когото обичате да осмислите дванадесетте тайнства на любовта. Ключът е в числото дванадесет.

Съществуват дванадесет основни минерални соли, използвани в хомеопатията (най-полезният от всички клонове в медицината). Те притежават огромно положително влияние върху здравословното състояние на човека в зависимост от съответните дванадесет слънчеви знака – факт, ясен само за практикуващите, но не и за ортодоксалните лекари (с много редки изключения).

Минералите също съответстват на числото 12, както и метричната и дванайсетичната система. Диамантите например имат 12 страни и оси, по които трябва да бъдат разрязани, за да се превърнат в брилянти. Манихейците били управлявани от дванадесет апостоли. Прочутият Йерусалимски храм на Соломон има 12 отделения, Херкулес извършил 12 подвига, „Свети Джеймс“ има 12 олтара, 12 са гръцките богове и така нататък…

Мъжът и жената са неделими. Всеки от тях е част от другия. Мъжко-женските начала са напълно равностойни. И въпреки това винаги са с различни полюси…

Докато мъжът и жената обикалят астрологичното кармично колело и усвояват качествата на другите слънчеви знаци, докато се учат и учат останалите, те са длъжни да съхранят при своето прераждане положителната цялост на слънчевия знак на партньора си, а също и да уважават това право на другите. Лъвът трябва да запази своята гордост. Ракът – желанието да се чувства сигурен. Козирогът трябва и занапред да почита традицията, Близнаците да държат на свободата си. Всеки трябва да следва девиза на Водолея: „Живей и не пречи на другите да живеят“, да бъде верен на себе си и да остави другите да ъдат такива, каквито са. За да прогледнем за същината на любовта – и да получим правото да я изживеем до дъно, първо трябва да се научим да сме търпеливи към качествата на другите слънчеви знаци, вместо да ги осъждаме.

Когато изучаваме взаимоотношенията между представителите на дванадесетте слънчеви знака, чертите на характера им с които те се подхождат, не бива да забравяме, че крайната цел на всяка душа е да предаде и усвои урока на всеки слънчев знак. Това пътешествие е нещо като израстване на духа – той преминава през детството, зрелостта, старостта и смъртта, за да се прероди отново. Душата ще се отърве от този безкраен кръговрат – раждането и смъртта, само когато и ние се научим как да освободим физическото си тяло от смъртта – чудо, което смея да предскажа, ще стане много по-скоро, отколкото предполагаме. „Проблемът“, който ще създаде подобно дълголетие при тази пренаселеност на света, има множество решения. Но тук не му е мястото да се опитваме да изброяваме възможностите.

Ще разберете символичното пътешествие на душата през секторите на дванадесетте слънчеви знака, като си представите мъж и жена, които пътуват заедно тялом и духом. Най-напред душата навлиза в първоначалната си фаза, сходна с раждането на човека, сетне преживява различни възрасти и трупа през всяка от тях опит, точно както правим и ние, когато пътешестваме с физическите си тела. Душата е „родена“ под знака на Овена, символизиращ новороденото, както е отразено в магнетичната алхимия на Слънцето.

Към книгата