Откъс от “Житейска навигация” на Марго Берген

Откъс от “Житейска навигация” на Марго Берген
Откъсът е от книгата „Житейска навигация. Неща, които ми се иска моята майка да ми беше казала“ на Марго Берген. Книгата е ценен наръчник с житейски умения, възгледи и подходи, които майката може и трябва да предаде на дъщеря си в името на нейния пълноценен живот.

Любовници и партньори

Въпросът, който сега си задавам, е: възможно ли е да се подготвиш или да създадеш най-благоприятни условия за избора на правилния партньор за цял живот и да изградиш трайна връзка? Мисля, че е възможно, но разчистването на пътя за изпълнените с истинска любов отношения изисква усилия.

Ти сега започваш и се надявам за теб да е по-лесно.

Какъв партньор да си избереш? Понякога си говорим за това предпазливо и аз се опитвам да не кажа твърде много или твърде малко. Добър ли е? Мил ли е? Спокоен ли е? Свободен ли е, или все още е обвързан? Има ли друга жена в живота му? Ще ти помага ли, или ще ти пречи? Как допринася за виждането ти за живота ти и изживяването му?

И после, трескавостта на похотта: напълно ли ще те съсипе или само временно ще те поведе в грешна посока? Има забравими и незабравими любовници, има внимателни и леко разсеяни. Научи се да разпознаваш разрушителните и бягай от тях.

Ще има такива, които ще напускаш и при които ще се връщаш, защото знаеш, че трябва да довършиш нещата – по един или друг начин. Обикаляла си около тях през периода на неопределена раздяла и си ги искала обратно, без да знаеш как да помолиш. Така че действай. Разиграй нещата още един път.

Изпращала съм и съм получавала факсове, писма, картички, текстове, съобщения и имейли до и от любовници, които съм искала да си върна. После съм ги изтривала или съм ги поставяла в рамка, изгаряла съм ги или съм ги мушвала някъде. Всеки ще ти носи някакъв урок. Накрая ще научиш кое е правилно за теб: дали можеш да понесеш емоционално противоречие да отдадеш тялото, но не и душата си; дали можеш да разделяш уважението от любовта; дали с времето ще се научиш да се сдържаш физически и психически и да разбираш на кого да отказваш отпор и защо.

Да имаш приятели от противоположния пол е полезно. Те ще ти дават разяснения за мъжете. Ще ти превеждат мълчанието, сдържаността в думите, необяснимото отсъствие и необмислената реплика на някое парти, когато той си тръгва пиян с жена, която току-що е срещнал.

Младите мъже често подсъзнателно ще излъчват самоувереност, но ще приветстват поканата ти да поговорите насаме по въпроси, които рядко обсъждат в мъжка компания. За теб това ще е допълнително полезно виждане за света, тъй като те ще обогатяват разговора със собственото си усещане какво е да си мъж. Автоматичните им оценки може да те дразнят, но като цяло обществото все още очаква от тях различни неща – дори и никой от двама ви да не го одобрява. Тези приятели могат да бъдат твои съюзници. Между вас ще има равнопоставеност, докато единият не получи по-високо платена работа или не се ожени. Тогава приятелството леко ще се килне настрани.

Има граници, които трябва да се научиш да не прескачаш, за да запазите чистотата на приятелството си. Може ли да ти стане любовник? Понякога се получава. Мисля, че зависи от емоционалната ти издръжливост. Онова, което даваш на някого емоционално и физически, е безценно. Уговорката да дадеш тялото си, без да очакваш нещо повече от мига, изисква голяма сдържаност.

Няколко думи за любовта

Отначало може да установиш, че изживяваш в пълнота голямата любов: песни, танци, сласт, вечери, готвене, пазаруване, пътувания и учене заедно. Ще станеш едно с другия, изгубвайки себе си в него, едно цяло срещу света чрез създаването на споделени интимни преживявания, език, шеги и тайни препрадки. Сродната ти душа ще се буди заедно с теб сутрин, ще ти пожелава всичко хубаво с усмивка и ще слуша за мечтите ти. Любовта ви, по думите на Флобер, ще разтопи звездите.

С времето ще се появят усложненията от това сливане. Но си струва да поемеш риска сърцето ти да бъде разбито заради прекрасното усещане, че разбираш и че те разбират.

Всички искаме да изградим щастлив и спокоен живот с любимия живот. Но връзките са доживотна задача, която изисква постоянно прилагане на емоционални и практически умения. След като звездите са се стоплили, митът за сливането в едно започва да се руши и някой трябва да се погрижи за прането. Ето кога започва следващата фаза.

Amo, amas, amat. Можем да спрегнем причините си да бъдем с някого. Кое цениш най-много в този човек? Сигурна ли си, че личността и същността му са в хармония с твоите ценности? Връзката ви подхранва ли живота и душата ти?

В даден момент ще трябва да се стабилизираш и да прецениш каква ще бъде връзката. Така че нека изберем и внимателно сглобим елементите.

Как двойките живеят в мир и любов? Доверието е основата на близостта и цялото начинание почива върху него. А дълбокото приятелство е в сърцевината му. Този човек ще се превърне в твой дом. Усещането за дом идва от лекотата, от една страна, и от усилието, от друга.

Уменията, необходими за надграждането на тази основа, са истинско общуване и комбинация от уважение, толерантност и сдържаност. И сдържаността е може би нй-важното от всичко. Трябва да знаеш как да изглаждаш конфликтите и да постигнеш баланс на силите – във финансово, професионално и лично отношение. Трябва също да знаеш кога да не казваш какво изпитваш, кога да не бъдеш рязка. Макар това да не означава, че решението е нацупено мълчание.

Може би ключът към всичко е да се научиш да говориш откровено, но неосъдително, така че конфликтните точки да се превърнат в любящо изследване. В идеалния случай това изследване е придружено от емпатия, а не от (както си мислех аз известно време) съчувствие и думи на утеха и подкрепа. Истинската емпатия е да чувастваш, а не само да знаеш. Любовта е истинско зачитане на другия.

„Обичам те!” „Съжалявам!” „Моля те, прости ми!” „Благодаря ти!” Това е квартетът на двойката. Добре е като двойка да опознаете практическите си навици и наклонности. По отношение на финансите: еднакво ли е разбирането ви за ролята, която парите не играят в живота ви? Прахосници ли сте, или сте спестовни? По отношение на времето: да планирате ли обичате, или да правите каквото ви хрумне в момента? По отношение на домакинството: кой коя работа ще върши? У дома ли ще се храните, или навън? По отношение на спането: да не би ти да си чучулига, а той – сова?

Мисля също, че любовта означава да не си прекалено обсебен от резултатите. Обвързани сте, но без да се задушавате взаимно. Пусни го и да става каквото ще: за добро или за зло. Продължителната любов е по-взискателна, не толкова забавна и понякога хубава.

Към книгата