Откъс от “Защо точно ти?” на Джеймс Рийд

Откъс от “Защо точно ти?” на Джеймс Рийд
Откъсът е от книгата “Защо точно ти?” на Джеймс Рийд. Книгата е за хората, на които им предстои да се явят на важно интервю за работа.

Класическите въпроси на интервю: „Съдбоносните 15“

Събрах тези петнадесет класически въпроса отчасти защото те са в основата на почти всеки втори въпрос на интервю, но и защото моето проучване сочи, че това са петнадесетте въпроса, които е най-вероятно да ви зададат. Така че ако времето ви притиска, можете да постигнете много, макар и не всичко, като подготвите отговори само на тези въпроси.

Някои книги, посветени на провеждането на интервюта, ще ви накарат да повярвате, че ще ви зададат някои от стотиците въпроси за интервю, до един коректно различни. Според мен съществуват ограничен брой действителни, обособени въпроси, с които можете да се преборите. В по-практичен план също така смятам, че всеки кандидат трябва да избере къде да приключи подготовката си, трябва да я започне с тези петнадесет класически въпроса.

Не само защото интервюиращите изискват по-качествени отговори на обикновените класически отговори от рода на „Разкажете ми за себе си“, отколкото на по-глупавите въпроси като „Какво животно искате да бъдете?“ Вашият интервюиращ може да бъде очарован да чуе, че предпочитате да бъдете видра вместо делфин, но със сигурност повече ще иска да знае дали сте подходящ за съответната работа.

Ако четете книгите, които изискват да подготвите отговори на стотици въпроси за интервю, то категорично спадате към категорията на делфина и видрата. Но според мен е много по-точно да се концентрирате върху „Съдбоносните 15“ и да продължите да работите оттам, доколкото ви позволят времето и енергията.

Разкажете ми за себе си

Същинският въпрос е: Какво е мнението ви за себе си? И какво бихте могли да споделите и какво да спестите?

Печелившата тактика е: да анализирате въпроса, да репетирате отговора и да го правите с лекота.

Ще отделим много време на този въпрос, защото няма друг, който да ви подлее вода толкова бързо.

Защо този въпрос създава толкова много проблеми?

Както при всички отворени въпроси, така и при „Разкажете ми за себе си?“, няма очевиден отговор. Зависи изцяло от вас да решите какво да кажете и кога да спрете да говорите. Но този въпрос е много надеждно мерило за самочувствието на един кандидат и за неговата степен на подготовка поради две причини.

Първо, по-неуверените и неподготвените кандидати обикновено започват като молят за допълнителни пояснения, преди да отговорят, с молба да одобрение, или започват с: „Професионални или лични неща искате да разкажа?“ и приключват с: „Хм, това ли искахте?“ Нито един от двете не звучи добре.

Второ, всички ние имаме слабости и знаем, че не бива да ги споменаваме по време на интервю. Но когато започнете да мислите по темата за какво не трябва да мислите, вие сте почти обречени да започнете да говорите и за това.

Когато интервюиращия каже „Разкажете ми за себе си“ се подразбира, че ви молят да не се спирате върху всичките си слаби места като кандидат за работа. В този момент е много обичайно съзнанието ви да започне да мисли единствено за вашите слабости – да започне да разказва за онзи път, когато когто са ви уволнили, или за лошото ви здраве, или може би за колекцията ви от фигурки от „Стар Трек“.

Човешкият мозък може да извършва само по една задача наведнъж, но този въпрос се опитва да го накара да извършва две: да осмисли какво да каже и какво да не каже. Трудно е да се мисли по тези две задачи в разгара на интервюто, особено когато повечето от нас са откровени по своята същност, както и малко стеснителни. Понякога нашият ум се опитва да намали своята натовареност, както избълва всичко наведнъж. Ето защо всеки интервюиращ е ставал свидетел на непринудена изповед на кандидатите.

Тогава как да постъпите?

Най-добре е да упражните структурата на своето изложение и най-важното – да я изложите, без да задавате въпроси, все едно вашият индивидуален подход към отговорите на отворени въпроси е най-естественото нещо в света.

Почти всяка структура ще ви свърши работа, стига да знаете какво представлява и да сте я упражнявали много пъти.

Предложения за отговор на въпроса „Разкажете нещо за себе си“

Структура: Професионално резюме и цели

Аз съм главен оперативен служител с петнадесетгодишен опит в жилищните имоти, който иска да се премести на позиция главен изпълнителен директор в регистрирана на борсата агенция за недвижими имоти.

Структура: Филмов сценарий

След университета се насочих към финансите, но установих, че истинската ми любов всъщност е компютърно програмиране. Осъществих промяната преди пет години и оттогава не съм поглеждал назад. Сега искам да заема важна длъжност в ИТ фирма с клиенти в Ситито.

Структура: Роли и хобита.

Аз съм правоспособна медицинска сестра, баща на три деца и доброволец на екипи, когато имам възможност.

Структура: Членство в организации

Аз съм канадец, живеещ в Брайтън и работя във финансовия сектор. През уикендите работя като доброволец в ползи на бездомните.

Хитроумна поредица

Винаги казвам, че имам три кариери, две деца, един съпруг и никакви съжаления.

Завършете със забележителен израз сякаш връщате контрола на интервюиращия. Обърнете внимание, че въпросът „Това достатъчно ли е?“, не е категоричен израз, а вик за помощ. По-добър начин е да завършите, е да повторите изразните средства на интервюиращия от оригинален въпрос.

Насоки за алтернативен подход

Ако горепосочения подход ви се струва твърде монологичен, ето няколко насоки за алтернативен подход:

  • Трябва да демонстрирате логична прогресия или основна тема. Иначе казано трябва да разкажете история.
  • Трябва да покажете, че знаете точно какво ще кажете и че няма да отнеме много време. Например, „Да разкажа за себе си? Добре. Като начало ще ви предложа 60-скундна версия, кажете ми ако искате да чуете още нещо.“ Каквото и да правите, недейте да звучите така, сякаш никой досега не ви е задавал този въпрос. Трябвало е да се самоанализирате. Уверете се, че знаете какво да кажете, ако интервюиращия наистина поиска да чуе още.
  • Не питайте дали искат лична или професионална информация. Уверените хора не правят така. Направете съдържанието на вашето резюме 90 процента професионално и 10 процента лично. Това е делова среща, не любовна.
  • Не е нужно вашата история да има определено начало, особено ако сте по-опитен кандидат, но тя трябва да има определена „среда“, от която да става ясно с какво сте се занимавали напоследък, по какъв начин това допринася за вашите умения и опит и как на свой ред те допринасят за работата, за която кандидатствате.
  • Освен това ви трябва определен „край“, за да покажете че спирате да говорите и давате думата на интервюиращия. За да направите това, ще ви е достатъчно да споменете накратко за социалния си животи за вашите интереси.
  • Вие не сте вашата длъжност, но на този етап тя може да се окаже полезна, за да даде начален тласък на отговора ви. Ако започнете с настоящата работа,ще звучите енергични и делови: „В момента съм помощник маркетингов мениджър в „Теско“, то може би не е толкова лирично начало, както например:„Аз съм жена, която обича да работи в магазин за хранителни стоки“, но пък и не звучи така, сякаш разговорът ви ще витае безцелно из стаята, за което има риск с този въпрос. Между другото „Дипломирах се наскоро и търся първата си работа в областта на правото“, също е вид длъжност, при това много по-добра в сравнение с това, което обикновено казват вашите колеги, когато им задават този въпрос.
  • Някои хора разглеждат този въпрос като възможност да говорят за своите силни и слаби страни, но има не по-лош аргумент да се придържате към професионалните си задължения и увлечения. Последното им мнение гласи, че за този въпрос вашите истински професионални качества трябва да излизат не от устата ви, а да се личат от резултатите.

Към книгата