Откъс от “Витамини и минерали” на Алан Пресман и Шийла Бъф

Откъс от “Витамини и минерали” на Алан Пресман и Шийла Бъф
Откъсът е от книгата „Витамини и минерали. Енциклопедия стъпка по стъпка“ на Алан Пресман и Шийла Бъф. Книгата е впечатляващ наръчник, посветен на абсолютно всички витамини и минерали и мястото им в нашия живот.

Нуждаете ли се от добавки с витамини и минерали?

Средностатистическият човек си набавя ПДН (препоръчителна диетична норма) или АП (адекватен прием) от витамини и минерали просто като се храни рационално, включва в менюто си зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци. О, да, вярно! Кой е всъщност този средностатистически човек? Никой не го познава.

ПДН и АП предполагат, че вие сте зрял човек под 60 години, в добро здраве, имате прекрасно храносмилане, нямате наднормени килограми, водите напълно лишен от стрес живот, никога не сте имали какъвто и да е медицински проблем и никога не ви се е налагало да вземате каквито и да е лекарства. ПДН и АП също така предполагат, че се храните пълноценно всеки ден.

Нека бъдем реалисти: дори в добрите си дни не винаги успявате да си осигурите пълноценна и здравословна диета. Кой има време и енергия за цялото това пазаруване и готвене? Почти всеки ден половината от нас поне веднъж се хранят извън дома си. Просто не можете винаги да се храните здравословно, дори и да се стараете.

А истината е, че повечето от нас дори не се и опитват, поради което не си добавят нужните ПДН и АП от храната. Само погледнете резултатите от индекса за здравословно хранене на департамента по земеделие от 1999 до 2000 година:

  • Огромните 90 процента от американците се хранят с бедна на хранителни вещества храна или следват диета, която се нуждае от подобряване!
  • Само 17 процента от всички американци ядат поне по две порции плодове дневно.
  • Само 28 процента от всички американци ядат поне по три порции зеленчуци дневно.

А по данни от изследването за здравето и храненето на нацията, също под егидата на департамента по земеделие, проведено от 2001 до 2002 година, ние изобщо не се справяме добре с осигуряването на минимума само от храната:

  • Повечето от нас – 93 процента – имат неадекватен прием на витамин Е.
  • Повече от половината американци – 56 процента – имат неадекватен прием на магнезий.
  • За витамин К и калций само един на четирима американци се доближава до адекватния им прием.
  • Повечето зрели жени не достигат ПДН за желязо, цинк, витамин B6 (пиридоксин), калций, магнезий и витамин Е.
  • Повечето зрели мъже не достигат ПДН за цинк и магнезий.

И това не е всичко. Според статия, публикувана през 2000 година във водещото списание „Педиатрия“, много деца в САЩ на възраст между 1 и 2 години не приемат достатъчно желязо, цинк и витамин Е. Това ги излага на нарастващ риск от забавяне на растежа и умственото развитие, а също и на нарастващ риск от болести. А според изследване от 1998 година, също публикувано в „Педиатрия“, те си набавят по-голямата част от витамините и минералите от обогатени закуски, а не от плодове, зеленчуци и други храни. Ако е толкова трудно да набавят ПДН и АП от храната, какво да говорим за по-големите количества витамини и минерали, които препоръчват здравните специалисти? Остава ви единствено да удвоите усилията си да се храните по-пълноценно или различно. Така например жените между 25 и 50 години трябва да си доставят поне 1000 мг калций всеки ден, за да запазят костите си здрави. Лесно можете да изпиете необходимото количество мляко, но ще го направите ли? Дали изобщо обичате мляко? А ако не го харесвате или имате храносмилателни проблеми при усвояването му?

Един от главните проблеми с ПДН и АП е, че са разчетени за човек в добро здраве, който си доставя с храната 2000 калории дневно. А ако не ядете толкова много? Повечето жени не го правят – а дори да го правят, те следват официалните съвети за диета с ниско съдържание на мазнини и в крайна сметка се оказва, че не приемат достатъчно хранителни вещества. Проведено през 1998 година изследване показва, че повече от половината жени, които ограничават мазнините до по-малко от 30 процента от дневните калории, не си набавят препоръчителната дневна доза от витамин А, витамин Е, фолиева киселина, калций, желязо и цинк! И в нашето побъркано по свалянето на килограми общество по всяко време един от шестима американци спазва диета – обикновено такава, която не осигурява добро хранене. Няма начин тези хора да си набавят нужните им витамини и минерали от храната.

Първото, което ще ви кажем, е, че добавките с витамини и минерали не са заместител на здравословното хранене. Те не са и вълшебен щит за закрила от ефектите на лошите навици, като пушенето и отказа от физически упражнения, нито ще ви помогнат да свалите килограми. Но сме наясно, че невинаги можете да ядете това, което би трябвало – и че понякога се нуждаете от повече витамини и минерали, отколкото можете да си доставите само с храната.

По тази причина добавките с витамини и минерали са изключително важни. Като вземете дневната доза мултивитамини и минерални добавки, вие получавате сигурност, че си доставяте всичко, което ви е потребно. Възможно е да имате допълнителна потребност от един или повече витамини и минерали – много по-голяма от количествата, които можете да си набавите чрез храната. И в този случай добавките ви дават сигурност, че получавате достатъчно от тези важни за живота вещества.

Най-общо казано, добавките с витамини и минерали са безопасни, дори ако се вземат в големи дози. За да дадем по-точен поглед върху този въпрос, ще цитираме изследване, публикувано през 1998 година в „Списание на Американската медицинска асоциация“, в което се отбелязва, че през 1997 година вследствие на реакции към предписани лекарства са починали над 106 хилади пациенти в болниците, а още 2 милиона са получили сериозни странични ефекти. През цялото десетилетие след 1990 може да посочат само 50 смъртни случая, за които има подозрение, че са свързани с прием на хранителни добавки от всякакъв вид.

Повече не означава винаги по-добре, а и някои добавки може да нанасят вреда в големи дози. Доверете се на здравия си разум. Прочетете каквото имаме да ви кажем за витамините и минералите, обсъдете въпроса с вашия лекар и след това решете кои добавки са подходящи за вас.

Към книгата