Публикувано на

Откъс от „Умни пари“ на Стойне Василев

Откъс от "Умни пари" на Стойне Василев
Откъсът е от книгата „Умни пари“ на Стойне Василев. Книгата е отлично ръководство с принципи и техники за управление на личния финансов успех.

Миенето на зъби е полезен навик, нали? От него очакваш дългосрочни резултати, които ще ти се изплащат до края на живота ти. Сега ще ти споделя за един не по-малко добър навик. Преди това обаче искам да си извадиш портфейла и да погледнеш какво има в него. Предполагам, има пари, лична карта, шофьорска книжка и други документи, банкови карти, карти за намаления…

А има ли в него касови бележки? Ако има – честито! Ти най-вероятно вече си придобил този ценен навик да описваш разходите си. А той от своя страна ще ти служи вярно и ще ти помага да ставаш все по-богат.

Сигурно има много други начини за проследяване на разходите, но аз ще споделя своя. Той е много лесен. Просто събирам касовите бележки от всички покупки. В началото беше трудно, защото не навсякъде ми даваха и трябваше да си записвам покупките на лист хартия или да ги помня. Постепенно започнах да си искам бележки и вече почти навсякъде ми дават. Там, където все още работят с бакалски тефтер и крият обороти, спрях да пазарувам.

След това записвам тези разходи веднъж на седмица в една таблица, в която има категории (малко по-късно ще стане въпрос за това), сума на разхода и коментар. Ако на теб ти е по-лесно да използваш онлайн инструмент, има много такива. Аз ще ти препоръчам два на български: myPocket и Klear Budjet. Те са безплатни и след регистрация може да ги използваш. Притежават базовите функции, от които имаш нужда. Ако имаш навика да плащаш с дебитна или кредитна карта, просто трябва да си отвориш онлайн банкирането и всички суми са там.

„Ако не можеш да измериш една дейност, не може да я управляваш“ – има логика в тази мисъл на Питър Дракър, нали? Записването на разходите беше само първата крачка. Сега трябва да използваш тези данни, за да видиш дали се справяш добре с парите или не.

Отчет за приходите и разходите

Тук е моментът да въведем и основните отчети, които ще използваш, за да следиш своите финанси и напредъка при тяхното управление. Започвам с отчета за приходите и разходите. В него няма нищо сложно. Първо записваш приходите, вадиш разходите и остатъкът са спестявания.

Можеш вече да изтеглиш и да ползваш Месечния отчет за приходите и разходите от SmartMoney.bg/UmniPari

В него има описание за какво точно се въвежда във всяка клетка. Взимаш данните от онлайн приложението, листа или твоята електронна таблица и ги нанасяш в отчета, като той е само примерен и може да се направи твой собствен.

Опитай се да попълниш Отчета за приходите и разходите за миналия календарен месец.

Ще е много трудно, ако не си водиш записки за разходите и не си пазиш касовите бележки, нали? Пробвай се все пак. Първият път, когато аз трябваше да попълвам такъв отчет, се сетих само за около 30% от месечните си разходи като останалите 70% се оказаха някаква пълна мистерия. През следващия месец, когато си записвах всяка покупка, се оказа че тези липсващи 70% са ежедневните ми дребни покупки за кафе, закуски, излизания с приятели и други.

Ако отчетът ти е готов и над половината от твоите месечни разходи са в него, поздравления! Ти се справи много по-добре от мен при първото ми подобно упражнение. За съжаление много хора стигат само дотук и се оплакват, защото мислят, че това е безсмислено упражнение – просто виждаш къде са отишли парите ти и нищо повече.

Сега ще ти издам една малка тайна – това не е всичко. Основната част от тази дейност е в анализа. В него се крие ключът от бараката. И за да не си говорим празни приказки, веднага ще ти дам пример, който е често срещан при мои клиенти.

Отвори примерен Месечен отчет на приходите и разходите от SmartMoney.bg/UmniPari

В него има колона „Коментарът на Стойне“, където съм видял поле за подобрение. Разгледай внимателно цифрите и коментарите и направи същото за своя месечен отчет.

Искам само да обърна внимание на един много мощен принцип – „Плащай първо на себе си“. Аз го научих от Робърт Кийосаки. Той казва да заделим минимум 10% от всеки доход още преди да дадем и една стотинка на „Топлофикация“, на ВиК и на всички останали. Това означава, че мислиш първо за себе си и за своето бъдеще. Аз стриктно спазвам този принцип и 20% от всеки доход, който получа, отива по специална спестовна сметка, от която след това инвестирам. Тези пари не ги броя никъде, все едно ги няма.

Ще забележиш, че разходите за данъци и осигуровки върху трудовите възнаграждения са извадени на отделен ред. Това не е случайно. Въпреки че те се удържат от работодателя и ти получаваш чистата сума, важно е да знаеш каква част от доходите отива към държавата и НОИ. След като един клиент видя каква голяма сума му се удържа всеки месец от заплата, се разбра с работодателя да напусне позицията си, да създаде собствена фирма, да прави същото и да издава фактури за извършеното в края на месеца. Така си намали драстично разходите за данъци и осигуровки, намали си работното време (същата работа я вършеше за 5 часа на ден вместо за 8) и не губеше 2 часа в задръстванията. Най-хубавото е, че работодателят му също спечели, защото си намали разходите, а качеството и обемът на свършеното останаха същите, дори се подобриха…

Месечен бюджет

След като вече записваш разходите си и изготвяш Месечен отчет за приходите и разходите, може да преминеш на следващо ниво, а именно да изготвиш Бюджет, в който да запишеш предполагаемата сума за всеки приход и разход. Знаеш горе-долу каква ще е сметката за ток през лятото и през зимата. Знаеш каква е месечната вноска по кредита и колко пари отиват за храна, джобни, за децата и за всичко останало. Има разбира се непредвидени разходи, но те са много малко, ако си си написал домашното.

За да стане още по-ясно каква е разликата между Отчет за приходи и разходи и Бюджет, то Отчетът показва миналото, т.е. какво се е случило миналия месец, а Бюджетът показва бъдещето, т.е. какво очакваш да стане през следващия месец.

Формата на Месечния Бюджет също можеш да свалиш от SmartMoney.bg/UmniPari

В него за записваш в края на миналия месец планираните приходи и разходи за следващия. Ако има такива нерегулярни разходи, за които знаеш, записваш и тях. Накрая на месеца сравняваш предвижданията с реалните данни. Ако има разминаване, хубаво е да установиш откъде са те.

Отвори един примерен Месечен бюджет с моите коментари към него от SmartMoney.bg/UmniPari

Попълни Бюджета за следващия календарен месец

Знам, че животът ти е пълен със стрес, задължения и отговорности. Казваш си: „Аз работя много, изкарвам някакви пари и заслужавам да си купя това или онова“, особено в случаите, когато шефът ти е обвинил теб за последната провалена сделка или закъснял доклад. Тогава си купуваш нещо скъпо, или отиваш на луксозен ресторант. Така се чувстваш по-добре, нали? Краткият миг на щастие обаче свършва, когато пристигне сметката.

Истината разбира се е друга – колкото повече харчиш, толкова по-малко спестяваш, толкова по-дълго ще трябва да работиш за идиоти като шефа ти! Помисли върху това преди да попълниш формата с Бюджета.

Към книгата