Публикувано на

Откъс от “Твоята най-силна година” на Майкъл Хаят

Откъс от “Твоята най-силна година” на Майкъл Хаят
Откъсът е от книгата „Твоята най-силна година“ на Майкъл Хаят. Книгата e за постигането на цели.

Погрешна система

В часовете след новогодишната нощ в социалните мрежи придобиват популярност хаштаговете „#отказотрешението“. „Реших да отида на фитнес, приготвих си спортния си екип, но вместо това тръгнах за сандвич „#отказотрешението“ – пошегува се една жена на трети януари. „Купих на близначката си спортен екип за рождения ден, но двете все още не вдигаме нищо по-тежко от вилица“ – споделя друга на следващия ден.

Обзалагам се, че мнозина могат да се припознаят. Обикновено успяваме да се придържаме към решенията си за няколко седмици. Шест месеца по-късно продължават по-малко от половината. А едва под 10% постигат окончателен успех. В действителност повечето от нас престават да взимат решения, просто защото са се проваляли в миналото. Е, добре дошли в Клуба. Ние сме като новоизлюпените костенурчета, които пробиват черупката, изгарящи от желание и твърдо решени да преминат през дюните и да стигнат отвъд океана. Но тогава ни връхлитат чайките и започват да ни избиват едно подир друго. Някои индустрии се осланят именно на неуспехите ни. Фитнес залите продават едногодишни членски карти, знаейки, че мнозинството от клиентите им няма да ги посещават повече от няколко седмици. Националното обществено радио направи предаване за верига от фитнес центрове с по 6 500 членове на зала във всяка една от които по едно и също време могат да тренират едва 300 души.

Да, фитнес залите могат да си позволят да продават членски карти над капацитета си, защото знаят, че или бързо ще ни омръзне, или ще се обезсърчим и ще загубим интерес. Какво е чувството да знаете, че хората предвиждат неуспеха ни – и щом се провалим, те се възползват?

Нека бъдем честни. Независимо в кой момент от живота си решаваме, че ще направим промяна и ще се усъвършенстваме в една или друга област, целите ни са отражение на нашите най-съкровени желания и стремежи. Разгледайте някои от най-популярните решения, които хората взимат:

  • Да отслабна, да се храня здравословно;
  • Да бъда по-добър човек;
  • Да харча по-малко, да спестявам повече;
  • Да прекарвам повече време със семейството/приятелите;
  • Да спортувам по-често;
  • Да науча нещо ново;
  • Да направя повече добрини за другите;
  • Да открия любовта на живота си;
  • Да си намеря по-хубава работа.

Общо взето става дума за нашето здраве, благосъстояние, взаимоотношения и личностно развитие. Напълно го разбирам. Водещата предпоставка в тази книга е, че вие сте образован, успяващ човек, който иска да израсне в личностно, професионално, социално, интелектуално и духовно отношение. А това е важно, защото когато хора като вас реализират пълния си потенциал, на света има по-щастливи бракове, децата живеят с мама и татко, бизнесът има лидери, достойни за възхищение и подражание, а вие притежавате здравето и жизнеността, необходими да подхранват мечтите ви. Един навреме направен съзнателен избор и вие променяте света наоколо към по-добро.

Точно поради тази причина се нуждаем от значително по-добър план. Подобни мечти са прекалено важни, за да ги поверим на погрешната система.

Значително по-добър план

Някои хора твърдят, че най-добрият начин да постигнат целите си е да поставяме максимум по една или най-много две. Ала според мен, а вероятно и според вас това означава да оставим твърде много неизползвани възможности. Независимо дали сте предприемач, мениджър, адвокат, търговец, специалист по маркетинг и реклама, лекар, треньор, мама или татко, съпруг или съпруга, или няколко от изброените едновременно, ние обсъждаме това, което е най-значимо, нали?

Така че защо да оставяме толкова много неосъществени мечти? Вместо да ограничаваме и обуздаваме амбициите си, просто се нуждаем от работеща система.

От десетилетия изучавам личностното развитие и професионалните постижения. Практикувам ги както у дома, така и на работното си място. Като бивш главен изпълнителен директор в корпорация, носеща 250 000 000 долара приходи годишно, а сега като основател и главен изпълнителен директор на бързо разрастваща се фирма за развитие на ръководни умения, аз прилагам изпитана система за целеполагане, която включва предпазни мерки срещу по-голяма част от уловките и слабостите при поставянето на различни цели и вземането на типични решения.

През годините станах свидетел на невероятни резултати както в своя, така и в живота на безброй хора, с които съм я споделил. Всяка година помагам на хиляди хора да преминат през този процес. В индивидуално обучение, групови работни семинари и успешен онлайн курс, наречен „5 дни към вашата най-добра година“. Няма да споменавам милионите хора, които четат блога ми и слушат подкаста ми.

Книгата ми е резултат на всичко научено, преживявано и преподадено. Основана на десетилетия практически опит и на най-съвременните научни изследвания в областта на постигането на цели и човешки постижения, тази програма е предназначена да ви помогне да стигнете до яснотата, да развиете смелостта и да стимулирате всеотдайността, необходими за изпълнението на вашите най-важни лични и професионални цели.

Вашата година на пробив

Каква всъщност би могла да бъде вашата година на пробив? Представете си, че вече са изминали дванадесет месеца и вие сте постигнали основните си цели във всеки житейски сфери. Помислете за здравето си. Какво е чувството да бъдете в най-добрата си форма? Какво е чувството да притежавате необходимата издръжливост, за да играете с децата си с часове, да се отдадете на любимите си хобита и дори да имате енергия в излишък.

Семейни ли сте? Как ви се струва да можете да задълбочите и обогатите най-звачимите за вас взаимоотношения с човека, с когото с нетъпение очаквате да прекарвате повече време заедно? Представете си, че животът ви прелива от топлота, приятелство и радост с някой, който споделя най-важните ви приоритети, най-значимите за вас цели, подкрепя ви и ви насърчава, така, както от дълго време сте си мечтали.

Замислете се и за финансите си. Какво е чувството да нямате дългове и в края на месеца да ви остават пари? Представете си, че разполагате със средствата, които са ви необходими, за да посрещате разходите си, да се предпазите от неочаквани събития и да инвестирате в бъдещето си. Помислете колко успокояващо е да имате заделени спестявания и колко удовлетворяващо е да осигурите на семейството си живота, който желае и заслужава.

Замислете се и за духовния си живот. Представете си, че изпитвате дълбоко, трайно чувство към нещо, извън обсега на възприятията ви, свързани сте с някаква висша цел и с по-мащабни истории. Представете си, че се събуждате, изпълнени с благодарност и си лягате удовлетворени от себе си. Какво е чувството в дълбините на душата ви спокойно да посрещнете житейските възходи и паднения?

Част от вас вероятно трудно си представят подобни възможности. Чувствате, че животът е хаотичен и несигурен, а обезвереността е един от начините да се подготвите за най-лошото. Аз обаче мисля, че причината се крие много по-дълбоко. Повечето от нас имат дългогодишен опит как да не постигат това, което искат от живота. Вероятно си поставяме високи цели, които не можем да осъществим, или пък нещата в бъдеще се развиват не по начина, по който сме ги планирали. Разочарованието се превръща в неудовлетворение, в гняв, в униние, докато най-накрая се изкривява до цинизъм. Вероятно в този момент го усещате как надига глава.

Останете с мен. Каквото и да ви се е случило в миналото – добро или лошо, то наистина е възможно да направите предстоящата година най-добрата дори в онези сфери от живота ви, в които сте претърпели най-сериозни поражения. Аз ще ви покажа как. Приемете, че с тази книга ви каня да преживеете най-значимите и най-важните дванадесет месеца от живота си.

Към книгата