Откъс от “Това не се преподава в университета” на Александра Левит

Откъс от “Това не се преподава в университета” на Александра Левит
Откъсът е от книгата „Това не се преподава в университета“ на Александра Левит. Книгата е полезен наръчник за кариерно развитие на млади хора – мениджъри и служители.

Намери себе си

Независимо дали сега излизате от училище или сте в средата на кариерата си, търсенето на назначение в професионалния свят е по-голямо предизвикателство, отколкото всяка друга задача, която ви поставят на работа.Не само че ще трябва да решите какво точно търсите, но трябва и да намерите начин да влезете през вратата – да я задържите отворена, докато получите реална оферта.

За щастие както всяка друга игра с правила, търсенето на работа също има своите. В тази глава ще обсъдим как да се възползвате от тях, докато проучвате терена, завързвате контакти, подготвяте собствените си презентационни материали и ходите на интервю. Ще се спрем и на трудния въпрос за договарянето, ще предложим как да решите дали трябва да се преместите на нова работа, да работите безплатно или да наемате кариерен треньор (коуч).

Паник бутонът

За мен подготовката за влизане в света на бизнеса е като да се преродиш. В края на последната ми година в университета аз усетих чувство на дискомфорт, което може би бебето изпитва при напускане на утробата на майка си. Паникьосах се като си представих какво е да си безработен и да се преместя обратно у дома, така че щурмувах кариерния център на университета и прерових всяка база данни, до която успях да се добера.

Имах такава нужда от работа, че бях готова да приема всичко, каквото и да е, независимо дали съм се интересувала от тази професия преди или не. Медиите подсилиха моето убеждение, че щом съм само на двадесет и две, не трябвало да имам реална представа за работното място… Станах конформист, реших да оставя настрана търсенето на себе си, тъй или иначе щях да сменя мнението си милион пъти.

Дори ако този подход ви изглежда напълно логичен, аз не ви го препоръчвам. На първо място бъдещите работодатели не обичат нефокусирани кандидати, те искат да вярват, че сте готови да работите за тях завинаги.

Да сменяте кариерната си ориентация многократно, без ясна причина, също не е разумно. Трябва много обучение и опит, за да станете добър професионалист във вашата сфера и ако имате семейство, което да издържате, ще можете ли да си позволите да започнете нова работа, дори да е такава, която обичате, за стартова заплата от едва 40000 долара годишно?

По тази логика десетилетието преди да навършите тридесет години е най-подходящото време, за да стигнете до едно уважително ниво на професионалната стълбица. През тези години нямате толкова много конкуриращи се по важност отговорности и дължите сметка само и единствено на себе си.

Като се вземат предвид тези фактори, няма ли да е много по-лесно да направите най-умният кариерен избор точно сега? Не ме разбирайте погрешно – откриването на истинското ви призвание не е точна наука и не е възможно да знаете това, което ще искате да правите след 10 или 20 години…

Но ако направите пълна самооценка, докато сте все още в университета или малко след това, ще бъдете в състояние да вземете решение за пътя, гарантиращ ви основните умения и опит, които ще ви трябват където и да отидете в бъдеще.

Пътя към самооценката

Започнете с празен лист. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, когато всички, които познавате и особено родителите ви, които също имат мнение по този въпрос. Трябва да се справите и с изискванията на специалността, по която сте се дипломирали. Може би си мислите, че след като сте учили икономика, трябва да продължите с кариера като финансов консултант. Истината е, че дори и в бизнес ориентираните специалности няма да ви подготвят адекватно за професионалния свят, така че защо да се оставяте да ви лепнат етикет?

Забравете какво сте учили за момент и направете списък на уменията си – иначе казано на нещата, които правите по-добре от повечето ви приятели. Уменията могат да бъдат общи и специфични. Пример за общо умение е добрата комуникация, а пример за специфично умение е, че умеете да се представите добре пред група. След това седнете и започнете кратко философско пътуване в себе си и помислете върху следните въпроси:

  • Какви са вашите ценности;
  • Какъв тип работа ще ви накара да стоите в трафика в продължение на часове само заради привилегията да се появявате на работното си място;
  • Какво бихте се съгласили да направите, дори никога да не ви се плати;
  • Как предпочитате да работите, кога сте най-ефективни;
  • Какво е вашето определение за успех и какво ви мотивира да успявате;
  • Къде се виждате след 10 години.

Използвайте отговорите на тези въпроси, за да се развиете това, което Стивън Кови – автор на „Седемте навика на високоефективните хора“ – нарича проявление на личната мисия. Ако перифразираме Кови, личната ви мисия е вашата собствена голяма картина. Тя трябва да включва това, което се надявате да постигнете в кариерата си и да отразява човека, който искате да станете. Мислейки за това, което е наистина важно за вас и за това какво искате да направите за живота си, вашите усилия и енергия ще бъдат насочени към една обща цел. Заедно със списъка с умения, вашата лична мисия ще ви предостави поле за размисъл.

След това влезте в интернет и потърсете материали за професии, които съответстват на вашите умения, интереси и лична мисия. След като направите списък с потенциалните си кариери, попитайте в кариерния център във вашия университет, дали могат да ви свържат за разговор с ваши бивши възпитаници, така че научите повече за всяка една от областите на работа, която ви интересува. Не се страхувайте да задавате специфични въпроси относно изискванията за обучение, отговорности, заплата, работна среда, възможностите за развиете, които тези професии предлагат…

Ако вече сте работили в определена област няколко години, ви предлагам една здравословна проверка на действителността, преди да с хвърлете през глава към друга работа. Ревизирайте или развийте личната ви мисия и се запитайте дали сте на прав път. Защо не сте щастливи на сегашното си място? Това ли е вашият избор на кариера? Ако е така, може би е добре да си уредите среща с кариерен консултант, да направите личностна равносметка с помощта тестове, да прочетете книга за оценка на кариерата.

Без значение каква посока ще изберете, ще ви се наложи да се справяте със съмнения и несигурност. Не позволявайте на нерешителността си да ви отнеме най-доброто.

Ако стоите безработни твърде дълго време, докато обмисляте перфектната си кариера, може сами да се объркате. Бъдещите ви работодатели няма да гледат сериозно на вас.

Вземете най-доброто си решение и никога не гледайте назад. Направете това, което е най-добро за вас. Парчетата от пъзела най-вероятно сами ще се наредят на местата си.

Към книгата