Откъс от “Сънища. Тайните на подсъзнанието” на Роуз Инсера

Откъс от “Сънища. Тайните на подсъзнанието” на Роуз Инсера
Откъсът е от книгата „Сънища. Тайните на подсъзнанието“ на Роуз Инсера. Kнигата е за сънищата като наши всекидневни пътеводители.

Защо сънуваме?

“Основната функция на съня е да възстанови психичното ни равновесие посредством фиктивен “материал”, който деликатно да възвърне баланса в нашето съзнание.”

Карл Юнг

Душевните и физиологичните ползи от сънуването са доказани и безспорни. Трябва да ги разгледаме, за да разберем връзката им с живота ни като цяло.

Биологичната потребност

Нашите тела се нуждаят от определена доза БДО сън ( съкратено от “бързо движение на очите”), за да се възстановят и “поправят”. Сънят възстановява и функции като паметта и способността за обучение. Намалявайки стреса, сънят дава възможност на уморените ни мозък и тяло да си починат и възстановят.

Разтоварване, изчистване и “смилане”

Сънищата ни подпомагат да разберем чувствата си и изваждат наяве натрупалите се противоречия. Нашето съзнание поема огромно количество информация, произтичаща от всекидневния ни живот – стрес, страхове, тревоги, потиснати чувства и неувереност, – която по време на сън се преработва и обезврежда, лекувайки съзнанието ни. Сънищата са своеобразен предпазен вентил, през който изпускаме натрупаното емоционално напрежение.

Анализ и решаване на проблеми

Сънищата ни помагат да забележим здравни проблеми и всевъзможни спънки в живота си и да ги отстраним, като изключим рационалната част от мозъка си и позволим на подсъзнанието да търси нетрадиционни отговори и решения.

Подготовка за бъдещи събития

Сънищата ни позволяват да репетираме всякакви сценарии за отговор на събития, с които бихме могли да се сблъскаме в реалния си живот. Кошмарите ни подготвят за травматичните събития, с които рано или късно се сблъсква всеки един от нас. Изразът “Боже, какъв кошмар!” е твърде показателен. Той означава, че нашият мозък е вече “трениран” за страшни сцени, проиграни насън в съзнанието ни.

Творчество и вдъхновение

Сънищата винаги са играли огромна роля за нашата находчивост, творчество и вдъхновение. Пол Макартни “чул” мелодията на “Вчера” насън. Насън се е родила и идеята за бестселъра “Мизъри” на Стивън Кинг, както и множество от сюжетите и действащите лица на останалите му произведения. Спейки, химикът Фридрих Кекуле открил молекулата на бензена. Тя му се явила като танцуващи в безтегловност змиевидни образувания. Едно от тях захапало опашката си. Откритието му е познато в научния свят под името “бензенов пръстен”. В алхимията образът на змия, поглъщаща опашката си, се нарича “уроборос”.

Духовност

Сънищата са начин да опознаем нашето скрито “Аз” и са средство за духовно извисяване. Това става посредством послания, идващи от хора, които сме загубили, от духовни водачи или от собствената ни духовна съкровищница. Те ни показват как да живеем правилно.

Към книгата