Публикувано на

Откъс от “Син океан. Преход отвъд конкуренцията” на У. Чен Ким и Рене Моборньо

Откъс от “Син океан. Преход отвъд конкуренцията” на У. Чен Ким и Рене Моборньо
Откъсът е от книгата „Син океан. Преход отвъд конкуренцията“ на У. Чен Ким и Рене Моборньо. Книгата предлага пет стъпки за преход отвъд конкуренцията – пазарно стопанство, в което не действат безмилостни и разрушителни закони, а иновации със стойност за потребителя.

Понятието „преход към син океан“ и процесът за постигането му не ни хрумват изведнъж. Те са резултат от почти трийсет години изследвания, в които се впуснахме заедно, нерядко без особени изгледи за успех. Преди три десетилетия станахме свидетели на обезпокояващо явление, което се загнезди в умовете и сърцата ни и ни поведе по този път. Световната конкуренция в средата на 80-те години на ХХ век се нажежава до такава степен, че за първи път в историята американски компании започват бързо да губят позициите си в редица браншове. От мотоциклет до коли, от земеделски машини до домашна електроника, всички те са превзети от нови конкуренти – японските корпорации.

По това време се занимавахме с изследователска дейност в Ан Арбър, щата Мичиган и не просто четяхме за това явление, а го наблюдавахме директно.На една ръка разстояние от нас конкуренцията помете Детройт – автомобилната столица на Америка. Служителите на Голямата тройка – General Motors, Ford и Chrysler – масово напускат работа. Бизнеси фалират. Хората са уплашени. В Мичиган някои започват да съсипват японски коли от страх пред мощта на новите силни конкуренти. Докато карахме из Детройт, проблемът ставаше все по-крещящ. Градът изглеждаше като изоставен, бавно изпадащ в забвение и разруха. И двамата бяхме без пукната пара и карахме разбити стари коли. И града беше разбит – сломени бяха и духа, и икономиката му.

В общи линии тогава икономиката на развития свят навлиза в нова фаза, която поставя ново предизвикателство. Ситуацията преминава от такава, която след края на Втората световна война търсенето надвишава предлагането към по-тежкия вариант, когато предлагането надвишава търсенето – това е равносилно на невиждана до тогава конкуренция. Американските компании може и да са първите „опарени“ от това ново предизвикателство, но няма съмнение, че е само въпрос на време, преди всички в развития свят да го усетят, включително и Япония. Освен ако не се подготвят добре и те ще се сгромолясат като доскоро могъщия Детройт.

Обезсърчени от видяното и с тази картина на бъдещето наум, ние се заехме да разберем следното – не как да отстраним или да забавим настоящия проблем, а какво е нужно, за да процъфтяваме, а не просто да оцелеем в контекста на растящата конкуренция по света. Придобивайки все повече яснота и фокус, започнахме да формулираме въпросите по нашето изследване. И по-конкретно как една компания би могла да се откъсне от кървавата конкуренция на червения океан и да реализира интензивен и доходоносен растеж. Какво е нужно, за да се прицелите отвъд най-доброто, за да създадете ново пазарно пространство и да обезсмислите конкуренцията.

Първоначално резултатите от нашето изследване бяха поместени в серия от статии за стратегия и мениджмънт, публикувани от Harvard Business Rewiew, както и в някои академични списания. Достигат връхната си точка в първата ни книга „Стратегията „Син океан“. Първоначално публикувана през 2005 г. и актуализирана и разширена през 2015 г., „Стратегията „Син океан“ е преведена на 44 езика и става бестселър на пет континента. Истината зад този „мигновен“ световен бестселър са всъщност дългите години къртовски труд, борба и упоритост.

С две думи „Стратегията „Син океан“ представя виждането, че пазарният свят е съставен от два вида океани – червени и сини. Червените океани са всички съществуващи индустрии, за които се борят повечето организации. Сините океани са тези индустрии, които тепърва ще бъдат създадени и които все повече и повече ще бъдат източник на печалба и растеж. Базирана на проучените от нас 150 стратегически хода, повече от 100 години история и 30 индустрии, книгата ни очертава концептуалните различия и съществените особености, които разграничават ходовете за съревнование на пазари, които наричаме „Червен океан“ и ходовете за създаване на пазари, които наричаме стратегия „Син океан“. Книгата ни предлага аналитичен инструментариум за създаване на сини океани и изтъква причината стратегията „Червен океан“ да е теория на съревнованието, а стратегията „Син океан“ да е теория на създаването на пазари, която обезсмисля конкуренцията.Термините „червени океани“ , „сини океани“ и стратегията „Син океан“ бързо стават част от бизнес жаргона.

Напливът на заинтересованите нараства с неподозирана скорост, като дадени лица, правителства, компании и организации с нестопанска цел, започват да гледат света през призмата на червените и сините океани. Утвърдени организации осъзнават, че са част от червен океан и търсят начини да се измъкнат и да създадат син океан. Предприемачите обсъждат нуждата да се търсят възможности за сини океани и изцяло да избягнат червените. Фокусът на интереса и на дискусията се измества от „Какво представлява стратегията „Син океан?“ към „Как да приложим тази теория и нейния инструментариум, за да преминем от червен в син океан?“

Предприемачи и току що стартиращи компании (старт-ъп компании) се нуждаят от конкретни стъпки и систематичен процес, който да следват, за да създадат и поддържат синия океан без излишен риск. Утвърдени компании, заклещени във водите на червените океани, искат да се научат как да отплават към открити води. Те разсъждават по следния начин: :нашата култура е бюрократична и неподатлива на промяна. Откъде да започнем? Как да накараме хората да се заинтересуват от идеята и да ги привлечем, при положение, че единственото което знаем и с което сме свикнали, е да се съревноваваме според вече установените правила?

Компаниите знаят от опит, че без значение колко креативни са идеите и стремежите им към промяна, няма да осъществят никакъв преход, освен ако не обърнат внимание на човешкия фактор. За да извършат успешен преход, те трябва да разберат как да спечелят доверието и съдействието на хората си, въпреки организационните пречки.

Към книгата