Откъс от “Рискът. Новата сигурност” на Ранди Гейдж

Откъс от “Рискът. Новата сигурност” на Ранди Гейдж
Откъсът е от книгата „Рискът. Новата сигурност“ на Ранди Гейдж. Книгата е за едно много важно умение в съвременния свят – умението да се рискува.

Виждам мъртъвци…

Огледайте се наоколо – какво виждате? Милиони безжизнени зомбита, които се носят по течението на отчаяния си живот.

Тези хора са мъртви, но им липсва здрав разум, дори да си изкопаят по един гроб. Мислят си, че Матрицата е научна фантастика, а самите те са живото доказателство, че филмът е по-скоро документален.

Работят в безжизнени, мъртви компании със свиващ се пазарен дял и падащи печалби, което пък отдават на по-силната конкуренция, неблагоприятната икономическа среда и редица показатели като растящите цени на суровините.

Всичко това са симптоми, а не причини.

Пулсът на подобни компании е замрял, тъй като те все още следват един икономически модел, създаден за отминали времена. Тогава стоките са се произвеждали в Европа и са пътували по море до Новия свят, където дилижансът ги е доставял до универсалния магазин в населените места. И макар влаковете и камионите отдавна да са заменили впрегатния транспорт, а едновремешните магазини да са отстъпили пред гигантските молове, самата система не се е променила… но светът е друг.

Научни и технологични постижения като факса, доставките за един ден и безплатните телефони на клиента, а в последствие и мобилните телефони, интернет и социалните медии, вече са променили начина, по който правим бизнес.

Но защо никой не забелязва, че мишената е сменена…

Хората продължават да избират свои представители или да следват добронамерени диктатори и да вярват, че правителството ще им осигури сигурност и ще се погрижи за нуждите им. Прекарват години от живота си и затъват в дългове за дипломи със съмнителна стойност на съвременния трудов пазар. Те продължават да служат вярно на големите корпорации и се залъгват, че това ще им донесе сигурни старини, защото така са ги научили родителите им.

И щом заработят за тези отмиращи компании, старите вируси се загнездват и в техните мозъци, както са били промивани умовете и на служителите преди тях…

Авиокомпаниите продължават да поддържат системата с регионалните и централни летища, просто защото винаги така са правили.

Телевизионните канали предават по сателит към редица локални мрежи и продават рекламно време, защото винаги така са действали.

Тур-операторите отварят нови и нови офиси, магазини за фили и музика трупат нова стока, а вестниците продължават да пълнят големите листа хартия с новините от вчера.

Търговците продължават да държат складове, щендери, дистрибутори и магазини, защото са инвестирали в тях. Някои дори строят големи помещения, в които да продават една чудата вещ със сантиментална стойност (в момента държите една такава), въпреки, че половината им потенциални клиенти никога не са и виждали техния продукт, освен ако не са ходили случайно в музея.

Всеки си мисли, че да заложиш на сигурното е най-разумния ход. Но в условията на днешната икономика това е риск, който може да ти струва много, много скъпо.

Правилата са различни и ще стават все по-различни. Технологиите, променящите се културни нагласи, разпадането на образователната система, правителствените злоупотреби и корупция, обществото, което от една страна евоюлира, но от друга запада – всичко това е променило мишената. И тя продължава да се движи. Все по-бързо с всеки изминал ден.

Милиони хора вече са причислени към расата на промитите мозъци и се носят безцелно като пчели-работнички в колектива. И компаниите, които се управляват и обслужват от подобни служители, са пред изчезване, защото не могат да се съревновават в новия свят. Ако, да си луд означава да правиш едно и също нещо, но да очакваш различен резултат, то тези фирми и хора са съвсем истински лунатици.

Подобна аналогия прави и Др. Кен Дихтвалд (наистина гениален автор), когато обяснява как компаниите са реагирали на бейби-бум генерацията. Той сравнява този пазар с огромен слон, който се носи през различните поколения. Повечето фирми отчаяно преследват животното и го обстрелват в гръб. А всъщност, те трябва да го изпреварят и да изкопаят трап на пътя му.

Хората, които изграждат своя успех в новата икономика, ще бъдат на гребена на вълната, ще предвиждат тенденциите, вместо да реагират на актуалното от вчера.

Няма значение дали представлявате себе си или цяла компания. За да натрупате богатство или успех в днешно време, трябва да се научите да мислите критично и да загърбите традиционната мъдрост, защото икономическият модел не просто не работи както трябва, всъщност той се е запътил към дъното.

По принцип избягвам да говоря за бъдещето, но все пак ще си позволя няколко предсказания…

Стотици хиляди работни места ще бъдат заличени от технологиите, или пък ще изискват изцяло ново обучение и сертифициране. Цели индустрии ще изчезнат. Субсидираното от държавата образование няма да се справи с настоящето. Еврото (а вероятно и други валути) ще се разпадне до 2-3 години. Десетки хиляди компании ще фалират – а с тях и някои държави.

И това е страхотно! Защото следва наистина добрата новина…

Всяко предизвикателство създава съответната възможност. Някои хора натрупаха грандиозно състояние по време на Голямата депресия и това се случва при всяка криза.

Когато всички поемаят наляво, вие завийте надясно.

Точно в момента, докато четете това изречение, ние се намираме в най-великото време на човешката история. Никога досега не е имало по-добър момент да си жив. Скоростта и обхвата на промените, които се случват в днешния свят, предлагат ненадминати възможности за успешно развитие.

Напредъкът на науката, медицината и правилното хранене ще доведат до рязко повишаване на дълголетието, здравето и благосъстоянието на хората. Технологиите ще наложат нови бизнес модели и ще променят старите такива, което ще отвори неподозирани пътища към богатството. И всички тези промени ще предложат още повече начини да живеем живот, изпълнен със смисъл, развитие и приключения.

В рамките на житейския път на повечето читатели ще се отвори възможността да отидат на почивка на Луната, да си купят модерно жилище на дъното на океана с прекрасен изглед към кораловия риф или да получат невероятен пас и да спечелят Световната купа на страната си с невиждано красив гол. (Макар че това вероятно ще се случи във виртуалната реалност чрез холограмен костюм). Този вълнуващ свят ни предстои да открием заедно.

Ако сте готови да поемете риска и да тръгнете срещу течението, за вас има, и ще продължава да има, купища възможности за успех и постижения, защото в новата икономика, единствената сигурна карта е рискът

Към книгата