Публикувано на

Откъс от “Речник на езика на тялото” на Джо Наваро

Откъс от “Речник на езика на тялото” на Джо Наваро
Откъсът е от книгата „Речник на езика на тялото“ на Джо Наваро. Книгата e чудесно практическо ръководство за тълкуване на човешкото поведение с 400 модела на поведение, изразени чрез езика на тялото.

Главата

Всички видове поведение, естествено се раждат в главата. Мозъкът работи постоянно както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво. Сигналите, които той изпраща регулират сърдечния ритъм, дишането, храносмилането и много други функции, но външната част на главата също е от огромна важност. Косата, челото, веждите, очите, носът, устните, ушите и брадичката изпращат специфични сигнали, с които разкриват подробности както за общото ни физическо здраве, така и за моментното емоционално състояние, в което се намираме. Затова ще започнем от тази част на тялото, която цял живот ни служи за ориентир, за да разберем какво се крие в ума на другите – деца, родители, приятели, колеги и интимни партньори.

Украшения за глава

Украшенията за главата се използват във всички култури и по най-различни поводи. Те могат да бъдат символ на лидерски статус (короната с пера на индианските вождове), професия (строителна или миньорска каска), социален статус (бомбе или филцова шапка на „Ив Сен Лоран“), хобита (велосипеден шлем или предпазна каска за катерене), религия (кардиналска шапка, еврейска ермолка), или принадлежност (към любим спортен клуб, професионално сдружение) Украшенията за глава разкриват различни неща за индивида: къде се вписва в обществото, на кой отбор симпатизира, какъв е неговият социално-икономически статус, в какво вярва, как възприема себе си, дори до каква степен зачита традиционните условности.

Коса

Меката космена покривка на главата разкрива доста неща в сферата на невербалното общуване. Здравата коса е нещо, към което всички се стремим дори на подсъзнателно ниво. Мръсната, несресана, рошава или неподдържана коса е показател за лошо здраве и за психическо заболяване. Косата може да привлича и съблазнява, да се вписва в определени норми, да отблъсква или шокира. Тя може да издаде подробности за кариерата на човека. По думите на признатия антрополог Дейвид Гивънс косата често служи за неофициална визитка, която разкрива нашия ранг в организацията. В много култури косата е от изключително значение при интимните срещи. Хората съобразяват прическата си както с културните норми, така и с модните тенденции и пренебрегването на тези социални стандарти неизменно привлича вниманието.

Игра с косата

Играта с косата (въртене, усукване, погаждане) е успокояващо поведение. То е по-присъщо на женския пол и издава или че жената е в добро настроение (докато чете или си почива) или че е под стрес (преди интервю например или по време на турбулентен полет). Обърнете внимание, че когато дланта сочи към главата, жестът по-скоро е успокояващ за разлика от случаите, в които е насочена навън, както ще видим след малко. Успокояващите жестове ни служат за психологическа утеха, когато сме стресирани или разтревожени или просто за убиване на времето. С възрастта те се променят – смученето на палеца при децата е заменено от хапене на устни, гризане на нокти или поглаждане на лицето при възрастните.

Игра с косата (с дланта навън)

Когато жените си играят с косата с длан, обърната навън, това е по-скоро знак, че се чувстват удобно и спокойно в присъствието на другите. Ние обикновено излагаме на показ вътрешната страна на китките си само когато се чувстваме спокойни и незастрашени. Този вид поведение често се наблюдава при интимни срещи. Когато една жена играе с косата си, насочвайки дланта си навън, това е знак, че тя се интересува от мъжа срещу нея.

Прекарване на пръсти през косата (при мъжете)

Когато са стресирани, мъжете прекарват пръсти през косато си като с това едновременно проветряват главата си (охлаждат повърхността на скалпа) и с лек натиск стимулират нервните окончания по кожата. Този жест може да изразява също загриженост или съмнение.

Вентилиране на косата (при жените)

Вентилирането на косата е много успокояващо и едновременно охлажда главата и облекчава стреса. Жените го правят по различен начин от мъжете. Когато са разтревожени, разстроени, напрегнати или объркани, те с бързо движение повдигат косата си отзад на тила си. А няколкократното повтаряне на този жест свидетелства, че са подложени на твърде голямо напрежение. Тук обаче не можем да отречем факта, че понякога прегряването се дължи просто на засилена физическа активност или на горещина. Мъжете обикновено вентилират косата на темето, като прекарват пръсти през нея.

Отмятане/докосване на косата

Отмятането или подръпването на косата е жест, до който често прибягваме, когато се опитваме да привлечем вниманието на интимен партньор. Движението на ръката, която посяга към косата като цяло се приема като привлекателно (което доказват повечето реклами за продукти за коса). Нашият ориентировъчен комплекс (ОР), примитивна реакция, която ни кара да заставаме нащрек при всяко движение, регистрирано в околната среда, се изостря най-вече от движенията на ръцете на други хора – нещо, на което всеки фокусник разчита. Ръка, която посяга към косата, може да привлече вниманието на ни дори когато сме в другия край на стаята. Между другото ОР действа на подсъзнателно ниво, както е при пациентите в кома, които с очи проследяват движения от заобикалящата ги среда.

Скубане на косми

Тенденциозното и натрапчиво скубане на косми по тялото се нарича трихотиломания. То по-често се наблюдава при децата и тийнейджърите, които преживяват стрес, което се наблюдава и при възрастните. Мъжете са склонни да скубят космите си между веждите, докато жените не се ограничават само дотам – те скубят мигли, коса по главата, веждите и ръцете си. Това е реакция на стрес, която се наблюдава дори при птиците, които си скубят перата, когато са под напрежение. Компулсивното отскубване на косми, наподобяващо нервен тик, успокоява като стимулира нервните окончания. За съжаление в по-тежките случаи се изисква медицинска намеса.

Кимане с глава

Кимането по време на разговор обикновено е знак, че човекът отсреща чува и разбира какво му казвате. То обикновено изразява съгласие, освен в случаите, когато е придружено със свиване на устни и може да изразява несъгласие с говорещия.

Кимане с глава (опровергаващо)

Най-често се наблюдава при малките деца, когато родителят пита например: „Ти ли счупи лампата“. „Не“ – отговаря детето, но същевременно киа с глава, опровергавайки собствените си думи. Аз съм наблюдавал подобно поведение при деца, тийнейджъри и дори при възрастни.

Потупване по тила

Когато сме смутени или объркани, ние често пъти се потупваме отзад по тила с една ръка или приглаждаме косата си, докато мислено търсим отговор. Това поведение успокоява благодарение на допира и на генерираната от него топлина.

Почесване по главата

Почесването по главата ни успокоява, когато имаме съмнения или се чувстваме объркани, стресирани или загрижени. Хората го правят, когато се опитват да си спомнят някаква информация или се чувстват смутени и озадачени. Ето защо този вид поведение най-често се наблюдава сред студентите и учениците по време на тест. Много бързото чесане по главата е сигнал за голям стрес и безпокойство. Освен това може да означава, че човекът не може да реши какво да прави.

Към книгата