Откъс от “Разорен си, защото го искаш” на Лари Уингет

Откъс от “Разорен си, защото го искаш” на Лари Уингет
Откъсът е от книгата „Разорен си, защото го искаш“ на Лари Уингет. Kнигата предлага мотивиращи насоки, а едновременно и работна тетрадка за по-голям прогрес и качество на живота.

Вашият истински проблем

Големият шок:

Вие нямате паричен проблем.

„Аз нямам пари; на мен това ми се струва проблем.”

Фактът, че нямате пари, е резултат от всичките ви други проблеми. Вие имате проблеми с мисленето. Проблеми с нагласата. Проблеми със самоуважението. Проблеми с мързела. Липсва ви самодисциплина. Липсва ви почтеност. Не поемате отговорност. Нямате цели. Приоритетите ви не са наред.

Харчи, за да забогатееш

„Това няма никакъв смисъл, Лари. Не може да забогатееш, като харчиш. Именно харченето ме разори.”

Не, не е вярно. Не харченето те е разорило. Разори те харченето не за каквото трябва. Когато се научиш да харчиш за каквото трябва, тогава ще забогатееш.

„Почти всеки човек знае как да печели пари, но по малко от един на милион знае как да ги харчи.”

Хенри Дейвид Торо

В телевизионното си предаване „Голям прахосник” представих една двойка. Съпругата имаше дрехи за 600 000 долара. Това не е печатна грешка. Тя имаше обувки, дрехи и чанти за 600 000 долара. Имаше над четиристотин чифта обувки и три дрешника, пълни с дрехи с дизайнерски етикет!

Кредитният им рейтинг беше покъртителен. Живееха в къщата на майка й, за да пестят от наем и да пестят за дом, докато майката на жената живееше при своята майка. Но те бяха похарчили всички пари, които трябваше да спестяват, за дизайнерски дрехи и обувки и не притежаваха нищо трайно. Можеха да платят в брой за три къщи по 200 000 долара! Но нямаха нищо. Не харченето бе убило финансовото им бъдеще, а харченето не за каквото трябва.

Ако нещо е на задника ви, значи не е актив.

Никога не съм спирал да харча, дори когато бях напълно разорен и банкрутирал. Но спрях да харча за неща без бъдеща стойност. Хранене по заведенията? Сложихме му край. Нови дрехи? Край. Кабелна телевизия? Край.

Със съпругата ми се договорихме да харчим пари само за едно: за да ставаме по-умни. Купувах книги. Често пропусках някое хранене и пропусках гледането на телевизия, но не пропусках някоя възможност да инвестирам в мозъка си.

Знаех, че инвестираното в успеха ще ни се отплати. И то наистина се отплати. След двайсет години и почти четири хиляди книги, започвам да осъзнавам някои неща! Образованието не е разход, а инвестиция.

Милионерът с 30 000 долара

Като малък спестявах пенитата си, за да поръчам Морски маймуни, които видях в една реклама на корицата на един комикс. Те изглеждаха толкова сладки – щастливи малки създания, които плуваха в малките си замъци. И (заедно с един милион други момченца) открих, че безценните морски маймунки, които толкова искахме да имаме, бяха най-обикновени артемии, живеещи в мръсна вода.

Почувствах се ограбен, но научих ценен урок. Нещата невинаги са такива, каквито ги преставят в рекламите.

И това е историята за милионера с 30 000 долара. Познавате този тип хора: те печелят трийсет хиляди долара на година, но опитват да изглеждат и да живеят като милионери. Този човек има един качествен тоалет, чифт слънчеви очила за 300 долара и паркира своя „AMC Gremlin” пред най-скъпия и шикозен бар в града, после влиза в него със собственически вид и използва докрай лимита на третата си MasterCard, опитвайки да впечатли другите.

С две думи – въздухар.

Милионер с 30 000 долара е човек, който съсредоточава всичките си усилия, за да изглежда богат, вместо наистина да стане богат. Ако полагаше толкова усилия, за да забогатее, колкото за да изглежда богат, щеше да е станал богат.

Следвай парите

Също като в криминалната драма, политиката или добрия план за убийство, ключът е „да следваш парите”. Парите са надежден издайник за това, което е важно в живота на всеки. Какво говорят за вас баковото ви извлечение и отчета за кредитната ви карта?

Работех с едно семейство, когато попитах бащата дали обича сина си. Когато ми отговори, че го обича, разбира се, аз отвърнах, че не го обича. Казах му, че обича цигарите си повече от него, защото харчи за цигари повече, отколкото за да се погрижи за неговото бъдеще. После му взех цигарите, хвърлих ги на пода и ги стъпках с ботите. Той се ядоса! На мен това ми хареса. Бях прав. Няма значение какво твърдиш, че е важно за теб: действията са тези, които винаги казват истината. Когато следваш парите, разбираш какво обича в действителност един човек.

Ако харчите стотици или дори хиляди долари в мола, за да изглеждате модерни и шик, тогава за вас е важно да изглеждате добре. Да изглеждате толкова модерни и шик, колкото можете да си позволите. Но ако правите това, вместо да си плащате вноските за колата, или да си плащате сметките за електричеството и водата, или да заделяте пари за вашето бъдеще или за образованието на вашето дете, тогава сте объркали сериозно приоритетите.

Попитах един човек, който имаше сериозни финансови проблеми, кое е важното за него. „Да се забавлявам, семейството ми и съпругата ми” – отвърна той. Боже мой, а аз се бях чудил защо има финансови проблеми! Та той поставяше забавлението пред всичко останало в живота. И точно там отиваха парите му. Той имаше все още студентски заеми, дължеше на членове на семейството и на много други кредитори, и въпреки това харчеше за всевъзможни джунджурии, като плазмени телевизори, купонясваше с приятели и никога не си правеше труда да отвори голямата кутия, пълна със сметки.

Запознах се с друга двойка, която бе похарчила 70 000 долара за сватбата си. После бе направила трийсетгодишно рефинансиране на къщата си, за да събере парите за плащането й и за погасяването на разни задължения по кредитни карти. Казах им, че на трийсетата годишнина от сватбата си ще мoгат най-сетне да отворят шампанското и да пият наздравица, отпразнувайки плащането на сватбата си.

Дали съм против скъпите, шикозни сватби ли? Не, освен когато разходите надхвърлят приходите, какъвто бе случаят с въпросната двойка. Някак си не е редно за един ден щастие и няколко красиви снимки да трябва да плащаш трийсет години след това.

И така, трябва да внесете ред във вашите приоритети, за да имате шанс да внесете ред във финансите си. Напишете списък с нещата, които са най-важни за вас. Имате такива най-важни неща в живота си, нали?

„Аз просто живея. Имам нещата, за които имам пари да си платя, или нещата, за които ще ми позволят да задлъжнея. Животът ми е такъв, какъвто е. Нямам списък.”

Ето това е вашият проблем! Нямате списък. Сега ще го поправим. Направете списък с важните за вас неща. Напишете всичко, което има значение за вас.

Към книгата