Откъс от “Първите 90 дни” на Майкъл Уоткинс

Откъс от “Първите 90 дни” на Майкъл Уоткинс
Откъсът е от книгата „Първите 90 дни. Успешни стратегии за лидери“ на Майкъл Уоткинс. Kнигата показва най-подходящите начини за новоназначения ръководител да успее и покаже своята професионална компетентност в рамките на 90 дни.

Да промотираш себе си

След осем години работа в маркетинговия отдел на една тексаска компания за битови електроуреди, Джулия Гулд е повишена в лидер на своя първи проект. Кариерата й до този момент е забележителна. Нейната интелигентност, умение за концентрация и решителност са й спечелили признание и повишения. Компанията я разпознава като ръководител с голям потенциал и я поставя на челно място в списъка на бъдещите лидери.

Джулия е назначена за пусков мениджър на един от най-новите и актуални продукти на компанията. Задачата й е да координира работата на един кросфункционален екип, включващ представители на отдел „Маркетинг“, „Продажби“, „Проучване и развитие“ и „Производство“. Целта е продуктът да бъде придвижен от сферата на проучване към производство, както и да бъде лансиран по-бързо на пазара.

Джулия се сблъсква с проблеми още от самото начало. Успехите й в сферата на маркетинга се дължат най-вече на нейния педантизъм. Свикнала да се налага и командва, тя изпитва остра необходимост да контролира, а е и склонна към микромениджмънт, казано на професионален жаргон.

На първо време никой не възразява срещу нейните управленски методи. Но не след дълго две ключови фигури в екипа започват да оспорват познанията и авторитета на Джулия. Уязвена, тя се фокусира върху това, което познава най-добре – маркетинговите аспекти на новия продукт. Опитите й да микроменажира представителите на отдел „Маркетинг“ разширяват зейналата пропаст между тях. И само след месец Джулия се връща (с подвита опашка) обратно в своя маркетингов отдел, а ръководството на екипа е поверено на друг.

Джулия се проваля защото не успява да осъществи скока от прилежен служител към мениджър на кросфункционален екип. Тя така и не осъзнава, че нейните силни страни, които са й носели успех в маркетинга, могат да се окажат пречка в новата роля. А тя изисква ръководство без директно упражняване на власт и налагане на експертно мнение. Продължила е да прави онова, което е знаела от опита си, защото именно там се е чувствала по-сигурна. И естествено постига тъкмо обратния резултат. Не успява да скъса с миналото, не успява да се превъплъти в новата роля, пропилява и една възможност да се издигне в йерархията.

Можела ли е Джулия да постъпи иначе? Да. Трябвало е да се фокусира върху собственото си промотиране. Нека изясним. „Самопромоция“ не означава да парадираш с качествата си или да наемеш пиар агенция, а да се настроиш максимално за новата роля на ръководител, което означава да се разделиш с миналото, да отчетеш новата ситуация. Изпълните ли тези условия, ще си осигурите летящ старт…

Установяването на ясна точка на промяна

Всяка промяна на позицията обикновено крие доста неизвестни. Редки са случаите, когато човек е обстойно запознат с новите си отговорности. Късметлиите разполагат поне с две седмици, но най-често процесът на промяна се измерва в дни. Изведнъж се оказвате в една лудешка надпревара. Опитвате се по-скоро да приключите със старата работа и същевременно да навлезете в новата. Още по-страшно става, когато ви притиснат да вършите двете едновременно, докато се появи подходящ наследник.

Всеки преход е свързан със сътресения и е много важно да го обмислите предварително. Отделете някакво време, примерно един уикенд, за да свинете с мисълта, че вече сте на по-отговорна работа. Това предполага по-високи изисквания. За да осъществите този преход е необходимо да се разделите с досегашния си начин на действие. Отпразнувайте повишението си (ако ще да е само със семейството и приятелите). Обсъдете със свои неформални приятели, поискайте съвети. И най-важното направете всичко възможно, за да постигнете необходимата вътрешна нагласа за прехода.

Да се приземиш в движение

Вашият преход започва в мига, в който разберете, че сте обект на обсъждане да заемете дадения пост и завършва приблизително 90 дни след започване на новата работа. Дотогава ключовите фигури в организацията – вашите шефове, колеги и преки подчинени – ще очакват от вас да наберете нужната скорост. Това ще ви помогне да действате по-смело в една по-тясна времева рамка. А ако сте късметлия, можете да спечелите преднина от един месец. Имам предвид времето между момента, в който сте разбрали, че ви обсъждат като евентуален кандидат за поста и този, който реално ще го заемете. Използвайте този промеждутък, за да научите колкото може повече неща за вашата организация.

Независимо от времето за подготовка, с което разполагате, започнете да планирате целите си съобразно ключовите етапи на прехода. Вероятно няма да имате много време, но дори и няколко часа планиране, ще свършат добра работа. За начало обмислете първия ден на новата работа. Какво ви се иска да свършите до края на този ден? След това се насочете към първата седмица. После се фокусирайте в края на първия месец, после към втория месец и накрая върху граничния трети месец. Естествено тези планове ще са доста схематични, но самият факт, че кроите планове, ще проясни мислите ви.

Определете уязвимите си места

Един от начините да определите уязвимите си места е като определите предпочитанията си към определен тип проблеми. Те са онези, към които имате естествени предпочитания. Предпочитанията на Джулия, например клонят към маркетинга. Предпочитанията ви помагат да се усъвършенстват определени способности, а така също да се почувствате по-компетентни в избраната от вас сфера.

Рискувате обаче да зациклите. Все едно че използвате само дясната си ръка и пренебрегвате лявата, но така силната ръка става още по-силна, а слабата закърнява. Този дисбаланс ви прави уязвими в ситуации, в които успехът зависи от това дали си служиш еднакво добре и с двете ръце…

Как да компенсирате уязвимите си места?

Трите основни средства са: самодисциплина, тиймбилдинг, търсенето на съвети и разисквания по тях.

Самодисциплината изисква да свикнете да вършете неща, които не ви допадат особено и нямат много общо с вашите естествени предпочитания.

За тиймбилдинга търсете колкото се може по-активно хора в организацията с ярко изразени способности в тези сфери, за да бъдат ваша опора, а и да се учите от тях.

Една мрежа от съветници и консултанти ще ви позволи да излезете от своята „комфортна зона“.

Бъдете нащрек със силните си страни

Вашите слаби места могат да ви направят уязвими, но това могат да сторят и силните ви страни. Всяка силна страна има своя съпътстваща клопка. Качествата, които са ви донесли успех могат да се окажат слабости в новата ви роля.

Джулия, например, е била внимателна към детайлите. Това е силно качество. Но вниманието към детайлите има и обратна страна, особено когато влиза в комбинация с високата потребност от контрол. Резултатът е микроменажиране на хора в сферите, в които сте най-силни. Този поведенчески модел обаче не се харесва на онези, които искат да дадат своя принос, но без натрапчив надзор.

Научете се да учите всичко наново

Може би е изминало много време, откакто за последен път сте се сблъсквали с толкова стръмна обучителна крива. „Внезапно осъзнах колко много не знам“ е обичайното оплакване.

Необходимостта да започнете да учите отново може да породи дълго потискани и разстройващи чувства на некомпетентност и уязвимост, особено ако срещате някакви пречки в началото. А страховете от некомпетентност стават почва за порочни кръгове на отричане и активиране на различни механизми. Това е сигурна рецепта за провал.

Преработете вашата мрежа

С развиването на кариерата ви съветите и напътствията, от които се нуждаете, се променят. Затова и се налага да преструктурирате вашата мрежа за съвети и напътствия. Важно е например да имате до себе си добър политически консултант, личен съветник.

Консултантът помага да се запознаете с организационната политика. Личният съветник помага да съхраните перспективата и баланса си в стресови ситуации. Съветници могат да ви бъдат близки приятели, стига да сте наясно с тяхната сфера на познание и действие.

Бъдете нащрек за хора, които искат да ви спъват

Съзнателно или не, някои хора може да не искат да прогресирате.

Например, вашият бивш началник може да не иска да се раздели с вас. В мига, в който научите, че ви предстои нова позиция, следва да имате ясни виждания какво ще направите, за да приключите със старата работа и задължения. Споделете с началника си. Следете да изпълните ангажиментите си. В случай, че приятелите ви не искат връзката с вас да се промени поради новата работа, която започвате, разговаряйте и с тях. Някои хора в организацията ще търсят знаци за фаворизиране от ваша страна и ако попаднат на такива, ще ви осъдят подобаващо. Може да се случи и друго. Ако сте назначени да ръководите хора, които са били ваши колеги, е възможно ревност или уронване на авторитета ви от страна на някои бивши колеги.

Може би всичко това ще се уталожи с течение на времето. Но в началото очаквайте всичко. Ако своевременно не установите граници в подобни тенденции, впоследствие може да съжалявате горчиво. Да направите така, че другите да приемат вашето промотиране, е важна част от процеса на промотиране. Ако стигнете до заключението, че въпросните хора никога няма да приемат ситуацията, то тогава намерете начин да ги отстраните колкото е възможно по-бързо.

Към книгата