Публикувано на

Откъс от “Принципи” на Рей Далио

Откъс от “Принципи” на Рей Далио
Откъсът е от книгата „Принципи“ на Рей Далио. Книгата разкрива важната роля на принципите и тяхното приложение в живота и работата.

Няма нищо по-важно от разбирането как функционира реалността и как да се отнасяме с нея. Умонастроението, с което участвате в този процес, е от голямо значение. Установих, че е полезно да мисля за своя живот като за игра и в нея всеки проблем, пред който се изправям, е пъзел, който трябва да наредя. С изграждането на пъзела получавам скъпоценен камък под формата на принцип, който ще ми помогне да избегна подобен проблем в бъдеще. Събирайки тези скъпоценни камъни непрекъснато усъвършенствам  вземането на решение и това ми позволява да се изкача на все по-високи нива на играта, на които тя става все по-трудна, а залозите все по-големи.

Докато играя изпитвам всевъзможни емоции. Те могат или да ми помогнат, или да ми навредят. Ако успея да съгласувам емоциите с логиката и да дйствам само, когато те са в синхрон, вземам по-добри решения.

Изучаването на действителността, визуализирането на нещата, които искам да създам, а след това самото им създаване са невероятно вълнуващи за мен. Стремежът към постигане на големи цели е причината понякога да не успея за ди извадя поука от неуспеха и да измисля нещо ново, за да продължа напред. Намирам за въодушевяващо да си хванат в капана на обратната връзка при бързото обучение, както сърфистът обича да сърфира по вълните, независимо че понякога го повалят.

Не ме разбирайте погрешно: все още се страхувам от провали и все още ги намирам за болезнени. Но възприемам болката като урок, съзнавайки, че ще се справя с временните неуспехи и че до голяма степен и че благодарение на тяхното осмисляне. Както бегачите на дълги разстояния превъзмогват болките, за да се насладят на еуфорията от успеха и аз превъзмогвам болката от допусната грешка, за да изпитам удоволствието от поуките от нея. Убеден съм, че подобна практика ще промени навиците ви, за да изпитате същата „еуфория от наученото“.

Бъдете хиперреалисти

Да разбираш, приемаш и взаимодействаш с реалността е едновременно практично и красиво. Станах до такава степен хиперреалист, че се научих да оценявам красотата на всяка реалност, дори и най-грубата и презирам непрактичния идеализъм.

Не ме разбирайте погрешно, убеден съм, че човек може да постига мечтите си. За мен няма нищо по-прекрасно от това. Преследването на мечтите осмисля живота. Според мен хората, които създават великолепни неща не са празноглави мечтатели – те са абсолютни реалисти. Да си хиперреалист означава да избираш мечтите си мъдро и да ги постигаш. Открих, че следното почти винаги е вярно:

Мечта + Реалност + Непоколебимост = Успешен живот

Хората, които бележат успехи и допринасят за успеха, имат задълбочено разбиране за причинно-следствените връзки, управляващи действителността и съблюдават принципи, които им помагат да постигат това, което искат. Обратното също е вярно: идеалистите, които не се осланят на реалността създават проблеми, вместо да съдействат за прогреса.

Какво означава успешен живот?

Всеки човек има свои собствени потребности, затова всеки трябва да реши какво значи успех са самия него. Няма значение дали искате да сте господар на Вселената, по цял ден да гледате телевизия или нещо друго. Някои хора искат да променят света, а други да са в хармония с него и да се наслаждават на живота. Нито едното от двете не е по-добро от другото. Всеки за себе си трябва да реши кое е най-ценно за него и да избере начина, по който да го постигне.

Отделете малко време, за да размислите къде сте в долната граница – тя представлява прекалено опростен избор, който би трябвало да обмислите. Къде бихте поставили себе си?

Наслаждение от живота или Оказване на съдействие

Въпросът е не само кое избирате, но и колко усилия сте готови да положите, за да постигнете възможното най- много от двете. Исках огромни количества и от двете, бях готов да положа максимум усилия, за да постигна колкото е възможно повече от тях и установих, че те до голяма степен са едно и също и взаимно се допълват.

С течение на времето разбрах, че да получиш повече от живота не е само въпрос на по-упорита работа. Много по-важно е да работиш по-ефективно, защото ефективната работа може да увеличи капацитета ти стотици пъти. Не ме интересува какво искате и колко усърдно сте готови да работите, за да го постигнете. Това решавате вие. Само се опитвам да споделя с вас кое ми помогна да постигам максимума от всеки свой час и от всяко свое усилие.

Най-важното, което разбрах е, че няма измъкване от следния факт: Истината – или по-точно правилното разбиране на реалността е най-важното за постигане на добър резултат.

Повечето хора отказват да проумеят истината, когато тя не е такава каквато им се иска. Това е лошо, защото по-важно е да разбирате и да се справяте с лошите неща, тъй като добрите неща ще се наредят от само себе си.

Съгласни ли сте? Ако не сте, малко вероятно е да извлечете полза от това, което следва. Ако сте съгласни, да продължим.

Бъдете напълно непредубедени и напълно прозрачни

Никой не се ражда научен кое е вярно: или трябва да открием истините сами за себе си или да повярваме на други хора и да се съобразяваме с тях. Най-важното е да знаем по какъв начин ще постигнем по-добри резултати. Убеден съм, че:

Пълната непредубеденост и пълната прозрачност са безценни за бързо обучение и ефективна промяна.

Обучението е продукт на непрекъснат цикъл, в който получаваме обратна връзка в реално време, вземаме решения и виждаме резултатите от тх – благодарение на това обогатяваме нашето разбиране за реалността. Непредубедеността допринася са ефективността на обратната връзка, защото внася яснота по отношение н вашата дейност за вас и за другите и ви предпазва от недоразумения.

Колкото по-непредубедени сте, толкова по-малка е вероятността и да се самозаблудите и толкова по-голяма е вероятността да разчитате на честна обратна връзка от другите. Ако те са „заслужаващи доверие“хора (а много важно е да знаете кой заслужава доверие), ще научите много от тях.

Пълната прозрачност и пълната непредубеденост ускоряват процеса на обучение. Това също може да бъде трудно, защото пълната прозрачност ви излага на по-голяма критичност в сравнение с предпазливостта. Нормално е да се опасяваме от това. Но ако не предпочитате неудобствата на пълната прозрачност, няма да се научите.

Към книгата