Откъс от “Открий съдбата си с Монаха, който продаде своето ферари” на Робин Шарма

Откъс от “Открий съдбата си с Монаха, който продаде своето ферари” на Робин Шарма
Откъсът е от книгата “Открий съдбата си с Монаха, който продаде своето ферари” на Робин Шарма. Книгата представя философия за самопpобужданe и постигане на щастиe, благосъстояниe и вътpeшен миp.

Погледнах листа, който държах. Прочетох заглавието: „Правила за справяне с изпитания”; бяха седем и знаех, че ще са ми полезни в трудни моменти.

Ето какво пишеше:

Правило № 1

Помни, че животът е поредица от сезони. Всяко човешко същество трябва да изтърпи студовете на няколко зими, за да стигне до красотата на най-хубавото лято. Никога не забравяй, че зимата не продължава вечно.

Правило № 2

Запиши се в клуба на надеждата. Големите, красиви и привидно невъзможни цели са прекрасно средство за вдъхновение, когато вървиш през трудности. Веднъж ти цитирах думите на Леонардо да Винчи: „Избери си пътеводна звезда, не се отклонявай от курса и ще преминеш през всяка буря.” Ако се стремиш към велики и благородни цели, които пробуждат най-доброто в теб, желанието ти да ги достигнеш ще те преведе през трудностите по пътя на търсача.

Правило № 3

Винаги помни, че най-голямото страдание ни носи най-голям растеж. То е болезнено, докато минаваме през него. Но в същото време то лекува. Когато каната с вода падне на пода и се счупи, съдържанието й се излива навън. Когато животът ти изпрати някоя от своите превратности, помни, че то е, за да ти помогне да се разчупиш и цялата любов, сила и възможности, дремещи в теб, да могат да се излеят навън. И също като счупената кост, ние ставаме по-силни на счупените места.

Правило № 4

Провалът е вид избор. Нищо не може да спре мъжа или жената, които просто отказват да бъдат държани в подчинение. Книгата, която ти споменах – „Постигай неща” – ще ти бъде много полезна и в това отношение. Препрочитай я често. Вземи решение от дъното на сърцето си, че каквото и да ти се случи, ще продължиш по автентичния път. Това ще ти гарантира истински успех в живота.

Правило № 5

В трудни времена човек е склонен да губи самообладание. Когато срещнеш пречки, прояви дисциплина и поддържай режима си. Ставай рано. Спазвай свещения си час. Храни се правилно. Прави упражнения. Прекарвай достатъчно време сред природата и непременно прави всичко, което зависи от теб, за да поддържаш четирите си централни измерения – ума, тялото, емоциите и духа – в добра форма.

Правило № 6

Изживявай чувствата си докрай. Когато се изправиш пред трудности, някои хора ще ти кажат „да мислиш само позитивни мисли”. Това не е полезен съвет. Макар да съм съгласен, че не можеш да караш колата напред, ако гледаш в огледалото за обратно виждане, и че да живееш в миналото е нездравословно, човек не трябва прибързано да преоформя така нареченото негативно събитие в позитивно. Ако постъпваш така, ще изпаднеш в отрицание.

Изживявай докрай чувството на обида, гняв и тъга, които се надигат естествено в теб. Няма нищо лошо да ги изпитваш. Това всъщност е здравословно. Ако ги преработиш, ще получиш възможност да ги освободиш. Само не потъвай в тях. Най-важното е да намериш баланса. Изживявай чувствата, които се надигат в теб докрай, така че да не ги преглътнеш и да не им позволиш да загноят в теб. В същото време използвай силата на интелекта си, за да видиш, че всяко зло е за добре. Това не е научен процес и в крайна сметка трябва да постъпваш така, както ти се струва правилно.

Правило № 7

Помни, че каквито и трудности да срещнеш, ти никога не си сам.

* * *

Сгънах хартията. Съветите на Джулиан бяха едновременно мъдри и практични, въпреки че не бях съвсем сигурен какво има предвид накрая с това, че никога не съм сам. Допуснах, че времето и опитът ще ми дадат отговор. Вече бях открил, че животът е най-добрият учител.

Прекарах повече от час, седнал на стълбите пред съда. Наблюдавах минувачите и птиците, реещи се в небето. Усещах как слънчевите лъчи галят лицето ми и как лекият ветрец развява косата ми. Утре Джулиан щеше да ме напусне. Моят треньор щеше да си отиде. Той ми бе дал толкова много. Заклех се да започна и аз да давам.

Към книгата