Откъс от “Отговорът” на Алън и Барбара Пийз

Откъс от “Отговорът” на Алън и Барбара Пийз
Откъсът е от книгата „Отговорът. Как да вземете съдбата си в ръце и да се превърнете в човека, който искате да бъдете“ на Алън и Барбара Пийз. Kнигата дава пълен отговор на важния въпрос защо някои хора постигат това, което искат и бележат забележителни успехи за разлика от други.

Как да откриете истинския път в кариерата или мисията на живота

Как да прекарат работния си живот е обикновено един от най-важните приоритети в списъците на повечето хора. Въпреки това проучванията показват, че повече от осем от десет човека не харесват работата си, с която си изкарват прехраната. Проучване на общественото мнение на „Галъп“, проведено през 2012 г. в 140 страни, показва, че 67 процента от хората „не влагат сърце и душа“ в работата си – или просто не са мотивирани и не влагат допълнително усилие, докато други 24 процента са „активно незаети“ или истински нещастни и непродуктивни.

Очаквате ли с нетърпение да тръгнете на работа в делничен ден? Ставате ли сутрин от леглото, развълнувани от възможностите, които могат да се случат през деня? Ако не – а има поне 80 процента вероятност да е точно така – тогава какво трябва да направите с живота си на работното място?

Ето го и отговорът за намирането на мисията ви в живота – кое е онова нещо, което ви е доставяло в миналото най-голямо удоволствие, кое сте обичали толкова много, че бихте го вършили безплатно, ако ви се предостави такава възможност? Замислете се за нещата, които са ви доставяли най-голяма радост и вълнение, които са ви карали да се чувствате вълшебно. Това са сферите, в които ще откриете мисията на живота си или истинската си кариера.

Задайте си въпроса: „Какво бих вършил с огромно удоволствие, дори без да ми се плаща за него, но мога да го върша и да получавам заплата?“ Когато сте в състояние да отговорите на този въпрос, тогава сте открили мисията на живота.

Много хора са на мнение, че не могат да изкарват достатъчно или да забогатеят от онова, което обичат да правят. Ако обаче го включите в списъка си, ще откриете начин. Можете да кажете: „Обичам да общувам с хората и да разговарям с тях. Как може това да се превърне в работа, която да ми носи пари?“ Истината е, че Джей Лено, Дейвид Летърман, Майкъл Паркинсън и Опра Уинфри са обичали същото. Може би си мислите, че най-много обичате да аранжирате дома си, превръщайки го в красиво място. Същото важи и за Марта Стюарт. „Обичам да спортувам“… Замислете се за Тайгър Удс, Роджър Федерер, Пат Рафтър и Грег Норман.

Да, тези хора са постигнали забележителни успехи и са забогатели много, но всеки от тях е започнал като неизвестен човек, който се е стремил към онова, което е обичал най-много и е бил готов да го върши без пари. Замислете се за десетките хиляди други, които не са известни, но живеят добре благодарение на същото. Запомнете, че експертът в дадена област някога е бил начинаещ.

Открийте онова, което обичате да правите, и няма да работите и ден в живота си.

Може би обичате да се храните в хубави ресторанти, да четете книги и списания, да ходите на партита или в клубовете, да гледате филми, да слушате музика или да свирите, да се срещате с нови хора, да спортувате и да пазарувате. На хиляди хора им се плаща, за да вършат тъкмо това. Няма проблем, че обичате да се храните навън и твърдите, че храната е вашата страст. Защо не запишете като цел да откриете свой ресторант или уебсайт с оценки за различни ресторанти или нюзлетър, блог или списание. Защо не станете шеф? Ако обичате да слушате музика, може да ви бъде приятно да създавате собствена музика или да отразявате събития в музикалната индустрия като журналист със собствен блог. Като правите неща, на които другите се наслаждават или използват в живота си, вие превръщате страстта си в значителен приход.

Нещата, към които проявявате страстен интерес, не са случайни. Те са вашето призвание. Докато бях ученик, обичах да се изявявам като стендъп комедиант и да разказвам вицове. Веднъж една от учителките ми каза, че трябва да изградя кариера като „професионален дървен философ“. Точно това и правя повече от 40 години. Нямах никаква представа как ще го постигна – просто реших да го направя и моята PAC свърши останалата работа. На двайсет и четири вече бях написал обучителна програма за начините на продажба. И тя се продаваше като топъл хляб! След това реших да напиша бестселър и да стана писател. Нямах представа как ще го постигна, нито за какво ще бъде книгата, но важното бе, че просто бях решил да го направя, въпреки че бях стигнал едва до единайсети клас в училище, а английският беше най-слабият ми предмет. Просто щях да го постигна и точка. Щом записах тази цел, започнах да виждам отговорите как да я постигна. Две години по-късно, реших, че книга за това как да разгадаваш другите хора ще се превърне в хит. Затова седнах и написах първия ред – „Имало едно време…“ Първият ред винаги е най-трудният, но той ми помогна да започна. Нарекох я „Езикът на тялото на клиента“. На 27 години я публикувах като първата си значителна творба, която накрая нарекох „Езикът на тялото“. Останалото е в историята.

Можете да си осигурите добър живот като вършите онова, което ви радва истински. Първо обаче трябва да решите какво точно обичате, а след това да го запишете.

От днес, искаме да престанете да мислите за „намиране на работа“. „Работата“ може да е временен начин да си плащате сметките, докато преследвате страстта си. „Работата“ е нещо, с което човек се занимава във времето, когато му се иска да върши нещо друго. Това се отнася за над 80 процента от хората. Когато ви попитахме с какво бихте се занимавали безплатно, отговорихте ли, че и в този случай ще изберете настоящата си работа? Ако сте дали друг отговор, тогава започнете да планирате веднага да се измъкнете от работата, на която сте в момента.

Определение за „работа“: на границата на разорението.

Милиони хора имат успешни кариери в сферата, която ги интересува. Всеки ден се будят, изпълнени с въодушевление, че им предстои да вършат работата си. Вие трябва да направите същото, ако искате да имате пълноценен живот. Да започнете нещо единствено, за да изкарвате пари, няма да издържи изпитанието на времето и ще ви направи циничен и нещастен. Направете онова, което сърцето ви нашепва, а парите ще дойдат след това.

Към книгата