Откъс от “Невидимото влияние” на Джона Бъргър

Откъс от “Невидимото влияние” на Джона Бъргър
Откъсът е от книгата “Невидимото влияние” на Джона Бъргър. Книгата разкрива начините, по които другите влияят върху всичко, което правим.

Силата на конформизма

Представете си, че е горещ ден. Наистина горещ. Толкова непоносим, че дори птиците не пеят. Вие сте прежаднели, така че се отбивате в местния ресторант за бързо хранене, за да си вземете студена напитка. Отивате до касата и продавачът ви пита какво бихте искали.

Какъв общ термин ще използвате, ако искате подсладена газирана напитка? Какво бихте казали на продавача? Ако трябваше да допълните празното място: „Искам ______, моля”, как бихте го направили?

Отговорите на хората зависят много от това, къде са израснали. Жителите на Ню Йорк, Филаделфия или хората от североизточните САЩ ще поискат „сода”. Тези от Минесота, от Средния запад, израсналите в района на Големите равнини вероятно ще поискат „газирано”. Хората от Атланта, Ню Орлиънс и голяма част от Юта ще поискат „кола” дори ако всъщност искат „Спрайт”.

(За забавление: опитайте да си поръчате „кола” следващия път, когато сте в Юта. Продавачът ще ви попита какъв вид и след това трябва да кажете „спрайт”, „Д-р Пепър”, безалкохолна бира или дори обикновена кока-кола.)

Или си представете, че сте в офиса и си бъбрите с колеги. Каните се да обядвате, но останалата част от колегите ви имат краен срок и не могат да излязат с вас. Тъй като сте любезен човек, питате хората дали искат да им донесете нещо.

Как бихте се обърнали към групата, т.е. какви думи бихте използвали, за да се обърнете към група от двама или повече? Как ще попълните празното място: „Хей, ______, бихте ли искали да ви донеса нещо?”

Отговорът изглежда дори още по-прост. Отново обаче зависи от хората около вас. Тези от Западните и Североизточните щати обикновено казват you guys (вие, хора). Южняците са склонни да използват y`all (`сички). Хората от Кентъки обикновено казват all (вие всички). Някои хора от Филаделфия или Бостън дори е възможно да кажат youse, например в Youse guys want something from the store? (“Вий, хора, искате ли нещо от магазина?”).

Къде израстваме и нормите и практиките на хората около нас формират всичко: от езика, който използваме, до поведението, което проявяваме. Децата приемат религиозните вярвания на родителите си, а студентите приемат навиците на учене на съквартирантите си. Независимо дали вземаме прости решения, например коя марка да купим, или по-важни решения, например какъв кариерен път да изберем, сме склонни да правим това, което вършат тези около нас.

Склоността да се подражава е толкова фундаментална, че дори животните го правят.

Гвеноните са малки, сладки маймунки, които се срещат най-вече в Южна Африка. Сходни по размери на малко куче, те имат светлосива козина по тялото, черна по лицето и малко бяло по корема/ Маймунките живеят по групи от 10 до 70 индивида, като мъжките се движат сами и сменят групите, след като достигнат полова зрялост.

Учените понякога изучават гвеноните заради техните човекоподобни характеристики. Маймуните показват наличие на хипертония, тревожност и дори социална и злоупотребяваща консумация на алкохол. Подобно на хората, повечето предпочитат да пият следобед, а не сутрин, но „пияниците” го правят дори и сутрин, а някои даже пият, докато припаднат.

В едно хитро планирано изследване изследователите обуславят диви гвенони да избягват определени храни. Те дават на животните две тави с царевица, едната – с розова царевица, а другата – със синя. За една група маймуни учените потапят розовата царевица в горчива, отблъскваща течност. За другата група маймуни изследователите сменят цветовете – синята царевица има лош вкус, а розовата – нормален.

Постепенно маймуните се научават да избягват този цвят царевица, който има лош вкус. Първата група маймуни избягва розовата царевица, а втората група – синята. Точно като содата в североизточните щати и газираната напитка в Средния запад, се създават местни норми.

Учените обаче не се опитват просто да обуславят маймуните – те се интересуват от социалното влияние. Какво ще се случи с нови, необусловени маймуни, когато се присъединят към всяка група?

За да видят какво ще се случи, изследователите махат оцветената царевица и изчакват няколко месеца, докато се родят нови бебета. След това поставят тавите с розова и синя царевица пред маймуните, само че този път отсттраняват лощия вкус. Сега розовата и синята царевица имат нормален вкус.

Коя ще избеарт маймунчетата?

Розовата и синята царевица имат еднакъв вкус, така че маймунчетата биха избрали и двете. Те обаче не го правят. Макар че бебетата не са били родени, когато единият цвят царевица е имал горчив вкус, те имитират другите членове на групата си. Ако майките им избягват синята царевица, и бебетата правят същото. Някои маймунчета дори сядат на царевицата с избягвания цвят, за да ядат тази с другия цвят, пренебрегвайки потенциалната храна.

Конформизмът е толкова силен, че маймуните, които сменят групите, сменят и цвета. Някои по-възрастни мъжки маймуни сменят групата си по време на изследването. Някои се местят от групата на избягващите розова в тази на избягваща синя царевица и обратно. В резултат те променят и предпочитанията си към храната. Сменилите групата приемат „местната” норма и се хранят с този цвят царевица, който е обичаен сред новата им група.

Възможно е да сме отраснали, назовавайки газираните напитки „сода”, но да сме се преместили в различен район на страната- тогава езикът ни започва да се променя. Една-две години, заобиколени от хора, които ги наричат „кола”, и може да се окаже, че правим същото. Маймуна вижда, маймуна прави.

Към книгата