Откъс от “На първо място в Google” на Тим Киберман

Откъс от “На първо място в Google” на Тим Киберман
Откъсът е от книгата „На първо място в Google“ на Тим Киберман. Книгата е за спечелване на челни позиции в резултатите от търсене в най-популярната търсачка в света (и България) – Google.

Ние имаме клиенти за вас и бихме искали да ви свържем с тях

Вашите клиенти са в Google. Те ви търсят, очакват да ви открият и само от вас зависи да им позволите да го направят.

Хората се интересуват от информация за продуктите и услугите, които купуват. Любопитно им е също така да научат и мненията и оценките на тези, които вече са купили продукта. Затова, когато започнете да излизате на първите места в Google, вие ще имате възможност да ги спечелите за клиенти независимо дали сте банка или ключар, ресторант, държавна институция, организатор на концерти, или политическа партия, адвокат, магазин за мебели, туристическа или рекламна агенция.

Според проучване, проведено през 2012г. от Cisco сред 5000 потребители от 5 страни, 78% от всички купувачи в САЩ използват интернет, за да проучват и да закупуват продукти и услуги. Други изследвания също потвърждават, че над 70% от анкетираните използват интернет, за да вземат решение и да извършат покупка. А с извършваните в Google над 3 000 000 000 търсения на ден компанията е абсолютният световен лидер сред търсещите машини. Ето защо е толкова важно да оптимизирате сайта си за Google.

Сайтовете, които излизат на първите няколко места в SERP (Search Engine Results Page – страницата с резултати от търсенето), са не просто най-посещаваните. Сайт на първо място в Google събира 36,4% от кликовете. Първите 3 сайта пък събират почти 60% от всички посещения, а сайтовете на страниците след първата получават под 1% от тях.

Вие обаче не се интересувате просто от разпределението на кликовете, защото независимо от него при някои търсения може да се окаже, че влезлите в сайт на първо място в Google са над 95%. Това е така, защото хората влизат не в един, а в няколко сайта от представените в резултатите от търсенето и първият сайт може да е сред избраните от всички посетители! Така в зависимост от различните типове търсения броят на влизащите в сайта, класиран на първо място в Google, е от 40% до 95%. Статистиката показва, че голяма част от потребителите приключват търсенето си с първата страница и изобщо не отварят следващите страници с резултати. Това означава, че ако не си на първата страница в Google, все едно изобщо те няма в интернет.

Разбира се Google не е единствената търсачка търсачка

Според последните данни на NetMarketShare търсенията, реализирани чрез доминиращите търсачки в света, се разпределят така: Google – 83,1%, Yahoo – 7,9%, Bing – 5,27%. Очевидно е защо усилията ни трябва да бъдат насочени най-вече към първите от тях.

Имайте предвид, че Google може да доминира в световен мащаб, но не във всички страни е най-голямата търсачка. Лидер в Китай е Baidu, в Япония – Yahoo! Japan, в Хонконг – Yahoo!, в Чехия – Sezman, в Южна Корея – Naver , в Русия – Yandex. Затова при оптимизация за тези държави е удачно да предприемете и допълнителни действия с водещите търсещи машини там.

Интернет маркетирането е един от най-бързо развиващите се сектори на икономиката. Според доклад на BBG (Boston Consulting Group) до 2016г. ще има 3 000 000 000 интернет потребители, а интернет икономиката ще достигне до $ 4 200 000 000 000 в държавите от Г-20, което е с $ 2.3 трилиона повече в сравнение с 2010г.

Около 90% от информацията е създадена през последните 2 години. В свят с толкова много новини и нововъведения инвестирането в интернет маркетинг е повече от наложително…

Оптимизирането за търсещи машини

Това включва действия, чиято цел е излизането на страниците на вашия сайт на челни места сред неплатените (органичните) резултати от търсенето.

Не се опитвайте да излъжете Google, нито пък се стремете да му харесате. Оптимизирайте за хора, а не за търсачка! Вашата най-добра стратегия е да създавате съдържание, което е ценно, интересно, забавно и полезно за вашите клиенти. Така сайтът ви не само няма да бъде засегнат фатално при някоя от промените на алгоритмите на Goggle, но и ще задържите неговите посетители по-дълго и ще ги превръщате в свои клиенти!

Обърнете внимание, че резултатите от търсенето в Google са ограничени максимум до 1 000. Причините са много, но така или иначе, ако не откриеш това, което търсиш сред 1 000 резултата едва ли ще го откриеш след това.

Фактът, че огромната част от потребителите не обръщат внимание на резултатите след десетия, е показателен колко важна е оптимизацията. За да привлечете вниманието към себе си, трябва да положите доста усилия да се доберете до тази първа страница. Но задачата се усложнява още повече и от резултатите Google Personalized Search, при което се предоставят резултати, съобразени с предишни търсения на всеки потребител, логнал своя акаунт в Google.

Имайте предвид, че при по-дълги търсения Google може да показва и повече резултати от един сайт – достигащи дори до няколко страници. Освен това с универсалното си (universal или blended) търсене наред с органичните резултати Google вече показва и видео, снимки, карти, локални резултати и постове в социалните мрежи. А това изтласква дори и топ 10 сайтовете в дъното на първата страница.

Обърнете внимание на локалното търсене

Заслужава си да обърнете внимание на оптимизацията на видео, снимки и резултати, които се появяват при локално търсене. Те могат да изведат вашия сайт на челни позиции и в много от случаите резултатите може да се окажат по-ефективни от традиционните. Това е особено важно при така нареченото вертикално търсене, когато се търсят само снимки, видеа, новини и т.н.

Възможностите да привличане на трафик не се ограничават само с оптимизация на уебсайта. Имате възможности да извеждате на челни места не само отделни страници от сайта си, но и видеоматериали, снимки, карти и дори постове от Facebook, Twitter, Google+ и други социални мрежи, които препращат към основния ви сайт.

Не забравяйте, че поведението на потребителите е силно зависимо от типа търсене, което те осъществяват: navigational (търсене на нещо, което са си набелязали предварително, например сайта на Domino’s Pizza) transactional (търсене на определена услуга, например „доставка на пица“) или informational (търсене на обща информация, да кажем по темата „вредна ли е пицата“). Това означава, че трябва да оптимизираме сайта си едновременно и по името на фирмата, и по начина на покупка на продукта, и по обща информация, свързана с него.

Често уебсайтът се оприличава на къща, в която посетителите влизат не само през вратата, но и през прозорците, през комина, през канализацията и дори през стените. Съобразете вашия сайт с това сравнение. Успехът ви ще бъде много по-голям, ако наред с оптимизацията използвате и всички възможни останали канали, по които посетителите достигат до вас в интеренет – социални мрежи, форуми, банери, бизнес каталози, онлайн медии и т.н. Линковете и броят на посещенията са основен фактгор за излизането ви в челните места в Google.

Полезно за ключовите думи

Много полезно е да знаете, че някои ключови думи и словосъчетания привличат по-малко посетители, но е възможно по тях да търсят хора, които купуват много по-често. Това, че сайтът ви излиза в челните места е едно, това, че когато го видят сред резултатите, хората кликват и го посещават, е друго, а това че след посещение те извършват желаното от вас действие – покупка, запитване, абонамент и т.н., е трето, съвсем различно нещо!

Вероятността да се стигне до продажба е много по-голяма, ако в търсенето са включени имена на брандове или на продукти (branded search). Според вас след кое от търсенията ще продадете повече книги – „спекулации на борсата“ или „книги за спекулации на борсата“? Ако продавате гуми Michelin как очаквате да ви открият купувачите – по „гуми Michelin“ или по „гуми“? Купувачите търсят продукти, а не обща информация.

Затова при избора на ключови думи, по които ще оптимизирате, трябва да имате предвид, че някои думи може да водят на сайта ви случайни посетители. Те бързо напускат сайта и създават висок bounce rate или степен на отпадане, което се отразява негативно на оптимизацията. По тази причина е важно още в самото начало да се определи много внимателно кои ключови думи са най-релевантни на това, което предлагате и по кои от тях потенциалните ви клиенти ще търсят в Google.

Преди да започнете оптимизацията, изберете ключови думи и словосъчетания, по които ще оптимизирате сайта и отделните му страници. Може да ползвате Google Analytics или инструменти за ключови думи като Google Keywords Planner и да видите по какви ключови думи и словосъчетания ви откриват потребителите. В Google Webmaster Tools пък може да се провери колко пъти вашият сайт е показван след резултатите от търсенето с различни думи (заявки за търсене) и какъв процент показвания са прерастнали в посещение в сайта.

Никой не може да гарантира първо място в търсачките

Най-малкото защото те често сменят своите алгоритми и дори сайтът да ви е на първо място, утре или при следващото обновяване вече може и да не е.

„Но нали все пак някой излиза на първо място в Google, как го е постигнал?! Не може ли моят сайт да излиза на първо място?“

Разбира се, че може!

„Това лесно ли е?“

Разбира се, че не е никак лесно!

„От какво зависи да бъде на първите места в Google?“

От теб. Ако следваш тези 222 съвета, сайтът ти ще излиза на първите места в търсачките. Но много по-важно е, че и ти ще започнеш да печелиш. Ще печелиш повече пари и повече влияние в интернет.

Първите резултати от оптимизацията могат да се видят скоро, дори след няколко седмици

Това зависи от преминаването през сайта на някой от паяците на Google (Googlebot). Те обхождат всички сайтове и събрат информация за тях. След това алгоритъмът на търсещата машина ги оценява по множество критерии и ги подрежда по значимост в страницата с резултатите от търсенето. Имайте предвид, че през първата година от живота на сайта или при започване на оптимизация може да се наблюдават големи скокове и спадове в рейтинга на сайта в търсещата машина. Резките промени в рейтинга в Google се наричат Google Dances.

Google променя алгоритъма, по който се класират сайтовете много често, като дава различна тежест на отделните фактори. Важното е, че основните фактори рядко се заменят с други – променя се предимно тежестта им в алгоритъма. Например с последните ъпдейти на Google все по-голяма тежест получават т. нар. социални фактори – харесването, споделянето и коментирането на страници от сайта в социалните мрежи. Естествено това не означава, че социалните фактори преди това са оказвали негативно влиние върху оптимизацията.

Представители на Google казват на различни конференции, че факторите които влияят на класирането на един сайт, са над 200. Практика е търсещите машини да не огласяват публично всички фактори, които те включват в алгоритъма си, за да попречат на манипулирането на резултатите от търсенето.

Оптимизацията се разделя на външна и вътрешна (Off-page On-page)

Вътрешната включва структуриране на съдържанието и връзките в самия сайт, повишаване на ролята на ключовите думи в съдържанието и кода, в URL адресите и мета данните (те указват на търсещите машини каква е темата на дадена страница).

Под външна оптимизация се разбира изграждането на линкове към вашия сайт от други сайтове и споделянето на препратки към него в социалните мрежи и букмарк сайтове.

Така че двете най-важни неща за оптимизацията са редовното добавяне на нови уникални текстове към сайта (поне един или два пъти седмично) и броят на качествените линкове към него от други сайтове, директории, блогове, форуми, социални мрежи и др.

SEO е ключово, но не единствено оръжие онлайн

SEO оптимизацията може да се окаже ключова за успеха на вашия бизнес, но не трябва да единственото ви оръжие онлайн.

Инвестицията в нея се възвръща много бързо, но никой не може да гарантира, че след поредното обновяване на алгоритъма вашият сайт ще продължи да присъства в резултатите на търсачките. Ерик Шмидт – CEO на Google – казва, че само през 2010г компанията е направила над 500 промени в алгоритъма си! Използвайте активно и 22-та елемента на продажбата – тестимониъли, гаранции, демонстрации и т.н. Повече за тях можете да научите на Internetreklama.Bg.

Избягвайте черни техники (Black hat SEO). Към тях спадат всички опити да измамите търсачките – скриване на текст, изписването му с цвета на фона или с прекалено малки букви, показване на една страница на търсачката, а друга – на посетителите и др. Подобни похвати могат да доведат до отлични временни резултати, но сайтът ви може да бъде наказан с понижаване на рейтинга или дори с отстраняване от страницата с резултатите.

Използването на легитимните начини за оптимизация (White hat SEO) не е свързано със спазването на изключително точни инструкции. В общи линии няма да имате проблеми, ако оптимизирате сайтовете си, така че да са полезни за хората, а не за търсещите машини. Това означава, че като препълните текста на сайта си с ключови думи, за да се харесате на търсачките, има опасност реалните посетители да ви отхвърлят.

Имайте предвид, че рейтингът на един сайт в Google, може да е много различен от рейтинга му в Yahoo или в Bing, но като цяло принципите, по които търсачките класират сайтовете, са много близки.

Към книгата