Откъс от “Моделирай мечтите си” на Барбара Шер

Откъс от “Моделирай мечтите си” на Барбара Шер
Откъсът е от книгата “Моделирай мечтите си” на Барбара Шер. В книгата се обяснява как да следваме мечтите си и да създадем свой смислен, ангажиран и носещ ни радост живот.

В търсене на стил

Бих искала да започнете да реорганизирате живота си, като първо огледате с любящо око собствения си стил – как се обличате, как сте обзавели къщата или апартамента си, какви цветове, храни, филми, музика и книги харесвате, всичките хиляди дребни детайли, които са резултат от ваши избори и предпочитания, чрез които си доставяте удоволствия.

Обикновено мислим за личния си стил като за нещо, което не е от голямо значение – е, забавно е, но е по-скоро нещо незначително, по желание, лична играчка, която играем в свободното си време, след като сме се справили със сериозните житейски дела. Стилът ви се струва последното място, където бихте могли да намерите ключа към успеха. И все пак стилът ви е едно от най-ценните указания към дарбите ви и се нарежда веднага след спомените какво сте обичали най-много като дете и какви са били фантазиите ви относно това, което сте искали да бъдете.

Тъкмо защото не е считан за важен, стилът е областта, където свободната игра и изборът имат най-широко поле за изява. Най-дълбоките ви ресурси – талант, въображение, идентичност, не могат да бъдат напълно подтиснати. Те трябва да се изявяват. И го правят – в единствената безопасна зона, в която обществото няма предварително определени очаквания и свързаните с това последствия. Необходимо е само да откриете и да приемете сериозно стила си и той веднага ще ви ориентира за посоката на мечтания ви живот.

Ако това ви звучи леко преувеличено, можете сами да демонстрирате истинността на твърдението ми. Ето едно простичко упражнение, което ще разкрие неподозираната важност на стила. Създадено е от Джак Канфийлд – директор на института за холистични проучвания в Амхърст, Масачузет и е едно от любимите ми упражнения.

Упражнение: Изберете цвят (Аз съм синьо)

Изберете цвят, който ви привлича. Не е необходимо да е любимият ви цвят или цвят, който обичате най-много да носите макар, че може и да е той. Най-добре е да избирате от широка палитра цветове и бих искала да го държите пред себе си, докато правите това упражнение. Разгледайте ярко оцветено списание…или се вгледайте за цвят, който привлича окото ви, в картина или в плакат, стол, килим в стаята, в която седите в момента…или ако имате кутия с тебешири, пастели и боички, които да ви дадат богат избор. Спомнете си вълнуващото чувство на избора, когато сте отваряли нова, новиничка кутия с 48 подострени цветни моливи и сте решавали кой да изберете пръв. Сребърният? Розовият? Масленозеленият?

А сега бих искала да се превъплътите в този цвят. Това означава да се превърнете в него и да говорите от негово име, защото той самият не може да говори. Не може да ни каже какво е да си кралско пурпурно, жълто като лютиче или черно.

Вземете лист хартия и започнете с думите: „Аз съм червено“, или „Аз съм жълто“, или „Аз съм небесносиньо“. Не пишете „Аз обичам синия цвят, защото…“ или „Мисля, че синият цвят е…“ От този момент нататък вие сте този цвят.

А сега с няколко думи или изречения ни разкажете какви качества имате като този цвят, а не като себе си. Например, „Аз съм тъмносиньо. Спокоен съм и дълбок като океана. Или, „Аз съм жълто. Жизнерадостна съм, интелигентна, ефективна, но топла.“ Не се влияйте от тези отговори. Те са само примери.

При това упражнения няма правилни отговори. Ако намирате черното за уютен цвят или смятате бялото за депресиращо, а синьото за жизнерадостно – страхотно!

Това е измамно упражнение и разкрива толкова много, че ще се наложи да разбия откровенията му в три отделни части, всяка от които ще ни води към свои въпроси и упражнения за избори и идентичност, уникалност спрямо конкуренция, ценни качества и обективност.

Избор и идентичност

Първото, което вероятно сте забелязали е, че изборът на любим цвят ви отне известно време. Установихте, че сте особено придирчиви и претенциозни и че ви е трудно да вземете решение. Това се случва с мнозина и обяснението е напълно разумно – не искате да изберете грешен цвят.

Дълбоко в себе си се съмнявате, че няма много неща, на които да се опрете твърдо, затова се облягате на предпочитанията. И се борите за тях. Независимо дали става дума за цвят, дали харесвате повече китайска кухня или пържено пиле, как искате да изглежда къщата ви, как се подстригвате, дали предпочитате да слушате Елвис Пресли или опера – вие заемате позиция на живот и смърт, защото така изразявате същността си.

Избирате цвета си толкова внимателно, защото подсъзнателно знаете, че стилът е всичко друго, но не и незначително. Когато избирате цвета си, плочите, вратовръзката, десена на завесите, вие правите много повече от това да си осигурявате елементарно забавление. Казвате: „Това съм аз“. Ето защо тези малки избори са толкова важни за вас.
Като имате предвид това, нека погледнем по-отблизо стила ви.

Упражнение: Игра на детектив

Огледайте апартамента или стаята си, все едно сте частен детектив, който се опитва да разбере кой живее тук, само съдейки по стила на дома ви. В края на краищата изследвате непознат за вас човек. Търсите следите и изучавате пръстовите отпечатъци на уникален индивид, когото не познавате и не знаете, че това сте вие самите.

Погледнете в гардеробите, в кухненските шкафове, полиците с книги и музикални записи. Погледнете мебелите, килимите, завесите, картините по стените, храната в хладилника, цветовете, състоянието на хаос или ред, подредбата на пространството. Направете списък на всички характеристики и интереси, които откривате.

Бихте ли казали например, че човекът, който живее тук е организиран или разхвърлен? Дали е общителен или е самотник? Дали е чувствен тип? Или е интелектуалец? Или принадлежи и към двата типа? Какво предпочита да чете – история или романи? Кого предпочита да слуша – Бах или Ерих Клептън? Или и двамата? Дали мебелите, избрани от този човек показват предпочитания към по-грубите, естествени материали или към лакираните и модерните? Дали къщата или апартаментът имат привлекателен вид като цяло или има особен любим кът, например кухнята, някое писалище, камина или стереоуредба? Какво казват дрехите в гардероба за човека, който ги е избрал? Досега не съм срещала някого, който да не се облича внимателно.

Когато съберете всички тези следи, седнете и прочетете детективския профил, който сте съставили. Това е вашият портрет.

Изненадани ли сте?

Рут, на 38 години, учителка по английски, беше много изненадана. Никога не беше мислила за себе си като човек със силен усет към цветовете. Ако я бяхте попитали преди да направи това упражнение, би ви отговорила, че се интересува предимно от литература и музика и не знае нищо за рисуването. И все пак тя е покрила цяла стена от апартамента си с корково табло и е подредила по него колаж от пощенски картинки, който разкрива инстинктивно чувство за цвят и композиция. Направила го е просто, защото е харесвала пощенските картички, изглеждали са й красиви и са я карали да се чувства добре. Едва когато се включи в играта на детектив, тя осъзна, че всъщност е човек със силно изразен усет към цветовете, който се нуждае от тях и знае как да доставя удоволствие на окото си…

Играта на детектив може да ви изненада приятно и да ви даде образ, който е различен от този, който вие сте си съставили за самите вас. Вкусовете и изборите ви често разкриват страни, за които не сте подозирали, че имате. Ако сте мислили за себе като за незначителен човек без специални дарби и интереси, , това упражнение ще изпрати тази представа в небитието.

В следващата глава ще покажа как от всички тези черти, които открихте от себе си, можете да формирате ваша цел в реална среда.

Ако вече имате цел и сте всеотдайно отдаден на нея, стилът, който откривате като ваш, може да ви послужи като спестовна касичка за всички тези дарби, които не използвате до момента…

Вашият стил е областта, в която все още упражнявате творческата си енергия, за да оформите своя свят и себе си. Той е доказателството, че не сте изгубили тази енергия. Това от което се нуждаете, е разрешение, насърчение и насоки как да я използвате в по-широк мащаб за цял живот.

Към книгата