Откъс от “Мисли и забогатявай за жени” на Шарън Лехтър

Откъс от “Мисли и забогатявай за жени” на Шарън Лехтър
Откъсът е от книгата „Мисли и забогатявай за жени“ на Шарън Лехтър. Книгата е базирана на оригиналния труд на Наполеон Хил „Мисли и забогатявай“, но адаптирана към съвременните реалности и с фокус към жените.

Началната точка на всяко постижение

Началната точка на всяко постижение е да сте изпълнени с изгарящо желание.

Знаете ли какво е вашето изгарящо желание?

Може би и вие се питате: „Имам ли изгарящо желание?“

То е различно от обикновената приумица и желание за нещо. Изгарящото желание може да се усеща като нужда да се направи или постигне нещо. Започва като идея или осъзнаване, което прераства в движеща сила зад всяко ваше действие в ежедневието. Управлява се от личните ви ценности и се процежда в процеса на взимане на решенията ви. Ще намерите вашето изгарящо желание в мечтите си, в очакванията за себе си и за живота ви, както и във вашите страсти.

Припомнете си някоя ваша цел, която сте имали преди. Това може да е лична, бизнес, финансова, физическа или духовна цел. Ако тя все още не е изпълнена, попитайте се защо. Възможно ли е тази цел да НЕ е подкрепена от изгарящото желание, което ви е нужно, за да я изпълните успешно?

А сега да обърнем нещата. Спомнете си случай, в който някой ви е описвал с един от следните термини: страстен, устремен, целенасочен, фокусиран, усърден, отдаден, мотивиран, насочен, упорит, преследващ целите си, посветен, амбициозен, фанатичен, решителен, безкомпромисен, непоколебим, самоуверен, несломим, предприемчив.

Повече от сигурно е, че в такива именно моменти вие те се стремили към нещо, за което сте изпитвали изгарящо желание.

Когато комбинирате ясна цел с изгарящо желание за постигането й, ще получите необходимия заряд (мотивация, устрем, енергия) да създадете и изпълните план, чрез него и изпълнение на вашата цел.

Наполеон Хил за изгарящото желание и финансовото благоденствие

В „Мисли и забогатявай“ Наполеон Хил се фокусира върху изгарящото желание като неразривно свързано с финансовото благоденствие и пише:

„Всяко човешко същество, щом стигне възрастта, в която разбира истинския смисъл на парите, започва да ги иска.

Искането не донася богатство. Но желанието за богатство до степен на обсебване, последвано от планиране на конкретни начини за получаване на това богатство, както и подкрепяно с устрем, който не познава провал, със сигурност ще ви донесат желаното богатство.“

Наполеон Хил предлага шест конкретни и практични стъпки, които да бъдат предприети за превръщане на желанието за богатство в реалност:

 1. Бъдете конкретни в това колко точно пари искате.
 2. Отдавайте се на това, което сте готови да направите, за да получите парите, които желаете. (Няма такова нещо като „безплатен обяд“.)
 3. Каква е точната (конкретна) дата, на която искате да притежавате парите, които желаете?
 4. Създайте конкретен план за действие и започнете да действате по него веднага. Цел без план е просто приумица без изгарящо желание. Не отлагайте.
 5. Напишете лично послание, мантра, нещо кратко, точно, ясно, което да изразява количеството пари, с които искате да се сдобиете, времевите граници, които си поставяте, какво сте готови да направите, както и ясно описание на стъпките, които ще предприемете за постигане на целта.
 6. Препрочитайте мантрата си по два пъти на ден. Веднъж вече и веднъж сутрин. Докато четете, представете си, вижте, почувствайте и повярвайте, че вече притежавате тези пари. Именно тогава ще видите как ИЗГАРЯЩОТО желание ще ви се притече на помощ. Ако наистина желаете толкова много, желанието ви се превръща в обсебване. Няма да изпитате ни най-малко затруднение да убедите себе си и да се сдобиете с пари. Идеята е да искате пари и да станете толкова непоколебими в желанието си да ги имате е, вътрешното убеждение, че това ще стане.

Само тези, които са осъзнато фокусирани върху парите, успяват да забогатеят. Да сте осъзнато фокусирани върху парите“ означава съзнанието ви да е пропито с желанието за пари и да започнете да се виждате като истински богаташи.

Тази част от коментарите на Хил акцентира конкретно върху натрупването на финансово богатство. Всъщност неговият израз „да сте осъзнато фокусирани върху парите“ означава съзнанието ви да е пропито с желанието за пари и да съумеете да си представите себе си като истински богаташи. Това е предизвиквало не един въпрос сред читателите на Наполеон Хил.

А аз лично спирам за момент всеки път, когато чета книгата.

Много хора могат да реагират на това изказване заради очевидния конфликт с библейското предупреждение „В любовта към парите се корени всичко зло“.

Със сигурност има много примери в историята на парите, където прекомерното богатство изкарва наяве най-лошите черти на хората, показвайки ги какви са в действителност. Човекът с неприятен характер става още по-неприятен, когато трупа богатство. Но и обратното е вярно. Щедрият става по-щедър с получаването на повече пари.

Успехът, мъжете, жените

В статия от 2013г. в списание „Forbes for Women“ („Форбс за жени“) д-р Пеги Дрекслър – професор по психология и психиатрия в медицински колеж „Вийл Корнел“ – говори за това, че мъжете и жените определят успеха по различен начин:

„Какво всъщност означава успехът? Причината повечето жени да задават този въпрос е, че за тях отговорът му най-вероятно е много по-сложен, отколкото за мъжете.“

Експертът по различията в половете Барбара Анис вярва, че определенията за успех за мъжете е нещо просто – tо е победата.

Успехът за мъжете може да се прояви като изкарване на повече пари или по-хубава работа, или дори по-хубаво място за паркиране, както и по-хубава жена. Но успехът основно се състои в това да са по-добри в състезанието…, което и да е състезание, точка.

Жените разбира се също искат да побеждават. Но според Анис те искат и да бъдат оценявани. Барбара Анис разказва как от личен опит като консултант на голяма група фирми, представени в Fortune 500, разбрала, че основната причина жените да напускат работата си е, че са чувствали подценяване и пренебрегване на силните им страни.

Ариана Хъфънгтън – създател и главен редактор на Huffington Post сподели през 2013г., че всички ние сме възприели мъжката дефиниция за успеха, парите и властта, но този модел не работи нито за мъжете, нито за жените. По-късно списанието провежда анкета сред своите читателки и след това споделя деветнадесет неща, които означават успех за тях.

Деветнадесет „женски“ мнения за успеха

 1. Да правите нещо смислено и значимо и да се радвате всяка секунда, правейки го.
 2. Да намерите нещо хубаво в недостатъците на живота
 3. Да осъзнаете, че вашият принос към света е оценяван, ако не от околните, то поне от вас самите.
 4. Да направите нещо значимо като научите околните да постигат успех.
 5. Да живеете пълноценно и да обичате безрезервно, без срам и извинения.
 6. Да популяризирате значима кауза, като например борбата срещу расовото класифициране.
 7. Да ходите на плаж всеки ден.
 8. Да правите семейството си щастливо.
 9. Да играете основна роля в постигането на равенство между половете.
 10. Да можете да контролирате собствения си график.
 11. Да бъдете здрави и да имате работа, която помага на друг жени също да бъдат здрави и да живеят здравословно.
 12. Да имате силата да опитвате отново и отново, дори ако се проваляте постоянно.
 13. Да сте горди от себе си.
 14. Да давате всичко от себе си и да сте благодарни за всичко в живота си.
 15. Да намерите здравословния баланс между обичното семейство и успешната кариера.
 16. Да имате хора в живота си, които винаги могат да ви накарат да се усмихнете.
 17. Да обичате работата си, с която си изкарвате хляба.
 18. Да знаете, че дъщеря ви ще може да защити това, в което вярва и да не страхува да бъде себе си пред околните.
 19. Да се научите да живеете в момента и да му се наслаждавате.

Въпреки че анкетата не е проведена по научноизследователски метод, отговорите й определено съвпадат с моето лично определение за успех. Когато ме питат какво е успех, аз отговарям: успехът е как се възприемате щом се погледнете вечер в огледалото и той няма нищо общо с отражението ви.

Това означава ли, че жените не искат да бъдат богати? Напротив! Аз определено вярвам, че жените гледат на богатството по-комплексно. Те искат пари заради това, което могат да направят с тях, не просто заради самите пари. Съветите на Наполеон Хил за натрупването на финансово богатство са също толкова приложими и за личния, и за физическия, и за духовния и за бизнес успеха.

Шестте стъпки на Наполеон Хил с фокус върху обекта на изгарящото желание

 1. Бъдете конкретни какво влияние искате да имате, както и каква промяна искате да видите. (Желание)
 2. Отдайте се на това, което сте готови да направите, за да постигнете това влияние. (Няма такова нещо като безплатен обяд.)
 3. Каква е точната и конкретна дата, на която искате да постигнете това, към което се стремите.
 4. Създайте конкретен план за действие и започнете да го изпълнявайте веднага. Цел без план е просто приумица без изгарящо желание. Не отлагайте.
 5. Напишете лично послание, мантра, , нещо кратко, точно, ясно, което да изразява влиянието, с което искате да се сбодиете, времевите граници, които си поставяте, за да изпълните плана си, какво сте готови да направите, за да се сдобиете с това влияние, както и ясно описание на плана или стъпките, които ще предприемете, за да постигнете целта си.
 6. Препрочитайте мантрата си по два пъти на ден. Веднъж вечер преди сън и веднъж сутрин. Виждайте, усещайте и вярвайте, че постигате успешно вашата цел. И когато се уловите, че искате да направите, да постигнете, да промените нещо толкова много, че не мислите вече за нищо друго, вие изпитвате ИЗГАРЯЩО ЖЕЛАНИЕ.

Жени с изгарящо желание в различни сфери на живота

Майка Тереза от Калкута е отдала живота си, за да помага на бедните, болните, умиращите по света и най-вече в Индия. Успяла е да вдъхнови милиони хора със своето пълно отдаване на каузата. Посветила е живота си да вдъхва надежда и да дарява радост, там където е липсвала.

Майка Тереза описва своята отдаденост и изгарящо желание да насърчава безрезервната (безусловната) любов по цял свят по следния начин:

„Нека не се задоволяваме само с това да даваме пари. Парите не са достатъчни, те може да са важни, но ни трябват сърца, за да обичаме. Затова разпръснете любовта си, където и да идете.“

Благословената Майка Тереза е доказателство, че една жена може да промени света!

Майка Тереза не е единствената. Въпреки че не е толкова известна, колкото Майка Тереза, Вангари Маатаи е другата велика жена, която историята познава като пример за изгарящо желание, впрегнато в действие. Получила образование по биология в САЩ, тя е станала първата жена в Източна и Централна Африка, защитила докторантура и първата африканка, удостоена с Нобелова награда за мир.

Вангари Маатаи е основател на движението „Зелен пояс“ през 1977г., когато установила, че стотици хиляди жени в Кения са принудени са извървяват безброй километри на ден, за да си набавят вода и дърва за горене. Страната е била обезлесена и белязана от суша и бедност.

Вангари Маатаи започнала на помага на местните жени да засаждат дървета. Дърветата помогнали да се предотврати по-нататъшната ерозия, но едновременно били използвани и за огрев. Благодарение на усилията на Вангари Маатаи били засадени над 51 милиона дървета в цяла Африка от 1977 година насам.

Тя обяснява този свой успех с образованието си, с желанието да служи на обществото, на ясната идея и личната отговорност и непреклонност. Постигнала тези резултати, предприемайки решителни действия, изпълнени със справедливост и почтеност, вместо с критика и оплаквания.

Думите на Вангари Маатаи са:

„Когато засаждаме дървета, ние посяваме семената на мира и надеждата.“

Колкото до източника на нейното изгарящо желание, Вангари Маатаи споделя:

„Не знам защо съм толкова съпричастна. Просто има нещо в мен, което ми казва, че има проблем и че трябва да направя нещо по въпроса. Мисля, че бих нарекла това „Божествената ми страна“.

Истинското естество на пътя на жената към успеха е описано най-добре от Опра Уинфри – една от най- успелите и богати жени в света, постигнала всичко сами. Тя споделя в една своя реч през 2013г. пред абсолвенти на „Харвард“, че макар повечето хора да смятат, че тя е на върха на успеха си сега, тя все още прилага същите шест стъпки на Наполеон Хил, които е използвала през най-трудния етап от кариерата си.

Трудно е да си представим някой като Опра да е стресиран и да се чувства провален, но определено ще усетите емоцията, с която описва в тази реч пред абсолвентите на „Харвард“ как е открила нужното й изгарящо желание, за да успее, как си е давала кураж, как е създала план, определила е краен срок и е работила, за да постигне целта си.

Шоуто на Опра Уинфри беше на първо място по гледаемост повече от 20 години. След като го прекъсна, Опра Уинфри създаде канала OWN (Oprah Winfrey Network).

„Да се учим от всяка грешка, защото всяко преживяване, среща и особено грешка, са това, което ни прави нас самите и което ни учи и кара да бъдем себе си. А впоследствие ще разберем кой ще е следващия ни ход. Тайната на живота ни е в това да развием вътрешния и емоционален GPS, който ни направлява и ни казва да внимаваме.

От време на време ще се препъвате, ще падате и със сигурност – в това не бива да се съмнявате – ще имате въпроси и колебания по отношения на пътя си. Но аз знам, че ако сте готови да слушате и да се водите по вътрешния глас, ще откриете какво ви кара да живеете и така да бъдете ще се чувствате добре.

Ще бъдете щастливи, ще бъдете успели и ще промените света.“

Опра Уинфри е голяма почитателка на „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил. нейната увереност, че всеки е отговорен за собствения си живот, е в унисон с философията на Наполеон Хил.

Към книгата