Откъс от “Клуб „5 сутринта“ на Робин Шарма

Откъс от “Клуб „5 сутринта“ на Робин Шарма
Откъсът е от книгата “Клуб „5 сутринта“. Книгата провокира мотивация за повече организираност, разгръщане на потенциала, производителност, постижения и усещане за лична свобода и щастие, вместо безцелно пилеене на времето и живот без цели и стремежи.

Странното приключение за овладяване на утрото

„Всеки държи съдбата си в собствените си ръце, така както скулпторът държи суровия материал, от който ще извая фигура. Изкуството да оформиш материала в това, което искаш, трябва да бъде научено и грижливо изграждано.“

Йохан Волфганг фон Гьоте

Ако вие двамата проявявате интерес – каза бездомникът – с удоволствие ще отделя няколко сутрини, за да ви обуча в моето имение край океана. Ще ви покажа личния си сутрешен режим и ще ви обясня защо да настроите в най-висока степен начина, по който първия прекарвате си час през деня, е от основно значение за постигане на лично съвършенство и изключително представяне в бизнеса. Нека направя за вас това, приятели. Животът ви ще започне да изглежда славен след много кратко време. А изживяното с мен ще бъде забавно. Не винаги е лесно, както чухме от стария човек на сцената. Но е ценно, плодотворно и красиво. Може би дори прекрасно като тавана на Сикстинската капела.

– Когато го видях за първи път, плаках – каза художникът като поглади козята си брадичка.

– Микеланджело е бил опасен човек. Имам предвид в добрия смисъл – каза бездомникът като и той поглади брадата си, която беше мръсна. После вдигна ризата си и показа коремни мускули като на гръцки бог. Прокара дългия пръст на мръсната си рка по очертанията им, така както дъждовна капка пробягва по стъблото на роза след майски дъжд.

– Това не е за вярване! – изкрещя художникът с ентусиазъм на котка, пусната на свобода в магазин за папагали. Как по дяволите си направил тези мускули?

– Не е от машина за пластмасови плочки, която съм сикупил от реклама в среднощно предаване по телевизията – това е сигурно. Отслабнах и оформих тялото си по този начин с труд. Много лицеви опори, набирания, дъска, коремни преси и кардио тренировки, предизвикващи сериозно изпотяване на моя частен плаж.

Бездомникът измъкна един очевидно скъп портфейл, а после Внимателно извади от него пластмасова картичка с рисунка на нея. Ето как изглеждаше, за да видите и вие точно това, което в този момент гледаха предприемачката и художникът.

Без да дочака реакцията на слушателите си, разрошеният скитнки продължи да говори:

– Упоритост, дисциплина, търпение и труд. Ценности, в които малцина вярват днес, когато толкова много имат нагласата, че всички им са длъжни, като очакват някакъв богат, продуктивен и удовлетворителен живот просто да се появи един ден като лястовичка в началото на пролетта. И очакват за тази цел всички около тях да вложат усилията си, които са тяхно задължение. Къде е лидерството в този начин на поведение?

Обществото от възрастни, държащи се като разглезени малки деца, е начинът, по който виждам нашия свят. Не осъждам никого, само казвам. Не се оплаквайте, само съобщавам. Не осъждайте хора, ето какво искам да ви кажа, като ви давам да зърнете коремните ми мускули: нищо не работи за онези, които не искат да свършат работата. По.малко приказки и повече труд, казвам аз, вижте и това.

Скитникът се обърна и разкопча осеяната си с дупки риз На здравия му добре оформен гръб имаше татуировка с думите “Жертвите обичат развлеченията. Победителите обожават образованието.“

– Елате ми на гости в моя вълшебен малък остров насред фантастичния океан, на пет часа от крайбрежието на Кейп Таун. Той подаде на предприемачката пластмасовата картичка с кокосовата палма, нарисувана на нея. А ето и моите делфини – като радостно посочи зле направената рисунка.

– Пътуването си заслужава – продължи той – със сигурност ще е приключение за цял живот. Там ще преживеете няколко от най-ценните си и сензационни моменти. Трябва да поемете риска да ми се доверите, хора. Ще ви науча на всичко, което знам за утринния ритуал на световно ниво. Ще ви помогна и двамата да станете членове на Клуб „5 сутринта“. Ще се научите редовно да ставате рано – така че до обяд да направите повече, отколкото другите правят за седмица и по този начин ще оптимизирате здравето, щастието и вътрешния си мир. Има причина, поради която ние хората, постигнали най-много на този свят, ставаме преди изгрев слънце – това е най-специалната част от деня. Ще ви обясня как използвах този революционен метод, за да изградя моята империя. И нека да е ясно – има различни видове империи, а икономическата е само една от тях. Може също така да създадете империя на изкуството, продуктивността, хуманността, филантропията, личната свобода, дори на духовността. Ще ви предам всичко, което съм имал щастието да науча от един ментор, който преобрази живота ми. Ще откриете толкова много неща. Ще бъдете дълбоко развълнувани. Ще видите света по съвсем нов начин. А също ще ядете най-хубавата храна и ще наблюдавате най-хубавите залези. Вие двамата може да плувате, да се гмуркате с шнорхел и маска с делфините и да летите към захарната тръстика, която танцува във вятъра под хеликоптера, който притежавам. И ако двамата решите да приемете сърдечната ми покана да ми дойдете на гости, настоявам да отседнете в моя дом.

– Господи, майтапиш се, нали? – гръмогласно попита художникът. Ставаше все по-очевидно, че като повечето свои колеги и той беше силно емоционален,безкрайно наблюдателен и носеше една чувствителност, породена от скрита болка. Онези, които усещат повече от другите хора, понякога си мислят че са прокълнати. Всъщност, на тях им е даден дар, дар, който им позволява да усетят това онова, което другите пропускат, да преживеят удоволствия, на които повечето хора не обръщат внимание и да забелязват величието на обикновените моменти. Да, такива хора се нараняват по-лесно, но те са и хората, които пишат велики симфонии, строят изумителни сгради, откриват лечение на болестите. На едно място Толстой отбелязва: „Само хора, способно на голяма любов, могат да понесат голяма мъка. Художникът като че ли отразяваше тези прозрения.

Към книгата