Публикувано на

Откъс от “Какво не могат да купят парите” на Майкъл Сандел

Откъс от “Какво не могат да купят парите” на Майкъл Сандел
Откъсът е от книгата „Какво не могат да купят парите“ на Майкъл Сандел. Книгата разкрива пагубните последици от либералната философия „всичко е за продан“.

Пазари и морал

Има неща, които не могат да се купят с пари, но в наши дни те не са много. Например:

 • По-добра затворническа килия: 82 щ.д. на вечер. В Санта Ана, Калифорния, и някои други градове осъдените за ненасилнически деяния могат да платят за чиста и спокойна затворническа килия, която е далеч от килиите на неплащащите затворници.
 • Достъп до бързите ленти на магистралите: 8 щ.д. в час пик. Минеаполис, Сан Диего, Хюстън, Сиатъл и други градове се опитват да намалят задръстванията по магистралите, като позволяват на шофьори без пътници да използват лентите за коли с много пътници. Цената зависи от трафика.
 • Услугите на индийската сурогатна майка: 6250 щ.д. Западните семейни двойки търсят предимно сурогатни майки от Индия, тъй като там тази дейност е позволена, а цената е с около една трета по-ниска от тази в САЩ.
 • Правото да имигрирате в САЩ: 500 000 щ.д. Чужденци, които инвестират 500 000 щ.д. и създадат най-малко десет работни места в райони с висока безработица, имат право на Зелена карта и постоянно пребиваване.
 • Правото да застреляте застрашен черен носорог: 150 000 щ.д. Собственик на ранчо в Южна Африка продава на ловци правото да застрелят ограничен брой носорози, което го мотивира да развъжда и защитава този застрашен вид.
 • Достъп до мобилния номер на лекуващия ви лекар: 1500 и повече щ.д. годишно. Все повече лекари предлагат достъп до мобилните си телефони и назначаване на незабавен час за преглед на пациенти, които заплащат годишни такси от 1500 до 25 000 щ.д.
 • Правото да се изхвърли един метричен тон въглероден двуокис в атмосферата: 13 паунда (прибл. 18 щ.д.). Европейският съюз контролира пазар за емисии на въглероден двуокис, който позволява на компаниите да търгуват с правото да се замърсява атмосферата.
 • Прием на детето ви в престижен университет: цената не е публикувана, но служители в някои от водещите университети информират „Уолстрийт Джърнъл“, че приемат студенти, чиито родители са заможни и са готови да направят значителни финансови вноски.

Не всеки може да си позволи подобни неща. Но днес има много нови начини да се печелят пари. Ако имате нужда от допълнителни приходи, ето някои нови възможности:

 • Отдайте под наем място на челото си (или на друго място по тялото си) за реклама: 777 щ.д. Авиокомпанията „Еър Ню Зийланд“ нае трийсет души да обръснат главите си и да носят временни татуировки с надписа: „Нуждаете се от промяна? Елате в Нова Зеландия.
 • Съгласете се да ви използват като морско свинче за изпробване на нови лекарства: 7500 щ.д. Заплащането може да е по-високо или по-ниско в зависимост от процедурите, които се използват при тестването на лекарства, и предполагаемите странични ефекти.
 • Станете наемен войник в Сомалия или Афганистан за някоя частна военна компания: От 250 до 1000 щ.д. дневно. Заплащането е различно според квалификацията, опита и националността.
 • Чакане на опашка пред Капитолия във Вашингтон, за да пазите място на някой лобист, който желае да присъства на изслушване в Конгреса: 15-20 щ.д. на час. Лобистите плащат на компании, които наемат бездомници и други да чакат вместо тях.
 • Ако сте второкласник в училище с по-ниска успеваемост в Далас, прочетете някоя книга: 2 щ.д. За да насърчават четенето, училищата заплащат на децата за всяка прочетена книга.
 • Ако сте с наднормено тегло, свалете шест – седем килограма за четири месеца: 378 щ.д. Здравните застрохователи предлагат финансови стимули за отслабване и други видове здравословно поведение.
 • Купете животозастрохователната полица на болен или възрастен човек, изплащайте годишните премии, докато е жив, и след смъртта му ще получите обезщетението за смърт, което би могло да е милиони (в зависимост от полицата). Тази форма на залагане на живота на непознати се превърна в индустрия за 30 милиарда долара, Колкото по-скоро умре непознатият, толкова повече пари печели инвеститорът.

В днешно време почти всичко може да се купи и да се продаде. През последните три десетилетия пазарите и пазарните ценности започнаха да управляват живота ни, както никога досега. Стигнахме до това състояние не в резултат на съзнателен избор, а някак незабелязано.

След края на студената война пазарите и пазарното мислене получиха неоспорим престиж и това беше разбираемо. Нито един друг механизъм за организиране на производството и разпределението на стоките не е толкова успешен при изграждането на богатство и благополучие. Но докато все повече страни по целия свят възприемаха пазарните механизми като определящи за своите икономики, се случваше и нещо друго. Пазарните ценности започнаха да играят все по-решаваща роля в социалния живот. Икономиката се превърна в абсолютен повелител.

Днес логиката на покупко-продажбата вече не се отнася само до материалните блага, а все повече обуславя целия ни живот. Време е да се запитаме дали искаме да живеем по този начин.

Към книгата