Публикувано на

Откъс от “Как работят парите”

Откъс от “Как работят парите”
Откъсът е от книгата „Как работят парите“. Книгата разкрива, на достъпен език и с помощта на цветни илюстрации, много широк спектър от факти за ролята и функциите на парите в нашия живот.

Как работят парите

Парите са горивото, което движи машината на нашия свят. Като дават на услугите и стоките лесно измерима стойност, те улесняват милиарди сделки (размени), които се случват всеки ден. Без това индустрията и търговията, които формират основата на модерните икономики, ще бъдат доведени до пълно спиране и потокът на богатства в целия свят ще секне.

Парите изпълняват жизненоважна роля през хилядолетията. Преди да бъдат открити, хората действали с бартер – разменяли стоки, които сами произвеждали за неща, които им трябвали от другите. Бартерът е достатъчен за простите сделки, но не и когато нещата се търгуват, носят различни стойности или пък не са налични по едно и също време. За разлика от парите, които имат призната уеднаквена стойност и са широко приети. Една по същество проста концепция хилядолетията става определено сложна.

В началото на съвременната епоха личности и правителства започват да създават банки, възникват и други финансови институции. В резултат на това обикновени хора могат да вложат своите пари в банкова сметка и да получават лихва, да заемат пари и да купуват собственост, да инвестират своите възнаграждения в различни бизнеси или да създават собствени компании. Банките могат и да застраховат срещу различни бедствия, които могат да унищожат семейства или търговци, насърчавайки риска при преследване на печалба.

Днес навсякъде има национална и централна банка, която контролира съответната икономика на страната. Централната банка емитира валутата, определя колко от нея да бъде в обръщение, а и решава каква да е лихвата, която да получава от другите банки, за да им заема пари. Докато правителствата все още печатат и гарантират пари, в днешния свят няма необходимост да съществуват физически монети или банкноти,и е възможно да ги има единствено в дигитална форма.

Тази книга изследва как работят парите, включително тяхната история, финансови пазари и институции, правителствените финанси, печеленето на печалба, богатството, акциите и осигуровките (пенсиите). Чрез визуални обяснения и практически примери, „Как работят парите“ предлага ясно разбиране за какво са изобщо парите и как те оформят съвременното общество.

Към книгата