Публикувано на

Откъс от “Как да притежаваме красив ум” на Едуард де Боно

Откъс от “Как да Притежаваме красив ум” на Едуард де Боно
Откъсът е от книгата „Как да притежаваме красив ум“ на Едуард де Боно. Книгата е за мисловния подход към разговорите, който може да ни открои като остроумни и приятни хора.

Как да бъдем интересни

Да бъдете интересни е много по-важно от това, да спечелите даден спор.

Да бъдете интересни е много по-важно от това, да покажете колко сте умни.

Ако сте интересни, хората ще се стремят към вас. Те ще търсят компанията ви. Ще се наслаждават на удоволствието да разговаряте.

Може да сте интересни, защото сте взели участие в експедиция до отдалечена част на Амазония само за да се срещнете с племе, което не е виждало бели хора.

Може да сте интересни, защото сте плавали сам около света.

Възможно е да сте интересни и защото провеждате впечатляващо ДНК изследване върху миграциите на населението в историята на човечеството.

Но в интерес на настоящата книга ще допуснем, че не сте направили или не правите нищо толкова зрелищно. Това е малко нечестно, защото каквото и да правите, независимо колко скромно е, то може да бъде интересно.

Първото правило е да говорите за това, в което сте добри и което ви интересува. Например работата или пък хобито ви. Формулирайте речта си така, че да бъде възприета от две различни групи слушатели. Първата група е съставена от тези, които не знаят нищо по темата. В подобен случай зависи единствено от вас да поднесете темата по увлекателен начин. Вторият вид публика е съставена от онези, които знаят нещо по въпроса и искат да научат още. При втория случай е нужно да провокирате задаването на въпроси и да се стремите да отговорите на тях.

Най-полезен навик

Препоръчвам ви да придобиете навика да казвате: „Това е много интересно.“

След като вече сте готови да употребявате въпросната фраза, може да я насочите към произволно избран момент от разговора. По този начин вместо да се носите по течението на дискусията, вие се спирате върху тази определена точка. Изследвате я. Доразвивате я. Отваряте нови възможности и алтернативи. Правите връзки.

Това е като да имате лък и колчан, пълен със стрели. Във всеки един момент насочвате стрелата си към отделна точка и оставяте да полети: „Ето, това е интересно!“

Ще трябва да обяснявате защо намирате точно определен момент за интересен. Ще се налага да изграждате и да излагате интерсните аспекти. Така каните и другата страна да се присъедини към вас в изследването на дадената точка.

Научете се да използвате фразата по начин, по който да привличате вниманието. Не е достатъчно просто да чакате да се появи отношение. Вие трябва да „ръководите вниманието“ с обмислени стъпки.

Упражнения

Да сте заинтересовани и да сте интересни – тези качества вървят ръка за ръка. Трябва да развиете навика да откривате интересното у почти всичко. Изграждането на този умствен навик изисква упражнения. Много прост начин да го правите е, като избирате различни неща и се опитвате да откриете какво е интересното в тях. Представяйте си, че обсъждате тези предмети. Какво бихте казали? Как да събудите интерес за всеки от тях?

Жаби
Демокрация
Летища
Дъвка
Знамена
Волани
Реклама
Кралски особи
Бъркани яйца

Пробвайте това просто упражнение самостоятелно или с други хора. Нарежете парчета картон и на всяко от тях напишете различни думи (като посочените по-горе), а след това ги поставете в торба. Без да гледате, изтеглете една карта от торбичката. След това нека всеки се опита да открие и сподели нещо „интересно“ по въпроса.

Към книгата