Публикувано на

Откъс от “Изяж жабата!” на Брайън Трейси

Откъс от “Изяж жабата!” на Брайън Трейси
Откъсът е от книгата “Изяж жабата!” на Брайън Трейси. Това е една от най-полезните книги за управление на времето, по-висока ефективност и постигане на целите.

Ключът към вашето щастие, задоволство, успех и самосъзнание на успял човек се крие в способността ви да изяждате жабата като първо задължение от всеки ваш работен ден.

За щастие придобиването на това умение е напълно постижимо чрез упражнения. И когато развиете навика да се захващате с най-важното преди всичко останало, вашият успех е сигурен.

Следва обобщението на разгледаните тук 21 ефикасни начина да избегнете протакането и да вършите нещата по-бързо. Редовно си припомняйте тези правила и принципи, докато не се вкоренят трайно в мисленето и действията ви, и бъдещето ви ще е осигурено.

 1. Постелете масата: Решете точно какво искате. Яснотата е от първостепенно значение. Преди да започнете, запишете целите и задачите си.
 2. Планирайте предварително всеки ден: Мислете върху лист хартия. Всяка минута планиране ви спестява от пет до десет минути изпълнение.
 3. Прилагайте към всичко правилото 80/20: 80% от резултатите ви се дължат на 20% от дейността ви. Винаги съсредоточавайте усилията си върху първостепенните 20%.
 4. Мислете за последствията: Вашите най-важни задачи и приоритети са онези, които могат да имат сериозни последствия (позитивни или негативни) върху живота и работата ви. Съсредоточавайте се главно върху тях.
 5. Прилагайте азбучния метод: Преди да започнете работа по списъка си с ангажименти, отделете известно време да ги подредите според значимостта им, така ще сте сигурни, че работите по най-важните от тях.
 6. Фокусирайте се върху ключовите си дейности: Идентифицирайте онези резултати, които категорично трябва да постигнете, за да свършите добре работата си.
 7. Съобразявайте се със закона за полезното действие: Никога няма да имате време да свършите всичко, но винаги то ще е достатъчно за най-важните неща. Кои са те?
 8. Пригответе се изцяло, преди да започнете: Преди да започнете каквато и да е работа, направете така, че всичко необходимо за нея да ви е под ръка. Съберете всички книжа, информация и всякакви работни материали, така че след като стартирате, да не се налага да спирате за каквото и да е било.
 9. Ъпгрейдвайте основните си умения: Колкото повече опит и знания добивате по отношение на ключовите си задължения, толкова по-своевременно ги започвате и по-бързо ги приключвате.
 10. Осигурете подем на специфичните си таланти: Определете точно в какво сте най-добри или в какво бихте могли да бъдете и се отдайте с цялото си сърце именно на това.
 11. Идентифицирайте главните си пречки: Определете спънките, били те външни или вътрешни, отразяващи се върху работата ви, и съсредоточете усилията си върху отстраняването им.
 12. Варел по варел: Можете да изпълните и най-обемната и комплексна задача, ако подходите към нея стъпка по стъпка.
 13. Упражнете натиск върху себе си: Представете си, че ви се налага да напуснете града за един месец още утре и затова бързо трябва да уредите най-важните си ангажименти.
 14. Развийте потенциала си: Идентифицирайте периодите, през които се чувствате в най-добра физическа и психическа форма, и ги поставете на най-надеждните задачи. Осигурявайте си достатъчно почивка, за да можете да работите пълноценно.
 15. Бъдете активни и мотивирани: Търсете положителното във всяка ситуация. Фокусирайте вниманието си повече върху решението на един проблем, отколкото върху самия проблем. Винаги бъдете оптимисти и конструктивни.
 16. Практикувайте креативна избирателност: Тъй като не сте в състояние да извършите цялата налична работа, трябва да се научите да отсявате несъществените неща, така че да имате достатъчно време да се захванете със същественените.
 17. Започвайте с най-трудното: Вземете твърдо решение винаги да започвате деня с най-съществените си дейности и да не се разсейвате с нищо друго, докато не приключите с тях.
 18. Разбивайте на части задачите си: Разбивайте големите си и комплексни проекти на фрагменти и после работете по всеки фрагмент поотделно.
 19. Разделяйте времето на големи блокове: Организирайте работните си дни на големи блокове, в които да се концентрирате върху най-значимите си задължения.
 20. Развийте чувството за спешност: Създайте си навика да приключвате бързо ключовите си задачи. Спечелете си репутацията на човек, който върши работата си бързо и качествено.
 21. Подхождайте към всяка задача обособено: Поставете си ясни приоритети, започенете веднага с най-съществения ангажимент и работете, докато не го приключите на 100%. Именно това е ключът към качественото изпълнение и максималната лична ефикасност.

Вземете решение да прилагате въпросните принципи ежедневно, докато не станат вашата втора природа. С тези техники за персонален мениджмънт като неотделима част от личността ви вашият бъдещ успех ще бъде безграничен.

Просто го направете! Изяжте жабата!

Към книгата