Откъс от “Даото на Уорън Бъфет” на Мери Бъфет и Дейвид Кларк

Откъс от “Даото на Уорън Бъфет” на Мери Бъфет и Дейвид Кларк
Откъсът е от книгата „Даото на Уорън Бъфет“ на Мери Бъфет и Дейвид Кларк. Книгата съдържа най-находчивите, най-забавни и най-забележителни сентенции на Уорън Бъфет, които разкриват начина на мислене и тайните успеха на легендарния инвеститор.

Когато търсиш да назначиш някого на работа, гледай за три качества

Това са честност, интелигентност и енергия. Най-важна е честността, защото ако тя липсва, другите две качества – интелигентността и енергията – ще те убият.

Когато назначаваш някого да ръководи бизнеса ти, ти му поверяваш спестовна касичка. Ако тези хора са интелигентни и трудолюбиви, ще направят много пари за теб, но ако не са честни, ще намерят безброй изкусни начини да направят всички твои пари техни. Затова, ако се наложи да наемаш хора, които не са честни, увери се, че не са трудолюбиви и са тъпи като галоши, та единственото, което успеят да ти откраднат, да са галошите ти.

Честността е ключовият компонент в мениджърската философия на Уорън. Когато закупи „Небраска Фърничър Март“ от Мисис Би, той изненада нея и цялото ръководство на „Март“ като не поиска да направи финансова ревизия на счетоводните книги. Само я попита колко струва, а тя му отговори. На следващия ден той донесе чек за 40 милиона долара. Когато много по-късно Мисис Би го запита защо е постъпил така, той й отговори, че има далеч по-голямо доверие на нея, отколкото на счетоводителите си.

Освен това мениджърският стил на Уорън винаги е бил да предоставя огромна оперативна лична свобода на своите мениджъри. Те разполагат със свободата да управляват бизнеса, сякаш са собствениците. Уорън едва ли би им предоставил толкова голяма свобода, ако не им достигаше честност.

Можете ли да обясните на една риба какво е да крачиш по сушата?

Както казват във войската, всичко е забава и игра, докато не започнат да отвръщат на огъня. Същото важи и за бизнеса. Операциите с реални производствени проблеми, както и привличането и задържането на реални потребители е това, което различава теоретичната дейност от реалния свят на мениджмънта.

В притежаваната от „Бъркшър“ – „Небраска Фърничър Март“ – основателят на компанията Мисис Би печели своите делови битки десетилетия наред с войските си на предна бойна линия в „Март“. Възрастта и опитът пред младостта и ентусиазмът, е бойният вик на Уорън, благодарение на което касовите апарати на „Бъркшър“ не спират да дрънкат…

Едва когато приливът се оттегли, научаваш кой е плувал гол

Манипулативното счетоводство е позволило на доста от галениците на „Уолстрийт“ да се накачат на върха. Но ако реалните пари не се появят в даден момент, ентусиазмът и илюзиите угасват и остават единствено празната банкова сметка и обявяването на банкрут. Когато приливът се оттегли от „Енрон“, всички видяхме, че кралят е гол.

Проблемът е да разберем кой плува гол, преди приливът да се оттегли.

Когато идеите се провалят, думите вършат добра работа

В случая Уорън цитира Гьоте, с което иска да каже, че когато великата ти идея рухне и изгубиш своя бизнес, ще прибегнеш до думите, за да измислиш велико оправдание и да не изглеждаш некомпетентен.

Главните изпълнителни директори постоянно търсят добри оправдани, за да успокоят гнева на акционерите по повод на лоши мениджърски решения. Като не поемат отговорността, те по същество заявяват, че вината не е тяхна. Но щом главният изпълнителен директор не носи отговорност, значи той не трябва да бъде нашият ръководител, нали така? Този бизнес е наш, нали така? Ние сме собствениците, нали така?

Уорън никога не забравя, че акционерите на „Бъркшър“ са собственици на бизнеса, които той управлява. Ето защо той е винаги откровен – не само когато новините са добри, но и когато са лоши.

Хора, които са силно увлечени от работата си, упражняват своя занаят или професия, защото обичат самата дейност повече отколкото парите. Забавното при силното увлечение е, че обикновено парите идват заедно с него. Хора, които обичат парите повече от работата си, прекарват живота си в мизерия и обикновено печелят много по-малко, отколкото ако следваха преди всичко сърцето си.

Великото при силното увлечение от работата е, че тя всъщност не е работа, а развлечение. Уорън непрекъснато повтаряше, че толкова обича това, което върши, че би плащал, за да върши тази работа. Но не му се налага – прави купища пари, вършейки това, което обича.

Ако улучваш всяка дупка от първия удар, няма да продължиш да играеш голф твърде дълго

Работата, изпълнена с предизвикателства, поддържа интереса, изгражда високо самоуважение, поощрява творчеството и привлича висококачествени хора. Работата без предизвикателства е отегчителна, изгражда ниско самоуважение и привлича най-слабо мотивираните хора.

Където има предизвикателства, има и риск. В света на бизнеса при възникване на предизвикателства, трябва да се вземат решения, което е свързано с неминуеми грешки. Именно същността на вземане на решения прави нещата толкова интересни. Уорън е проумял, че ако иска да привлече най-добрите и най-умните мениджъри, които са инициативни и предприемчиви в справянето с предизвикателства, трябва да им осигури работна среда, която ще им позволи да допускат грешките, а те вървят ръка за ръка с успеха.

Идва време, когато трябва да започнете да правите онова, което искате

Заемете се с работата, която обичате. Ще скачате сутрин от леглото. Безумие е от ваша страна вечно да приемате работи, които не харесвате, защото смятате, че изглеждате добре. Автобиографията ви не е ли като това да отлагате секса за старостта си?

Да прекараш живота си като ставаш всяка сутрин и тръгваш на работа, която мразиш и с хора, които не уважаваш води до неудовлетвореност и постоянно недоволство, което отнасяш със себе си вкъщи, за да го споделиш със своето семейство, което прави нещастни и тях. По този начин отравяш живота на всички, които обичаш.

Много по-добре е да си намериш работа, която обичаш. Тогава ще отиваш на работа с усмивка, която можеш да отнесеш вкъщи в края на работния ден, за да я споделиш с любимите си хора. А ако си притеснен за пари, не забравяй, че хората, които обичат онова, което вършат, са тези, които се издигат в своята област и правят най-много пари, независимо дали става дума бедната руска имигрантка, която не можела да чете, но обичала да продава мебели, или пък за глуповатия син на някакъв продавач в бакалница, който имал слабост към числа и акции.

Прави това, което обичаш и парите ще дойдат. На тях това им е свършило работа, и на теб ще ти свърши.

Към книгата