Публикувано на

Откъс от “Да правим чудеса” на Арнолд Фокс и Бари Фокс

Откъс от “Да правим чудеса” на Арнолд Фокс и Бари Фокс
Откъсът е от книгата „Да правим чудеса“ на Арнолд Фокс и Бари Фокс. Книгата предлага 14-дневна програма за презареждане на емоциите, постигане на здраве, щастие и успех чрез здравия и силен дух.

Картината на вашия живот

Има една библейска притча, която ни учи, че трябва да умеем да отделяме доброто от злото също като рибарите – те пълнят мрежите си си всеки ден, но вземат със себе си само хубавата риба, а останалото изхвърлят.

По същия начин ние пълним ежедневно мрежите на съзнанието си с думи, образи, мнения и впечатления. Още от събуждането си сутрин, умът ни започва „да лови“ информация от външния свят и продължава да прави това, докато се приготвяме за предстоящия ден, докато слушаме радио по пътя към работа, докато се занимаваме с професионалните и лични задачи и се забавляваме, докато се разхождаме навън.

През цялото време докато сме будни, менталната ни мрежа не спира своя „улов“ – безброй гледки, звуци, реакции, спомени и физически усещания от преживения ден. В мрежата на съзнанието ни попада всичко, независимо дали е добро или лошо. Ето защо е важно да следваме примера на рибарите и да не допускаме мрежите ни да се пълнят с некачествена риба – негативни мисли.

Натрупването на прекалено много отрови или замърсени мисли води до увреждания на сърцето и имунната система, предизвиква рак, диабет и много други здравословни проблеми.

Това, което попадне и се задържи в мрежата на ума ви, ще се превърне в храна за вашия дух, който ежедневно поглъща „улова“ ви от мисли и образи. Жизненоважно е да задържите в съзнанието си само онова, благодарение на което духът ви ще укрепва.

Добри или лоши мисли – изборът е ваш

Какви са тези лоши мисли, които могат да попаднат в мрежите на съзнанието ни? Каква е разликата между добрите и лошите мисли?

Абсолютно никаква. Мислите са просто мисли. Те са късове информация, които трябва да бъдат анализирани и съхранени от мозъка ни. Мисълта сама по себе си не притежава характеристики, докато не започнем да я интерпретираме.

Например, двама служители научават, че след 5 минути трябва да се явят пред шефа си, който ще оцени работата им. Единият възприема това като добра новина, докато у другия се пораждат отрицателни емоции и мисли. Въпреки че информацията, достигнала до тях е една и съща, начинът, по който те я възприемат и интерпретират, прави новината добра или лоша.

Мисълта е това, което правите от нея.

Филтри и цветове

Нека поговорим за начина, по който нашите лични възприятия „оцеветяват“ мислите ни и ги правят положителни или отрицателни.

Всяка нова идея, гледка, звук, аромат, спомен или емоция, докоснали сетивата ни, преминават през нещо като ментален филтър, преди да попаднат в мрежите на ума. Този филтър представлява концентрирана съвкупност от всички спомени, мисли, гледки, звуци, усещания, възприятия, които вече се намират в нашето съзнание и формират личността ни.

Менталният филтър на всеки от нас е обагрен във всевъзможни цветове, искрящи и неонови, меки и пастелни, топли и подканващи, студени и бездушни, агресивни и гневни, избледнели и носталгични, дразнещи и успокояващи, тъжни и радостни. Това са цветовете на нашите преживявания. Това е картината на живота ни.

Менталната палитра на някои хора съдържа повече ярки и усмихнати цветове, а на други повече мрачни и гневни багри, но това се променя непрекъснато, тъй като всеки ден към нея се прибавят нови и нови нюанси. Палитрата на съзнанието ни се променя заедно с мислите ни, но въпреки това при повечето от нас основната цветова гама се запазва през целия живот.

Обагреният в жизнерадостни цветове ментален филтър на един дружелюбен и спокоен човек може от време на време да потъмнява, но не след дълго се възстановява. Потъналият в мрак и враждебност филтър на нервния и стресиран човек понякога се прояснява, но това е рядко и за кратко.

Случва се понякога картината на живота ни да заприлича на шеметен калейдоскоп, в който арките багри на дъгата за миг се превръщат в смразяващото черно на нощта и обратно, но през по-голямата част от времето възприятията и настроенията ни се придържат към едни и същи нюанси.

Всеки къс информация, който получаваме чрез сетивата си се оцветява в палитрата на мислите ни. Така ментален филтър в пурпурното на гнева, аленото на болката и зеленото на завистта, обагря всяка мисъл в тези цветове и тя се записва в Книгата на живота ни като послание за още гняв, болка и завист.

Ако не сме превърнали тъмните цветове на нещастието в неизменна част от картината на живота си и не полагаме усилия да променим това, ще оцветяваме в безнадеждност и несполука всички свои мисли и дела. Ако палитрата на мислите ни грее в прекрасните цветове на дъгата, всички нови образи и идеи в ума ни ще приемат тези жизнерадостни цветове, ще предизвикват прилив на радост, енергия и ентусиазъм и ще изписват страници на щастие в Книгата на нашия дух. Така менталният филтър ще стане още по-ярък и красив, а животът ни още по-щастлив.

Нека сега отново се върнем към примера със служителите, който по-рано споменахте. При новината за предстоящата проверка единият работник изпада в паника, менталният му филтър потъмнява от мрачните цветове на страха и обагря всяка следваща негова мисъл. Какви са последиците? Отрицателните емоции стават част от палитрата на живота му, започват да определят възприятията и реакциите му и изписват негативни пророчества в книгата на неговия дух.

Цветът на всичко, което се намира в ума ни влияе върху новите образи, гледки, звуци, мисли, впечатления, емоции и спомени, които всяка нова минута ни носи. От това зависи дали мисленето ни ще е положително или отрицателно.

Разбира се не всички преживявания и въздействия са абсолютно неутрални, преди да преминат през филтъра на съзнанието. Чувствата, породени от загубата на близък приятел например, не могат да се сравнят с чувствата, предизвикани от вестта за спад в цените на бананите.

И все пак, мислите представляват информация, пречупена през призмата на собствената ни личност и оцветена от всички наши преживявания и убеждения. Рядко притежаваме възможността да променяме и направляваме събитиятавъв външния свят, но за сметка на това сме свободни да избираме начина, по който да ги приемем.

Какви са цветовете на менталния ви филтър? Това са цветовете на вашето бъдеще.

Към книгата