Откъс от “Четирите потока на парите” на Робърт Кийосаки

Откъс от “Четирите потока на парите” на Робърт Кийосаки
Откъсът е от книгата “Четирите потока на парите” на Робърт Кийосаки. Това е практичен пътеводител за хората, които искат да са финансово стабилни, спокойни и свободни. Книгата разкрива концепцията за четирите потока (квадранта) на парите.

Защо не си намерите работа?

През 1985 година със съпругата ми Ким бяхме бездомни. Бяхме безработни, а от спестяванията ни бяха останали съвсем малко пари; кредитните ни карти бяха изчерпани; и живеехме в една стара „Тойота”, чиито хлътнали седалки ни служеха за легла. След като измина една седмица, започнахме да осъзнаваме безмилостната действителност. Останахме бездомни още две седмици. Когато научи за отчаяното ни финансово състояние, една приятелка ни предложи стая в своете мазе. Живяхме там девет месеца.

Със съпругата ми изглеждахме съвсем нормални на повърхността. Когато приятелите и роднините ни научаваха за бедственото положение, в което се бяхме озовали, първият им въпрос неизменно беше: – Защо не си намерите работа?

В началото опитвахме да обясним, но в повечето случаи така и не успявахме да изясним подбудите си. Трудно е да обясниш защо не се нуждаеш от работно място на човек, който го цени.

От време на време се захващахме с нещо, за да припечелим по някой долар. Но само колкото да си осигуряваме храната и бензина за колата. Тези долари бяха просто горивото, с чиято помощ да продължаваме да вървим напред към осъществяването на конкретната си цел. Трябва да призная, че в моментите на дълбоки вътрешни съмнения идеята за безопасното, сигурно работно място с работна заплата ми изглеждаше наистина привлекателна. Но сигурността на работното място съвсем не беше това, което търсихме, затова продължавахме да упорстваме и да живеем ден за ден, на ръба на финансовата пропаст.

1985 година беше най-лошата и най-дългата година в живота ни. Всеки, който твърди, че парите нямат значение, очевидно не е оставал дълго без тях. С Ким често спорехме и се карахме. Страхът, несигурността и гладът скъсяват емоционалния заряд и често се караме най-много с човека, когого обичаме. Но именно любовта ни задържа заедно, а връзката ни като двойка дори се заздрави в резултат на съперничеството. Ние знаехме накъде сме тръгнали, само не знаехме дали някога ще стигнем там.

Знаехме, че винаги ще можем да си намерим безопасно, сигурно, добре платено работно място. И двамата бяхме висшисти с добри професионални умения и здрава работна етика. Нас обаче не ни вълнуваше сигурността на работното място. Ние търсихме финансова свобода.

През 1989 година вече бяхме милионери. Макар да бяхме финансово успели в очите на някои хора, ние все още не бяхме постигнали мечтите си. Все още не бяхме достигнали истинска финансова свобода. Направихме го през 1994 година. Вече нямаше нужда да работим до края на живота си. И двамата бяхме финансово свободни. Ким беше на 37, аз – на 47 години.

За да правим пари не са нужни пари

Започнах тази книга с разказа за това как бяхме бездомни и нямахме нищо, тък като често чувам хората да казват: – Трябва да имаш пари, за да правиш пари.

Не съм съгласен. На нас не ни бяха нужни пари, за да станем бездомни хора през 1985 година, богати през 1989 и финансово свободни през 1994 година. Нямахме пари, когато започнахме, затова пък имахме дългове.

Освен това не е необходимо добро официално образование. Аз имам висше образование и мога честно да призная, че постигането на финансова свобода няма нищо общо с наученото в университета. Годините, през които изучавах тригонометрия, химия, физика, френска и английска литература, не ми послужиха особено.

Много успели хора са се отказали от учението, преди да се дипломират. Сред тях са Томас Едисон, основател на „Дженеръл Илектрик”; Хенри Форд, основател на „Форд Мотър компани”; Бил Гейтс, създател на „Майкрософт”; Тед Търнър, основател на Си Ен Ен; Майкъл Дел, основател на „Дел компютърс”; Стив Джобс, създател на „Епъл компютър”; и Ралф Лорън, основател на „Поло”. Висшето образование е важно за традиционните професии, но не и за придобиването на голямо богатство. А именно към това се стремяхме ние с Ким.

И така, какво е необходимо?

Често ме питат:

– Ако за да правиш пари не са нужни пари и училищата не учат как да станем финансово свободни, какво тогава е необходимо?

Моят отговор:- Необходима е една мечта, голяма решителност, готовност да учиш бързо и способнсот да използваш както трябва дадените ти от Господ активи и да знаеш от кой сектор на „Четирите потока на парите” да генерираш приходите си.

Какво представляват четирите потока на парите?

Следната диаграма представя схемата „Четирите потока на парите”.

Буквите във всеки квадрант означават:

Н – „наемен работник”
С – „свободна професия” или „малък бизнес”
Б – „бизнес притежател”
И – „инвеститор”

От кой квадрант генерирате приходите си?

„Четирите потока на парите” представя различни методи за генериране на приходи или пари. Така например наемният работник печели парите си, като работи за някой друг или за компания, където има работно място. Представителите на свободните професии печелят, като работят за себе си. Бизнесменът притежава фирма, която генерира пари, а инвеститорът печели от различните си инвестиции, или, с други думи, парите генерират още пари.

Различните методи за генериране на доходи изискват различна психологическа настройка, различни технически умения, различни образователни пътища и различен тип хора. Различните квадранти привличат различни хора.

И докато парите са едни и същи, начините, по които се печелят, може да варират в широки граници. Ако се вгледате в названието на всеки квадрант, може би ще се запитате: „От кой квадрант печелите приходите си?”

Всеки квадрант е различен. За да се печели от различни квадранти, са нужни различни умения и различен тип личност, дори да откривате един и същ човек в различните квадранти. Преминаването от квадрант в квадрант е като да играеш голф сутринта, а вечерта да отидеш на балет.

Можете да печелите доходите си и от четирите квадранта

Повечето от нас имат потенциал да генерират приходи и от четирите квадранта. От кой квадрант ще изберем да печелим доходите си не е толкова резултат от наученото в училище; това зависи по-скоро от най-съкровените ни ценности, силните и слабите ни страни и интересите. Именно тези същностни разлики ни привличат или отблъскват от даден квадрант.

И все пак, независимо какво „правим” в професионално отношение, можем да работим и в четирите квадранта.
Така например лекарят може да избере да работи като наемен работник и да започне работа в болница, или да работи за правителството в областта на общественото здравеоопазване, или да стане военен лекар, или да започне работа към някоя осигурителна компания, която има нужда от лекар.

Същият лекар може да реши да печели като представител на свободна професия и да започне частна практика, да си направи кабинет, да наеме персонал и да създаде своя клиентела.

Или пък лекарят може да реши да бъде „Б”, да се сдобие с клиника или лаборатория, където други лекари да работят за него. Този лекар най-вероятно ще наеме бизнес-управител, който да ръководи организацията. В този случай лекарят ще притежава бизнеса, но няма да работи в него. Лекарят може също така да реши да притежава бизнес, който няма нищо общо с неговата професия, и да продължава да практикува като лекар някъде другаде. В такъв случай той ще печели едновременно като „Н” и „Б”. Лекарят може да генерира приходи също и като „И”, като инвестира в нечий бизнес или в ценни книжа или недвижимо имущество.

Важните думи са „генериране на приходи от”. Не е толкова важно какво правим, а как генерираме приходите си.

Различни методи за генериране на приходи

Именно вътрешните различия между най-съкровените ни ценности, силните и слабите ни страни и интересите определят повече от което и да било друго от кой квадрант ще решим да генерираме приходите си. Някои хора обичат да бъдат наемни работници, други го мразят. Някои обичат да притежават компании, но не и да ги управляват. Други обичат да притежават компании и да ги управляват. Едни обичат да инвестират, други виждат само риска от загубата на пари. Повечето от нас съчетават по малко от всички тези персонажи. Да успееш в четирите квадранта често означава да пренасочиш някои от съкровените си ценности.

Можете да бъдете богат или беден във всеки един от четирите квадранта

Важно е също така да отбележите, че човек може да бъде богат или беден във всичките четири квадранта. Има хора, които правят милиони, и хора, които банкрутират във всеки един от четирите квадранта. Да се намираш в един или друг квадрант не е непременно гаранция за финансов успех.

Не всички квадранти са еднакви

Като се запознаете с различните характеристики на всеки квадрант, ще добиете по-добра представа кой или кои от тях са най-подходящи за вас.

Така например една от главните причини за предпочитането ми да работя предимно в квадранти „Б” и „И” са законните данъчни предимства. За повечето хора, работещи от лявата страна на квадранта, такива предимства почти няма. Затова от дясната страна данъчните предимства са в изобилие. При генерирането на приходи в „Б” и „И” мога да събера по-бързо пари и да ги оставя да работят по-дълго за мен, без да губя голяма част от тях, за да плащам данъци.

Различни начини за печелене на пари

Когато ме питат защо с Ким сме останали без жилище, отговарям, че е станало така заради онова, което научих за парите от богатия си татко. Парите са важни за мен, но аз не желая да прекарвам живота си в работа за тях. Затова не исках работно място. Ако възнамерявахме да бъдем отговорни граждани, с Ким трябваше да накараме парите да работят за нас, вместо цял живот да работим физически за пари.

Ето защо е важна схемата „Четирите потока на парите”. Тя определя ясно различните начини за генериране на пари. Човек може да бъде отговорен и да създава пари, без да работи физически за тях.

Към книгата