Откъс от “Alibaba. Империята, която Джак Ма изгради” на Дънкан Кларк

Откъс от “Alibaba. Империята, която Джак Ма изгради” на Дънкан Кларк
Откъсът е от книгата „Alibaba. Империята, която Джак Ма изгради“ на Дънкан Кларк. Книгата предлага увлекателен разказ за една от най-големите компании за електронна търговия в света – „Alibaba“ и за нейния основател Джак Ма, с факти за управлението, управленските стратегии и корпоративната култура на компанията на фона на значими икономически и социални промени в Китай от края на 80-те години на ХХ век до наши дни.

Alibaba не е типично име за китайска компания

Alibaba не е типично име за китайска компания. Точно както и нейният основател. Джак Ма, бивш учител по английски език, не е типичен корпоративен магнат.

Въпреки това търговската къща, която Джак създава е дом за най-големия виртуален търговски мол в света, който скоро ще изпревари Walmart по количество продадени стоки. Първичното публично предлагане на компанията на Нюйоркската фондова борса през септември достига 25 милиарда щатски долара, най-високата капиталова стойност при първично предлагане на фондовия пазар в историята.

През следващите месеци стойността на акциите на Alibaba се покачва рязко и тя се превръща в една от десетте компании в света с най-висока стойност, достигаща почти 300 милиарда долара. Alibaba е на второ място след Google като стойност на интернет компания, а акциите й са с по-високи котировки от тези на Amazon и eBay, взети заедно.

Девет дни преди първичното публично представяне Джак отпразнува петдесетия си рожден ден, а покачващата се стойност на неговия дял от компанията го превръща в най-богатия човек в Азия.

След този връх, който Alibaba постига при стартирането си като публично дружество, нещата не се развиват по план. Акциите на компанията спадат наполовина от пиковата си стойност след първичното публично предлагане (ППП) и макар за кратко падат под първоначалната цена на предлагане. В началото на 2015 г. изненадващ спор с държавна агенция във връзка с интелектуалната собственост поражда притеснения у инвеститорите, впоследствие засилени от забавящата се китайска икономика и непредсказуемите фондови пазари, което като последица дърпа надолу акциите на Alibaba.

Въпреки превратностите на фондовия пазар, благодарение на факта, че притежава преобладаващ дял на пазара на електронна търговия, Alibaba е в уникална добра позиция, за да може да се възползваш от постоянно увеличаващия е брой на потребителите в Китай. Годишно повече от 400 милиона души, повече отколкото е населението на САЩ, осъществяват покупки на уебсайтовете, собственост на Alibaba. Десетки милиони пратки, които се генерират всеки ден, представляват две трети от всички пратки в Китай.

Alibaba променя начина, по който китайците пазаруват

Alibaba променя начина, по който китайците пазаруват като им дава достъп до набор и качество на артикули, за които предишните поколения са можели само да мечтаят.Подобно на Amazon на запад, Alibaba предоставя милионите си клиенти удобствата на доставка до дома.

Това сравнение обаче подценява въздействие, което компанията оказва върху пазара. За много от жителите на Китай достъпът до уебсайта за онлайн пазаруване на компанията Taobao за първи път дава усещането, че са ценени като клиенти. Нещо повече. Alibaba играе важна роля в преструктуриране на икономиката на К като помага на страната да се отдалечи от модела на миналото – „произведено в Китай“ – и я приближава към посланието на настоящето – „купете в Китай“.

Старият китайски модел на растеж на икономиката просъществува общо три десетилетия.Основан на производство, строителство и износ, той спасява стотици милиона хора, но оставя Китай с горчиво наследство от свръх капацитет, презастрояване и замърсяване. Сега се изгражда нов модел, фокусиран върху задоволяването на нуждите на средната класа, която се очаква от триста милиона души понастоящем да достигне половин милиард души до десет години.

Джак е лицето на новия Китай

Почти национален герой, той стои в пресечната точка на новосъздадените култове към консуматорство и предприемачество в Китай.

Славата му се простира далеч извън границите на Китай. Среща (и селфи) с Джак е мечта на президенти, министър-председатели и дори кралски особи, изпълнителни директори, предприемачи, инвеститори и кинозвезди. Джак редовно споделя сцената със световния политически и корпоративен елит.

Той е умел оратор и често засенчва конкуренцията. Да излезеш на сцената след Джак е обречена на провал изява. В забележителен обрат на протокола, Барак Обама доброволно заявява желание да бъде модератор на Джак по време на сесията за въпроси и отговори през ноември 2015 г. на срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила. На Световния икономически форум в Давос през януари 2016 г. Джак вечеря с Леонардо ди Каприо, Кевин Спейси, Боно и с изпълнителните директори на Coca Cola, DHL и JP Morgan Chase. Основателят на друга китайска интернет компания споделя: „Все едно PR отделът на Alibaba е писал речта на Обама!“

В повечето си публични речи от 2014 г. насам първата, от които е по време на посещението му в университета „Цинхуа“ в Пекин, Марк Зукърбърг – създателят на Facebook – демонстрира отдаденост на мандарин. Джак – бившият учител по английски език, преобразил се в бизнесмен, вдъхновява и запленява аудитории на конференции по цял свят през последните седемнадесет години, като говори и на английски, и на китайски.

Джак е различен от повечето други интернет милиардери. Като ученик той се затруднява с математиката и носи технологичното си невежество като почетен знак. Извънредно високите му амбиции и неконвенционални стратегии му печелят прозвището „Лудия Джак“. В тази книга ще разгледаме миналото му и чудатата му личност, за да изучим метода на неговата привидна „лудост“.

Пазарът на електронна търговия в Китай се различава от този в САЩ и другите западни икономики

Пазарът на електронна търговия в Китай се различава от този в САЩ и другите западни икономики в един много съществен аспект – наследство от десетилетия държавно планиране, както и все така важната роля на държавните предприятия.

Alibaba намира и се възползва от така създадените неефективности, на първо място в областта на електронната търговия, а после в областта на медиите и финансите. Визията на Джак за компанията – и собствените му филантропски начинания – са насочени към преодоляването на най-големите предизвикателства в Китай – реформа на здравеопазването, образованието и опазването на околната среда.

И все пак основната дейност на Alibaba и до днес остава електронната търговия – за създаването на който компанията помогна и на който доминира и в момента. Има ли някъде повече да расте? Конкурентите дебнат и чакат своя ред. Правителството на Китай също наблюдава внимателно. Докато Alibaba консолидира повече пазарна мощ, отколкото която и да е друга частна компания, ще успее ли Джак да задържи правителството на своя страна?

Въпреки че по-голямата част от дейността на компанията се осъществява в Китай, тя преследва амбициозна международна експанзия Новоназначеният президент Макъл Евънс споделя: „Обичаме да казваме, че Alibaba е родена Китай, но ние сме създадени за света.“

Преди да разгледаме забележителната история на създаването на Alibaba и бъдещите цели на компанията, нека започнем с преглед на това, което Джак нарича „железен триъгълник“. Той е основната причина за превъзходството на компанията до този момент: нейните силни страни в областта на електронната търговия, логистиката и финансите.

Към книгата