Откъс от “7 ключа към свободата” на Селва Хамати

Откъс от “7 Ключа към свободата” на Селва Хамати
Откъсът е от книгата “7 ключа към свободата” на Селва Хамати. Книгата представлява синтез от мъдростта на шестима автори, обединени във виждането си за свободата.

Какво е да мислиш самостоятелно?

Спомняте ли си първия път, в който наистина мислехте самостоятелно? Този момент е толкова ключов, че може да ни тласне към прогрес или обратно – да ни остави с усещането, че краката ни са вкопани в земята, че сме неспособни да се движим напред и да се развиваме.

Представете си какъв щеше да е светът, ако Бил Гейтс беше приел факта, че на практика няма какво да продаде на IBM и вместо да създаде DOS (първата масово инсталирана компютърна операционна система) с наличните си ресурси, беше решил да приеме поражението и да се оттегли.

Гейтс е имал различно виждане за своя живот. Той е размишлявал върху възможностите и върху това какво може да постигне. Хора като Бил Гейтс и покойният Стив Джобс се концентрират върху възможностите, а не върху ограниченията. Ето защо те са били лидери в своята област и все още се смятани за такива. Лидерите използват съзнанието си по начин, който им отваря всички врати. Именно този уникален начин на мислене, ние наричаме самостоятелно мислене.

Помислете за онези моменти в живота си, когато сте имали някакъв успех. Именно тогава вие сте използвали съзнанието си така, че да се разграничите от негативни хора, които са ви обезкуражавали с твърденията, че не можете да направите подобрения.

Самостоятелното мислене надхвърля обичайната мисловна дейност. Самостоятелното мислене е придобият навик на родения победител в живота. То е силата, която отваря пред вас врати, докато следвате уверено житейския си път. Започвате да мислите самостоятелно като използвате съзнанието си по начин, по който то е предназначено да се използва – творчески, като влагате ентусиазъм както в настоящето си, така и във визията си за живота, който искате да създадете. Едва тогава можем да сме свободни. А свободата е това, което вие сами решавате да бъде. Пълната свобода е свободата да възприемате себе си така, че да се чувствате спокойни, докато живеете живота, който сте избрали.

„Ако ще бъда свободен, трябва да бъда себе си. Не човека, който вие смятате, че трябва да бъда, или човека, който моите деца искат да бъдат. Ако ще бъда свободен, трябва да бъда този, който аз искам да бъда.“

Боб Проктър – велик оратор, един от създателите на „Тайната“

Представете си, че вашето съзнание разполага с умствени мускули

Така както тялото разполага с телесни мускули, така и съзнанието разполага с умствени мускули. Можем да ги наречем „интелектуални“. Всеки ги притежава. Ние се раждаме с тях, но много малък процент от хората ги използват ефективно, за да подобрят собствения си живот и този на любимите си хора.

Защо?

Вашето съзнание е постоянно заето с мисли, но нека не бъркаме мисловната дейност с мисленето. От вас се изисква да пресяваме мислите и целенасочено да ги управлявате така, че да постигате максималното, независимо от наличните в момента ресурси и ли от обстоятелствата. Ако, както това се случва често, позволявате на мислите си да препускат без контрол и не използвате способността да мислите целенасочено, то вие допускате мислите на някой друг да завладеят съзнанието ви.

Една от причините да го правим е, че не разбираме разликата между мисловна дейност и мислене. Може да сте завършили един от най-престижните университети, да сте посещавали курсове и семинари за подобряване на личните и професионалните ви умения и пак да познавате само бегло способността си да мислите.

От ранна детска възраст са ни програмирали да преценяваме знанията си по даден предмет според оценката, която получаваме, без да осъзнаваме колко важно е да сме наясно със самия мисловен процес и неговото съзнателно управление. Същевременно нашето мислене определя и обстоятелствата в нашия живот. Понякога не е възможно да променим събития и факти, но затова пък винаги можем да избираме как да се отнасяме към тях. От нас зависи до каква степен ще позволим на събитията, обстоятелствата и фактите да повлияят на живота ни.

Щом осъзнаете как точно мислите, вие ще си изградите подход, който ще ви позволи да използвате по-правилно съзнанието си. Това именно е от решаващо значение за качеството на вашия живот. И за желаната свобода.

Как изглежда съзнанието?

Ние мислим основно в образи и картини. Ако кажа „къща“ върху екрана на вашето съзнание се появява изображение на къща. Ако ви кажа автомобил“, вие виждате картина на автомобил.

А каква картина изскача в съзнанието ви, когато произнеса думата „съзнание“? Виждате картина на мозък? Много хора виждат точно това. Така беше и с мен, докато не ми обясниха разликата между мозък и съзнание. Хората общо взето се объркат, тъй като не знаят как изглежда съзнанието.

Съзнанието е невидимата част от вашата личност и не е чудно, че не знаете как изглежда. Но като високоинтелигентни същества, които обитават една подредена вселена и действат методично и разумно, ние не обичаме да се чувстваме объркани. Имаме нужда от образ или картина на съзнанието, за да въведем ред.

В началото на 90-те години на ХХ век доктор Търман разработва идеята за концептуална терапия в хиропрактиката. Той установява липсата на образ на съзнанието и започва да търси решения. Отбелязва, че съзнанието е невидимата част на личността. Вярва, че може напълно да излекува човек, като установи първопричината за проблема му, вместо да се бори само със симптомите. И така създава удивителната графика, която можем да наречем „The Stickperson“.

„The Stickperson“ няма точен превод на български език, освен че stick означава пръчка. Ще употребя stickperson като термин, който предава образа на човешкото съзнание и влиянието му върху тялото., тоест човек, който осъзнава силата на съзнанието си и собствената си отговорност за физическото си тяло и резултатите в живота си.

The Stickperson има голяма глава – това е неговото съзнание – и малко тяло. На пръв поглед ни се струва, че трябва да е обратното – тялото да е по-голямо от главата. Идеята на stickperson е, че ако досега цялото ни съзнание е насочено към физическото тяло и неговите пет сетива, то stickperson използва първо съзнанието си, за да влияе върху физическото тяло с петте сетива.

Съзнание и подсъзнание

Съзнанието се дели на две части: съзнателна (мислеща част) и подсъзнателна (чувстваща част). Когато мислите се обединят с чувствата, те пораждат действия, които се проявяват чрез телата ни. Това прилича много на формулата, която използват психотерапевтите – А+В=С. „А“ е това, което се случва в живота ни, „В“ е вашето тълкуване на това, което се случва, а „С“ – това са вашите действия и реакции.

Когато мислите ви са позитивни, действията ви отразяват този позитивизъм. Когато мислите ви са негативни, вие се чувствате зле и действията ви носят отрицателен заряд. Знам, това звучи толкова просто, но хората все пак не го разбират. А това е Законът на привличането. Трябва да обърнем внимание на този „прост“ принцип, да разберем как действа и да започнем да го прилагаме в живота си.

Мислещата част на съзнанието (мислещото съзнание) има способността да приема или да отхвърля всяка споходила го мисъл. Проблемът на повечето ора е, че не използват тази своя способност, а замърсяват съзнанието си с всякакви мисли.

Подсъзнателната част на съзнанието (чувстващото съзнание) не може да отхвърли нищо. То приема всичко, което му даваме. То приютява всички парадигми – вярвания, спомени и възприятия за нас самите.

Петте сетива

Всички познаваме сетивата си. Те са пет: зрение, слух, обоняние, вкус и осезание (усещане чрез допир). От ранна възраст сме програмирани да учим чрез своите сетива. Подобно на антени, сетивата ни са свързани с нашето мислещо съзнание. Чрез тях именно получаваме голяма част от информацията за света наоколо. Сетивата работят без почивка.

Ние сме свикнали да живеем чрез петте си сетива до такава степен, че изпълняваме всекидневните си дейности несъзнателно – просто действаме по навик. Интересуваме се от мнението на другите хора, тревожим се дали изглеждаме добре пред тях. В този смисъл ние сме зависими от външния свят, за който получаваме информация от сетивата си, въпреки че без тях ние не можем.

Можем ли да въздействаме сами върху милите си, без да се влияем от заобикаляща ни среда? Можем ли да позволим на съзнанието си да мисли самостоятелно? Какво е това, което трябва да използваме, освен петте сетива?

Силата на интелектуалните мускули на съзнанието

Интелектуалните мускули на съзнанието ни са шест на брой. Благодарение на тях можем да контролираме начина си на мислене. Интелектуалните мускули подлежат на тренировка чрез мисловни упражнения, но резултатите от тези тренировки са удивително силни.

Кои са интелектуалните мускули на съзнанието?

Те са:

  • Въображение
  • Памет
  • Разум
  • Възприятие
  • Интуиция
  • Воля

Въображението

Въображението е вашата способност да рисувате мащабно красиви картини в съзнанието си. То е творческата работилница на съзнанието. С помощта му създавате както кошмари, така и прекрасни мечти.

Много от нас са забравили как да използват въображението си, защото не са го правили от времето, когато са били деца. Помните ли онези дни, когато превръщахте големите кашони в укрепления или къщичка за игра? А одеялото, наметнато върху няколко стола? Каква палатка ставаше само! После трябваше „да пораснем“, да ходим на училище, а там нямаше много време за мечти. Бавно и сигурно ние учехме да следваме инструкции и да правим това, което ни се казва, а така въображението ни спираше да работи.

Използвайте въображението си, за да рисувате ярки картини на мечтите си, вместо кошмари и страхове!

Памет

Тук не ни интересува дали имате добра памет, или не. Това, което има значение е съдържанието на вашата памет. Когато се раждаме ние носим информация за успехите си, но е възможно да си спомняме само провалите, а не успехите си. Пазите ли вие в съзнанието си вдъхновяващи, жизнеутвърждаващи спомени, които ви мотивират и ви водят напред? Ако не, използвайте по-често паметта си като средство за освобождаване от фалшивата логика и програмирането от миналото.

Разум

Разумът ви дава възможност да мислите, да избирате и да взимате решения. Това е най-висшата способност, която притежавате като интелигентни същества.

Бихте могли да използвате разума си, за да успявате в живота, а не да спорите и да защитавате ограничените си убеждения. Вместо да събирате информация от сетивата си, можете да развивате и използвате интелекта си.

Именно разумът ни отличава от животните. Когато се осланяме на разума, започваме да променяме светогледа си и да поемаме контрол над живота си. Както капитанът на кораба няма силата да промени посоката на вятъра, но може да определи правилния курс на движение, така и вие можете да използвате разума си, за да променяте резултатите.

Възприятие

Възприятието е начинът, по който гледате на света. Вашата гледна точка. То е начинът, по който възприемате света и в същото време начинът, по който го проектирате.

Очите ни виждат това, към което ни насочва съзнанието, следователно това е което получавате от живота. Чашата ви наполовина пълна ли е, или е наполовина празна? Законът на противоположностите – един от естествените закони на Вселената, гласи, че всяко нещо има своята противоположност. Там, където има движение нагоре, има и движение надолу. Където има „навън“, има и „навътре“, където има „отзад“, има и „отпред“. Ето защо трябва да опитваме да виждаме добрата страна на всичко, което ни случва.

„Когато променим начина, по който гледаме на нещата, то нещата, които гледаме, се променят.“

Уейн Дайър – автор на бестселърите „Вашите слаби места“, „Промяната“, „Проявете съдбата си“, „Обещанието“

Още днес вземете решение да приемате нещата такива, каквито са. Не може да контролирате околните и заобикалящия ви свят. Можете да контролирате само себе си и решенията, които вземате. Така че не пилейте енергия в опити да променяте неща, върху които нямате власт. Използвайте енергията си, за да станете по-добър. Избирайте мъдро.

„Господи, дай м спокойствие да приема нещата, които не мога да променя, смелост, за да променя онези, които мога и мъдрост да виждам разликата между тях.“

Молитва

Интуиция

Интуицията е способността да улавяте енергията, която е навсякъде около вас. Някои я наричат „шесто чувство“, „съвпадение“, „предчувствие“, „инстинкт“. Ролята на интуицията е да показва възможностите в живота и да ви тласка напред, да ви води към постигането на личните ви цели.

„Молитва е, когато говорим на Бог, а интуиция е, когато Бог ни говори.“

Уейн Дайър – автор на бестселърите „Вашите слаби места“, „Промяната“, „Проявете съдбата си“, „Обещанието“

Воля

Волята е способността да се концентрираме върху определена идея, изключвайки всички останали и да предприемаме целенасочени действия, за да я реализираме. За да постигнете целите си, е нужно да носите в себе си непоколебима вяра, че това нещо ще се случи. И няма да успеете, ако позволявате на странични обстоятелства да ви разсейват. Волята е тази, която ще задържи красивите картини върху екрана на вашето съзнание и да предприемате действия, които ви отвеждат в желаните резултати.

Използвайте интелектуалните мускули

Вие сте духовно същество, което обитава вв физическо тяло и е надарено с удивителен интелект. Вместо да живеете според старите си парадигми (условности) и да очаквате нещо да се промени, синхронизирайте се с вътрешния извор на мъдрост и запомнете да се променяте отвътре.

Използвайте интелектуалните мускули на съзнанието, радвайте им се и се оставете да ви отведат на мястото, на което искате да бъдете. Съзнанието ви е един от най-мощните двигатели на успеха. Развивайте го, използвайте го правилно, поемете контрола върху собствения си живот.

И тъй като живеем във века на информацията, четете, изследвайте, изучете живота на успели личности, проучете възможностите. В края на деня задължително пристъпете към действие. Направите ли го, ще привлечете това, което искате да имате!

И още нещо.

Внимателно определете вашите цели, уверете се, че това са наистина вашите цели. Ако живеете според очакванията на някой друг, винаги ще се чувствате разочаровани.

Ето и най-важното в резюме

Ако искате да постигнете различни резултати, трябва да правите нещата по различен начин. Трябва да мислите различно. Промените започват отвътре-навън. Отделяйте по няколко минути на ден, за да наблюдавате и изследвате мисловния си процес. Така ще разберете причините за вашите действия. Развивайте се, вървете напред и променете своя живот.

Към книгата