Откъс от “21 тайни на самосъздалите се милионери” на Брайън Трейси

Откъс от “21 тайни на самосъздалите се милионери” на Брайън Трейси
Откъсът е от книгата “21 тайни на самосъздалите се милионери” на Брайън Трейси. Книгата съдържа ключови идеи и стратегии за постигане на финансова независимост по един много по-бърз начин, отколкото можем да си мечтаем.

Тайна №1: Мечтайте за големите неща

„Мечтайте за големите неща, само големите неща имат силата да променят човешките души.“

Марк Аврелий

Първата тайна на самосъздалите се милионери е проста – те мечтаят за големи неща. Позволете си да мечтаете. Позволете си да си представяте начина на живот, който искате да водите. Мислете си колко пари искате да спечелите и да държите във вашата банкова сметка.

Всички велики мъже и жени са започвали с мечтата за нещо прекрасно, за нещо по-различно от това, което имат днес. Вие знаете песента, която казва „Вие трябва да мечтаете, ако искате да превърнете мечтата си в рвалност”. Това е истина както за вас, така и за всеки друг.

Представете си, че вие нямате ограничения за това, което можете да бъдете, можете да имате или да постигнете през живота си. Само за миг си представете, че имате цялото време, всичките пари, необходимото ви образование, целият опит, всичките приятели, всичките контакти, всичките ресурси и всичко друго, от което се нуждаете, за да постигнете всичко, което искате в живота си. Ако потенциалът ви е напълно неограничен, какъв живот бихте искали да създадете за себе си и семейството си?

Упражнявайте се да мислите „назад от бъдещето”. Това е могъща техника, използвана непрекъснато от високо ефективните мъже и жени. Този начин на мислене оказва изумителен ефект върху вашето поведение и съзнание. Ето как работи той: направете проект на себе си след пет години. Представете си, че те вече са изминали и сега вашият живот е перфектен във всяко отношение. На какво ви прилича той? Какво правите? Къде работите? Колко пари печелите? Колко имате в банковата си сметка? Какъв е вашият начин на живот?

Изградете си визия за себе си в дългосрочен план. Колкото по-ясна е визията ви за вашето здраве, щастие и просперитет, толкова по-бързо ще се движите към тях, а те по-бързо ще се движат към вас. Когато създадете ясна ментална картина накъде вървите в живота си, вие ще станете по-позитивен, по-мотивиран и по-решителен, за да я превърнете в реалност.

Вие винаги сте склонни да се движите в посоката, която се определя от вашите доминиращи мечти, визии и представи. Самият факт, че позволявате на себе си да мечтаете за големи неща, на практика увеличава вашето самочувствие и ви помага да се харесвате и да се уважавате повече. Това ще ви помогне да избистрите концепцията за себе си и ще повиши вашата самоувереност. Ще увеличи самоуважението ви и със сигурност ще се чувствате по-щастливи. Има нещо вълнуващо в мечтите и визиите, което ви дава стимул да действате, да бъдете по-добър, отколкото когато и да е преди.

Ето един страхотен въпрос, който да си задавате многократно: За какво бих се осмелил да мечтая, ако знаех, че няма да се проваля?

Ако имате абсолютно гарантиран успех, за която и да е цел в живота, голяма или малка, краткосрочна или дългосрочна, каква ще бъде тя? За каква велика цел бихте се осмелили да мечтаете, ако знаехте, че няма да се провалите?

Каквато и да е тя, напишете я на лист и си представете, че сте я постигнали. След това, погледнете обратно към мястото, където сте днес. Какво би трябвало да направите, за да отидете там, където искате? Какви стъпки бихте предприели? Какво бихте променили във вашия живот? Какво бихте започнали или изоставили? С кой бихте искали да бъдете? С кой вече не искате да бъдете? Ако животът ви би бил перфектен във всяко отношение, как би изглеждал той? Каквото и да трябва да промените, направете първата стъпка днес.

Да мечтаете за големи неща е отправната точка към постигането на целта да бъдете финансово независим. Първата причина някои хора никога да не постигат финансов просперитет е това, че на тях никога не им идва наум, че успехът е възможен. В резултат на това – те дори не се осмеляват да опитат. Те никога не започват. Те продължават да се въртят в порочен кръг, харчейки всичко, което спечелят и дори малко повече.

Но когато започнете да мечтаете за голям финансов успех, вие ще промените и начина, по който възприемате себе си и живота. Постепенно, стъпка по стъпка, вие ще започнете да правите различни неща, докато цялото направление на вашия живот не се промени към по-добро.

Да мечтаете за големи неща е отправна точка към финансовия успех и това да станете самосъздал се милионер.

Към книгата