Нови цени за доставка в Умни Книги от Февруари 2017

Нови цени за доставка от Февруари 2017

Всичко тече, всичко се променя.

През последните пет и половина години доставяхме пратки до всички наши клиенти в България на ниски, буквално символични цени.

Това бе възможно благодарение на партньорство между нас и куриерска фирма „Европът“, което позволи клиентите ни да заплащат само 1,94лв. за пратки до 1кг. и само 2,96лв. за пратки от 1-5кг., за доставка до всяка точка в страната – от големи градове до затънтени села!

След пет и половина години дойде време за увеличение на тези цени за доставка, поради обективни и същевременно независещи от нас причини. За щастие увеличението не е голямо, но все пак го има.

Нека обясним.

Защо се налага увеличение на цените за доставка?

Увеличението на цените за доставка се налага, тъй като куриерска фирма „Европът“ повиши своите цени. От фирмата ни уведомиха, че са принудени да прибегнат към тази непопулярна мярка предвид на увеличението на редица разходи, свързани с тяхната дейност.

Увеличението на цените на „Европът“ е анонсирано в техния сайт и се отнася до всички техни клиенти, а не конкретно до книжарница Умни Книги.

Преговаряхме с „Европът“ и направихме всичко възможно да минимизираме ефекта на увеличение на цените им. Може да се каже, че и занапред цените ни за доставка ще бъдат добри и справедливи, особено ако ги отнесем към всички останали параметри в книжарница Умни Книги – отстъпките върху цените на всички книги, промоциите ни, авторските ни ревюта, личните препоръки, които предоставяме и др.

Какви са новите цени?

Новите цени за доставка, които влизат в сила от 10 Февруари 2017г., са за всички населени места, до които прави разнос куриерска фирма „Европът“ и са както следва:

  • За пратки до 1кг. (обикновено 1-3 книги със стандарни размери и тегло) – 2,90лв. за пратка
  • За пратки 1-2кг. (обикновено до 6-7 книги със стандартни размери и тегло) – 3,90лв. за пратка
  • За пратки 2-3кг. (обикновено до 9-10 книги със стандартни размери и тегло) – 4,54лв. за пратка
  • За пратки 3-4кг. (обикновено над 10 книги със стандартни размери и тегло) – 4,97лв. за пратка
  • За пратки 4-5кг. (обикновено над 15 книги със стандартни размери и тегло) – 5,85лв. за пратка

Тъй като и занапред ще предлагаме безплатна доставка за поръчки на стойност над 49,99лв., в повечето случаи нашите клиенти реално няма да заплащат цена за доставката на по-тежките пратки. Обикновено пратките с тегло над 2-3кг. съдържат книги на стойност над 49,99лв.

В какво точно се изразява увеличението на цените за доставка?

Увеличението на цените за доставка на „Европът“ се изразява по-конкретно в:

  • Увеличение на базисната цена за доставка според теглото на пратките;
  • Въвеждане на нова (за нас) „Такса гориво“, която иначе е стандартна практика за всички куриерски фирми в страната от много време насам;
  • Въвеждане на нова (за нас) „Такса Наложен платеж“, която също е стандартна практика за всички куриерски фирми в страната от много време насам.

Предвид на комбинираното действие на тези три фактора, наистина се налага да повишим цените за доставка в книжарница Умни Книги.

Голямо или малко е увеличението на цените за доставка?

Зависи.

За някои клиенти, които си поръчват само една книга на промоционална цена от 4,00лв., цената за доставка от 2,90лв. може да се окаже бариера спрямо предишната и по-ниска цена от 1,94лв. Но за други клиенти това може и да не е бариера. Зависи.

За редица други клиенти, които поръчват по няколко книги наведнъж в една поръчка, увеличението на цената за доставка най-вероятно няма да е съществен проблем. Но за други клиенти това може да се окаже проблем. Зависи.

Увеличението на цените за доставка със сигурност няма да е проблем за клиентите, които продължават да правят поръчки на стойност над 49,99лв. За тях доставката ще продължава да е безплатна (но я заплащаме ние).

В резюме

По принцип, всяко едно увеличение на цените на каквото и да е било не е желано от клиентите. Не е желано и от нас, като доставчик на книги.

В случая обаче просто нямаме избор и сме длъжни да се съобразим с новите цени на куриерска фирма „Европът“. Тези цени не бяха актуализирани дълги години и покачването им е неизбежно.

Все пак, хубавото е, че увеличението на цените за доставка не е голямо. Надяваме се, че при равни други условия то не би следвало да попречи на когото и да е да продължава да чете и да се развива в личностен или професионален план.

Благодарим за разбирането!

Снимка: Epic Fireworks