Публикувано на

Най-добрите книги за професионално развитие 2018

Най-добрите книги за професионално развитие 2018

„Най-добрите книги за професионално развитие“ е традиционна класация на Умни Книги, в която публикуваме нашите лични предпочитания за книги за бизнес и професионално развитие, издадени за първи път на български език през съответната година.

В класацията са включени книги, от които сме били повлияни по някакъв начин и ги оценяваме като значими и силно препоръчителни за българските собственици на фирми, мениджъри и служители.

Най-добрите книги за професионално развитие за 2018

Код за успех: Опростявай1. Код за успех: Опростявай

„Код за успех: Опростявай“ от Ричард Кош и Грег Локууд е чудесна бизнес книга за принципа на опростяване с помощта на две основни стратегии – опростяване на цената и опростяване на предложението.

Лидерите винаги обядват последни2. Лидерите винаги обядват последни

„Лидерите винаги обядват последни“ от Саймън Синек е книга за лидерите и лидерството, благодарение на които човечеството се е развивало и преуспявало.

Айсбергът ни се топи. Как да се променяме и да успяваме във всякакви условия3. Айсбергът ни се топи. Как да се променяме и да успяваме във всякакви условия

„Айсбергът ни се топи. Как да се променяме и да успяваме във всякакви условия“ от Джон Котър и Холгър Ратгебър е малка, забавна, лесна за четене и силно вдъхновяваща бизнес книга за голямата и сложна тема „организационна промяна“.

Маркетинг без бюджет4. Маркетинг без бюджет

„Маркетинг без бюджет“ от Игор Ман е прекрасен сборник с упражнения за размисъл и 50 практически маркетингови идеи, които увеличават приходите напълно безплатно или с много малки разходи.

45 татуировки на мениджъра. Правилата на съвременния ръководител5. 45 татуировки на мениджъра. Правилата на съвременния ръководител

„45 татуировки на мениджъра. Правилата на съвременния ръководител“ от Максим Батирев е книга с конкретни и практични правила за ефективно управление на хора в съвременни условия.

Просто Рич. За Amway, живота и житейските уроци6. Просто Рич. За Amway, живота и житейските уроци

„Просто Рич. За Amway, живота и житейските уроци“ от Рич Девос е книга за живота и житейските уроци на създателя на гигантската корпорация Amway.

Капиталът. XXI век7. Капиталът. XXI век

„Капиталът. XXI век“ от Тома Пикети е плод на петнайсетгодишна изследователска работа и е най-амбициозното засега изследване на проблема с разпределението на световните блага.

Златните уроци за лидерството8. Златните уроци за лидерството

„Златните уроци на лидерството“ от Джон Максуел разкрива богатия опит на автора като лидер, обобщен в 26 златни урока за ефективно лидерство.

Илюстрован речник на жестовете. Как да разгадаем езика на тялото9. Илюстрован речник на жестовете. Как да разгадаем езика на тялото

„Илюстрован речник на жестовете. Как да разгадаем езика на тялото“ от Жозеф Месенже представя над 1000 жеста, които разкриват невербалното поведение и истината за хората.

The Four. Скритата ДНК на Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл10. The Four. Скритата ДНК на Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл

„The Four. Скритата ДНК на Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл“ от Скот Галоуей е провокативна книга, която излага на показ действията на четирите световни компании и показва как те манипулират основните ни емоционални потребности по немислим начин.

Покажи своето творчество. 10 начина да споделиш работата си и да бъдеш забелязан11. Покажи своето творчество. 10 начина да споделиш работата си и да бъдеш забелязан

„Покажи своето творчество“ от Остин Клиън е книга, която представя под формата на десет принципа, интересни начини да представим себе си и творческата си дейност интересно, оригинално и въздействащо.

Как работят парите12. Как работят парите

„Как работят парите“ разкрива на достъпен език и с помощта на цветни илюстрации, много широк спектър от факти за ролята и функциите на парите в нашия живот.

Пътят на Вълка. Пряка линия на продажби13. Пътят на Вълка. Пряка линия на продажби

„Пътят на Вълка. Пряка линия на продажби“ от Джордан Белфърт представя система от няколко елемента и последователни стъпки за успешно убеждаване и въздействие.

Да натиснем Refresh14. Да натиснем Refresh

„Да натиснем Refresh“ от Сатя Надела е книга за личната трансформация, за промените в „Майкрософт“ и технологиите, които скоро ще окажат огромно влияние върху живота на всички хора.

Добрите лидери задават страхотни въпроси15. Добрите лидери задават страхотни въпроси

„Добрите лидери задават страхотни въпроси“ от Джон Максуел е книга, която ще подобри лидерството ви и и ще обогати живота ви на всички нива.

Капитализъм без капитал16. Капитализъм без капитал

„Капитализъм без капитал“ от Джонатан Хаскъл и Стиън Уестлейк представя първото подробно изследване на нарастващото влияние на икономиката на нематериалните активи.

Хегарти за креативността. Няма правила17. Хегарти за креативността. Няма правила

„Хегарти за креативността. Няма правила“ от Джон Хегарти е малка книжка, която изследва движещите сили на творчеството и какво го вдъхновява, подхранва и поддържа.

Чудото в 5 сутринта18. Чудото в 5 сутринта

„Чудото в 5 сутринта“ от Джеф Сандърс е полезна, практически ориентирана и силно мотивираща книга-наръчник как да овладеем деня си, ставайки в пет часа сутринта за по-голяма продуктивност и постигане на краткосрочни и дългосрочни цели.

Решение за милиони19. Решение за милиони

„Решение за милиони“ от Робърт Ролих е книга за решенията, свързани с инвестирането като част от управлението на парите.

Буда в работата20. Буда в работата. В търсене на цел, баланс и щастие на работното място

„Буда в работата. В търсене на цел, баланс и щастие на работното място“ от Гийтанджали Пандит представя основните будистки принципи на достъпен език и илюстрира как те могат да ни помогнат да открием смисъла в работата си.