Публикувано на

Най-добрите книги за професионално развитие 2017

Най-добрите книги за професионално развитие за 2017

„Най-добрите книги за професионално развитие“ е традиционна класация на Умни Книги, в която публикуваме нашите лични предпочитания за книги за бизнес и професионално развитие, издадени за първи път на български език през съответната година.

В класацията са включени книги, от които сме били повлияни по някакъв начин и ги оценяваме като значими и силно препоръчителни за българските собственици на фирми, мениджъри и служители.

Най-добрите книги за професионално развитие за 2017

Принципът 80/20 и още 92 силови закона на природата1. Принципът 80/20 и още 92 силови закона на природата

„Принципът 80/20 и още 92 силови закона на природата“ от Ричард Кош е интригуваща книга за невероятните възможности, които дават на бизнеса и хората 92 универсални, научни, силови закона.

Да управляваш с лекота2. Да управляваш с лекота

„Да управляваш с лекота“ от Хенри Минцбърг разказва за това какво правят мениджърите и как могат да го правят още по-добре.

Новият едноминутен мениджър3. Новият едноминутен мениджър

„Новият едноминутен мениджър“ от Кен Бланчард и Спенсър Джонсън очертава основните начини, с които всеки ръководител може да подобри ефективността на своето управление и взаимоотношения с преките си подчинени.

Методът Virgin4. Методът Virgin

„Методът Virgin“ от Ричард Брансън представя уникалната гледна точка на един от най-големите предприемачи в света – Ричард Брансън – за бизнеса и за начина, по който ръководи хора.

Успешният бранд. Защо силните брандове печелят повече5. Успешният бранд. Защо силните брандове печелят повече

„Успешният бранд. Защо силните брандове печелят повече“ от Найджъл Холис разкрива какви финансови резултати може да добавя маркетингът с помощта на брандове. Книгата е носител на първа награда за 2015г. на Американската маркетингова асоциация и е определена като отлично съвременно ръководство за маркетолози.

Да продаваш е човешко. Изненадващата истина за това, което мотивира другите6. Да продаваш е човешко. Изненадващата истина за това, което мотивира другите

„Да продаваш е човешко. Изненадващата истина за това, което мотивира другите“ от Даниъл Пинк е книга за продажбите, която не прилича на други книги по същата тема. Това твърди самият Даниел Пинк и изтъква като най-важен аргумент многото промени в света на продажбите през последните десетина години.

5-те нива на лидерството7. 5-те нива на лидерството

„5-те нива на лидерството“ от Джон Максуел е книга, която на достъпен език обяснява какво е истинското лидерство и как работи то.

Гостоприемно лидерство8. Гостоприемно лидерство

„Гостоприемно лидерство“ от Марк Маккъргоу и Хелън Бейли представя една съвсем нова и по-различна идея от традиционните концепции за лидерство, която включва шест лидерски роли. Авторите ги обединяват под наименованието „гостоприемно лидерство“, използвайки метафората за лидера като домакин.

Комплексно мислене за мениджъри9. Комплексно мислене за мениджъри

„Комплексно мислене за мениджъри“ от Димитър Бакърджиев е книга за новото отношение към управлението на организациите – комплексното мислене, породено обективно от сложността на глобалната икономика и нейното въздействие.

Малките данни. Дребните детайли, които разкриват мащабни тенденции10. Малките данни. Дребните детайли, които разкриват мащабни тенденции

„Малките данни. Дребните детайли, които разкриват мащабни тенденции“ от Мартин Линдстрьом е книга, която разкрива какво е това, което стои в основата на преуспяващия бранд.

Защо точно ти? 101 въпроса, задавани на интервю за работа, от които никога вече няма да се боите11. Защо точно ти? 101 въпроса, задавани на интервю за работа, от които никога вече няма да се боите

„Защо точно ти? 101 въпроса, задавани на интервю за работа, от които никога вече няма да се боите“ от Джеймс Рийд е книга за хората, на които им предстои да се явят на важно интервю за работа, но също така и за собствениците, мениджърите и служителите, които провеждат интервюта с кандидати за вакантни длъжности.

Високоефективният мениджмънт12. Високоефективният мениджмънт

„Високоефективният мениджмънт“ от Андрю Гроув е ценна книга-помагало за ежедневната работа на ръководителите на средно управленско ниво.

Води като Иисус. Поуки от най-великия модел на ръководство за всички времена13. Води като Иисус. Поуки от най-великия модел на ръководство за всички времена

„Води като Иисус. Поуки от най-великия модел на ръководство за всички времена“ от Кен Бланчард, Фил Ходжис и Филис Хендри е книга за модела на ръководство и лидерство, използван от Иисус Христос и за поуките, които можем да вземем от него в управлението на хора в съвременния свят.

Girl Code. Тайните на успеха, мъдростта и щастието за жените предприемачи14. Girl Code. Тайните на успеха, мъдростта и щастието за жените предприемачи

„Girl Code. Тайните на успеха, мъдростта и щастието за жените предприемачи“ от Кара Алвил Лейба е книга-пътеводител за жените, които се занимават с бизнес и имат известна нужда да повярват още по-силно в себе си, за да отключат своя потенциал.

Лидерство и самозаблуда15. Лидерство и самозаблуда

„Лидерство и самозаблуда“ от колектив от автори на Институт „Арбинджър“ представя мотивите на човешкото поведение и ни изважда от самозаблудите, в които живеем, за да сме успешни лидери в живота.

Невидимото влияние. Скритите сили, които оформят поведението16. Невидимото влияние. Скритите сили, които оформят поведението

„Невидимото влияние. Скритите сили, които оформят поведението“ от Джона Бъргър разкрива начините, по които другите влияят върху всичко, което правим.

Кради като артист. 10 неща, които никой не ти е казвал за креативността17. Кради като артист. 10 неща, които никой не ти е казвал за креативността

„Кради като артист. 10 неща, които никой не ти е казвал за креативността“ от Остин Клиън представя десет принципа за творчески начин на живот, който е забавен, вдъхновяващ, полезен и удовлетворяващ.

Alibaba. Империята, която Джак Ма изгради18. Alibaba. Империята, която Джак Ма изгради

„Alibaba. Империята, която Джак Ма изгради“ от Дънкан Кларк е увлекателен разказ за една от най-големите компании за електронна търговия в света – „Alibaba“ и за нейния основател Джак Ма.

Феноменът ZARA. Историята на гения зад Inditex19. Феноменът ZARA. Историята на гения зад Inditex

„Феноменът ZARA. Историята на гения зад Inditex“ от Ковадонга О`Шей представя историята на световната марка за облекла Zara и причините, довели до нейния феноменален успех.

Изкуството на управлението. Правилата на владетеля20. Изкуството на управлението. Правилата на владетеля

„Изкуството на управлението. Правилата на владетеля“ от Чингуа Тан представя принципите на управление на великия китайски владетел и управник Тан Тайдзун.