Публикувано на

Най-добрите книги за личностно развитие 2018

Най-добрите книги за личностно развитие 2018

„Най-добрите книги за личностно развитие“ е традиционна класация на Умни Книги, в която публикуваме нашите лични предпочитания за книги за личностно развитие, издадени за първи път на български език през съответната година.

В класацията са включени книги, от които сме били повлияни по някакъв начин и ги оценяваме като значими и препоръчителни за хората, които се вълнуват от теми като щастие и успех, здраве и хранене, самопознание и самопомощ, философия, религия и духовност, ню ейдж и езотерика.

Най-добрите книги за личностно развитие за 2018

Принципи1. Принципи

„Принципи“ от Рей Далио е изключителна книга, която разкрива важната роля на принципите и тяхното приложение в живота и работата.

Похватите на титаните2. Похватите на титаните

„Похватите на титаните“ от Тимъти Ферис е впечатляваща книга с интервюта на личности от световна величина, сред които бизнес предприемачи, мениджъри, инвеститори, кинозвезди, спортисти, шахматисти, блогъри и генерали.

Успехът. Психология на постиженията3. Успехът. Психология на постиженията

„Успехът. Психология на постиженията“ от Дебора Олсън и Меган Кайе е чудесно практическо ръководство за разкриване и отключване на личния потенциал за успех в различни сфери на живота – семейство, кариера, здраве, личностно израстване, взаимоотношения, финанси, развлечения, домашна среда.


Моите Учители. 70 интервюта на Наско Атанасов4. Моите Учители. 70 интервюта на Наско Атанасов

„Моите Учители. 70 интервюта на Наско Атанасов“ от Наско Атанасов е уникална книга с авторски интервюта с хора на духа – истински мъдреци – които говорят за истинските неща и ценности в живота.

Умни пари. Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България5. Умни пари. Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България

„Умни пари. Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България“ от Стойне Василев е отлично ръководство с принципи и техники за управление на личния финансов успех.

Твоята най-силна година. Пет стъпки за постигане на целите6. Твоята най-силна година. Пет стъпки за постигане на целите

„Твоята най-силна година. Пет стъпки за постигане на целите“ от Майкъл Хаят е книга за постигането на цели.

Книгата за религиите7. Книгата за религиите

„Книгата за религиите“ е дело на колектив от автори и сътрудници, които са експерти по въпросите на световните религии.

Да получиш любовта, която искаш8. Да получиш любовта, която искаш. Наръчник за двойки

„Да получиш любовта, която искаш. Наръчник за двойки“ от Харвил Хендрикс е една от най-успешните книги за интимни взаимоотношения, превърнала се в класика в жанра и помогнала на милиони двойки да върнат любовта във връзкaтa си.

Знаците на любовта9. Знаците на любовта

„Знаците на любовта“ от Линда Гудман е завладяваща книга с астрологически тези за могъщата сила на любовта между жената и мъжа.

Излекувай ума си10. Излекувай ума си

„Излекувай ума си“ от Луиз Хей и Мона Лиза Шулц е книга, която разкрива как да излекуваме ума си, постигайки цялостност с помощта на медицината, утвържденията и интуицията.

Емоционална алхимия. Как умът може да излекува сърцето11. Емоционална алхимия. Как умът може да излекува сърцето

„Емоционална алхимия. Как умът може да излекува сърцето“ от Тара Бенет-Голман е книга, която разкрива как можем да успокоим ума си от смущаващи емоции с помощта на медитацията за осъзнаване.

Очаровайте околните12. Очаровайте околните. Как да усъвършенствате социалните си умения

„Очаровайте околните. Как да усъвършенствате социалните си умения“ от Ванеса ван Едуардс е книга с малки и ефектни трикове за излъчване на повече чар в междуличностно общуване – умение, което някои безспорно притежават и благодарение на него имат повече и по-трайни успехи в различни жизнени ситуации.

Причините да останеш жив13. Причините да останеш жив

„Причините да останеш жив“ от Мат Хейг е полезна и практична книга за справяне с депресията и завръщането към пълноценния живот.

За смъртта и умирането14. За смъртта и умирането

„За смъртта и умирането“ от д-р Елизабет Кюблер-Рос е книга, която разкрива една нова и много човеколюбива възможност – да се отнасяме към умиращите хора като към „учители“ и да бъдем полезни преди всичко на тях, но и на себе си.

Завръщането на Персефона. Събуди героинята в теб15. Завръщането на Персефона. Събуди героинята в теб

„Завръщането на Персефона. Събуди героинята в теб“ от Каръл Пирсън е книга за себеоткриването и използването на вътрешния потенциал с помощта на архитиповете на древногръцките богове Деметра, Персефона, Зевс и Дионис.

Сатаната и неговите демони16. Сатаната и неговите демони

„Сатаната и неговите демони“ от проф. д-р Дечко Свиленов е книга, която разкрива същността, характера, качествата, пагубните дела на Сатана и неговите демони и вдъхва вяра, че можем да се справим със злото.

Сбогом на безсънието. Как да се наспиваме и да бъдем бодри всеки ден17. Сбогом на безсънието. Как да се наспиваме и да бъдем бодри всеки ден

„Сбогом на безсънието“ от Юлия Кирилова е удивително полезна и практична книга и за съня, и за безсънието. Сънят според авторката е едно от великите тайнства на живота, особен вид работа (когато спим, ние работим) и форма на безсъзнателния живот, а безсънието е заблуда.

Красивата история на философията18. Красивата история на философията

„Красивата история на философията“ от Люк Фери е книга за еволюцията на философията, която дава ясни отговори на въпроса как човечеството е променяло своите разбирания за живота и за света.

Големите въпроси. Философия19. Големите въпроси. Философия

„Големите въпроси. Философия“ от Саймън Блекбърн разглежда двайсет от най-фундаменталните и често задавани въпроси в науката „Философия“.

Царичина. Съдбовен контакт20. Царичина. Съдбовен контакт

„Царичина. Съдбовен контакт“ от Елисавета Логинова е книга с автентични авторски спомени за секретния проект на Генералния щаб на Българската армия в село Царичина от началото на 90-те години на ХХ век.