Към издателите, които искат да продават повече

Ако си управител на издателство или отговаряш за маркетинга/продажбите в издателство, редовете по-долу ще ти помогнат да разбереш по-добре нашата дейност.

Подобно разбиране е предпоставка за по-пълноценно сътрудничество между твоето издателство и нашата онлайн книжарница и би могло да доведе до продажбата на повече книги, което вероятно е твоя основна цел.

Това е и наша цел, също.

Какво ни отличава от повечето други онлайн книжарници?

Ние сме онлайн книжарница за умни хора, чиято история датира от 2010г. Специализирани сме в продажбата на книги в две големи тематични категории – „Личностно развитие“ и „Професионално развитие“, като в допълнение предлагаме и книги в категория „Свободно време“. Не предлагаме художествена литература или учебници и помагала за ученици.

Това, което ни отличава от повечето други сайтове за продажба на книги е, че:

 • притежаваме задълбочена експертиза относно съществена част от книгите, които предлагаме, тъй като четем лично или най-малкото се запознаваме внимателно с голям брой заглавия;
 • представяме голям процент от книгите чрез наши авторски ревюта, написани на ясен и достъпен език;
 • изготвяме полезни за клиентите тематични класации, с които насочваме вниманието им към най-добрите книги;
 • организираме чести промоции на различни книги или цели тематични категории с книги;
 • за най-важните книги правим авторски видео ревюта;
 • за най-важните книги публикуваме подборки с най-важните мисли, идеи и цитати;
 • отправяме персонални препоръки за книги по имейл към абонатите на нашия бюлетин (това са 2000+ души), както и лично по имейл или по телефон, когато се налага;
 • в два други наши сайта – Нова Визия и Проба Грешка, публикуваме информация за авторите или кратки откъси от съответните заглавия.

Научи повече за нашата история!

Малко или много книги продаваме?

Спрямо най-големите онлайн или офлайн книжарници нашият оборот и брой обслужени клиенти със сигурност е по-скромен. И въпреки това, всяка година обслужваме няколко хиляди клиента от цяла България – будни и интелигентни хора, които искат да се развиват.

По думите на управителите на издателства, с които си партнираме по-тясно, нашите продажби за определени заглавия се конкурират успешно и нерядко дори превъзхождат продажбите и на най-големи сайтове за продажба на книги в страната.

Как работим с издателствата и техните книги?

В момента предлагаме книги от близо 100 издателства, но далеч не всички издателства могат да се похвалят, че продават много книги чрез нас.

Фактите показват, че продаваме в пъти и дори в десетки пъти повече книги от издателства, с които имаме установени отношения и си сътрудничим по-тясно. Продаваме значително по-слабо книги от издателства, които не поддържат връзка с нас и чиито книги присъстват в нашия сайт само „телом“, но не и „духом“.

Всеки месец на книжния пазар у нас излизат десетки нови заглавия, които принципно попадат в сферата ни на специализация. Това са няколкостотин нови книги на година. Ние нямаме физическата възможност да обърнем еднакво внимание на всички тези заглавия. Налага се да сме силно селективни.

Ето как, разделяме условно книгите на няколко класа – A, B, C и D:

 • Книги от Клас A – най-приоритетните за нас заглавия, които притежаваме и сме чели лично. Това са около 5% от всички книги, които предлагаме. За всички книги от клас A ние полагаме пълния спектър от възможни усилия и грижи, описани по-горе – ревюта, откъси, класации, препоръки, промоции и т.н. Тази сериозна инвестиция във време и усилия се отплаща, тъй като книгите от клас А са бестселърите, които продаваме най-много.
 • Книги от клас B – важни и качествени заглавия, които притежаваме и сме чели лично. Това са около 15% от всички книги, които предлагаме. За всички книги от клас B също полагаме много сериозни усилия, но просто не абсолютно всички усилия, както е при книгите от клас A. Много от книгите от клас B се радват на постоянно добро търсене и често попадат в престижни класации.
 • Книги от клас C – книги, които притежаваме, чели сме или познаваме отблизо. Тях също причисляваме към качествените и полезни заглавия и ги представяме с наше авторско ревю. Книгите от клас C са около 15% от всички книги, които предлагаме и поради факта, че сме им обърнали по-специално внимание, те привличат вниманието на редица клиенти.
 • Книги от клас D – книги, които не притежаваме лично, не сме чели и не познаваме отблизо. Представени са при нас по стандартен начин – чрез анотации, взети от издателствата и публикувани на десетки други места в интернет.

Кои издателства продават повече книги при нас?

Цифрите категорично сочат, че при нас продават повече книги онези издателства, чиито заглавия са попаднали в клас A, B или C.

Това са издателствата, които:

 • изпращат по имейл своевременна информация за всички техни нови заглавия;
 • изпращат безвъзмездно по едно копие за наши редакторски цели на нашия физически адрес – за да се запознаем с книгата отблизо. Това е изключително важно, тъй като няма как една книга да попадне в клас A, B или C, ако не сме я чели или прегледали лично.
 • създават възможности за съвместни промоции или са отворени към подобни възможности;
 • оценяват усилията ни да популяризираме техните книги и ни подкрепят в нашите начинания.

Ще повторим, че едно от най-важните неща, с които издателствата подпомагат продажбите си е като ни изпращат мострена бройка на нашия физически пощенски адрес. Тази елементарна инвестиция от няколко лева на книга се възвръща под формата на повече популярност и продажби за съответното заглавие за дълги години напред или до изчерпване на тиража.

Реални примери

Ето няколко примера за добро партниране с реномирани български издателства:

 • Издателство „Кибеа“ – издателство с огромен каталог от книги в сферата на личностното развитие. От издателството винаги своевременно ни подават информация за новите си книги, както и за промоциите си. Откликват винаги на нашите заявки за мострени копия на определени заглавия. Неслучайно голям брой книги на „Кибеа“ се продават отлично при нас и заемат челни места в класации с бестселъри, както и в тематични класации.
 • Издателство „Локус Пъблишинг“ – издателство с богати традиции в сферата на литературата за професионално развитие. От издателството поддържат близка връзка с нас и ни изпращат своевременно всяка една своя книга. Те са проактивни в дискусиите за съвместни инициативи – промоции, откъси от книги, игри. В резултат книгите на „Локус Пъблишинг“ заемат престижни места в редица тематични класации, както и класации с бестселъри.
 • Издателства „Изток-Запад“, „Анхира“, „Ей Ем Джи Пъблишинг“, „Световна библиотека“ и др. – техни минимални инвестиции в мострени книги в миналото доведоха до това, че определени заглавия са сред едни от най-купуваните при нас вече години и заемат челни позиции в множество наши класации с препоръки.

В резюме

Като онлайн книжарница, полагаме сериозни усилия да представяме качествените книги за личностно и професионално развитие пред максимален брой хора, при това по възможно най-достъпен, професионален и разнообразен начин.

Но за да има подобна дейност истински успех, тя трябва да е плод на взаимни усилия – на издателство и на онлайн книжарница.

Ако искаш книгите от твоето издателство да се продават по-добре при нас, помисли как можеш да ни подкрепяш в усилията ни да промотираме и продаваме твоите книги.

За всякакви въпроси, предложения и инициативи или просто ако искаш да поговорим, влез във връзка с нас!