Публикувано на

Най-добрите книги за маркетинг и продажби

Най-добрите книги за маркетинг и продажби

„Най-добрите книги за маркетинг и продажби“ е класация на книжарница Умни Книги, която обхваща наличните за поръчка най-добри книги по маркетинг и продажби, издадени на български език през последните 10-15 години.

Класацията „Най-добрите книги за маркетинг и продажби“ отразява професионалната ни оценка (виж повече за нас) и личните ни предпочитания и може да се счита за персонална препоръка към нашите клиенти.

Ние предлагаме широка гама от качествени и полезни книги за маркетинг и продажби, но списъкът по-долу съдържа едни от най-важните заглавия.

Важно: За по-голяма прегледност сме разделили класацията в две групи – най-добрите книги за маркетинг (1) и най-добрите книги за продажби (2).

Най-добрите книги за маркетинг

Маркетинг 101Маркетинг 101

“Маркетинг 101″ от Дон Секстън е страхотна книга, едно истинско ръководство по маркетинг, написано както за специалисти, така и за неспециалисти, които искат да узнаят повече за принципите и тайните на пазарния успех.

Хаотика. Мениджмънт и маркетинг в епохата на турбулентносттаХаотика. Мениджмънт и маркетинг в епохата на турбулентността

„Хаотика. Мениджмънт и маркетинг в епохата на турбулентността“ е книга от Филип Котлър и Джон Каслионе, посветена на настоящите фирмени предизвикателства в маркетинга и мениджмънта.

Брандинг 101Брандинг 101

„Брандинг 101“ от Дон Секстън е полезна книга за хората, които работят в сферата на маркетинга и искат да изградят силна търговска марка, която да дава увереност на клиентите и в същото време да позволява по-високи цени и марж на печалбата.

Ефективен Пъблик РилейшънсЕфективен Пъблик Рилейшънс

„Ефективен Пъблик Рилейшънс” е световноизвестна книга за PR, подготвила поколения специалисти и извоювала си прозвището „Библията на PR”.

Новите правила в маркетинга и в ПРНовите правила в маркетинга и в ПР

“Новите правила в маркетинга и в ПР” е една от най-нашумелите книги в областта на маркетинга и ПР в световен мащаб през последните години, дело на признатия експерт по маркетинг Дейвид Миърман Скот.

Създаване на корпоративна репутация. Идентичност, имидж и представянеСъздаване на корпоративна репутация. Идентичност, имидж и представяне

Основната идея на „Създаване на корпоративна репутация” е, че ако вашата компания има добър имидж и репутация, това винаги може да помогне на нейната бизнес дейност. Но ако компанията е със слаба репутация, то струва си да я подобрите.

Огилви за рекламатаОгилви за рекламата

„Огилви за рекламата“ от Дейвид Огилви представя свеж, на моменти комичен поглед зад кулисите на рекламната индустрия, изградила своя бляскав образ включително с нескопосано надлъгване и манипулиране на предпочитанията на своята аудитория.

Биология на купуването. Основи на невромаркетингаБиология на купуването. Основи на невромаркетинга

„Биология на купуването. Основи на невромаркетинга” е забележителна книга от Мартин Линдстрьом, превърнала се много бързо в световен бестселър и в наръчник за много професионални маркетолози и рекламисти.

Маркетинг от уста на устаМаркетинг от уста на уста

„Маркетинг от уста на уста” от Анди Сърновиц е книга за доказано един от най-ефективните видове маркетинг, в които хората сами препоръчват един или друг продукт (стока или услуга), при това на свои близки хора, които им имат доверие.

11 неизменни закона на интернет брендинга11 неизменни закона на интернет брендинга

„11 неизменни закона на интернет брендинга” е една великолепна книга, както за времето, когато е издадена, така и за нашето съвремие. Написана е от експертите Ал и Лаура Рийс и очертава 11 важни закона в интернет брандинга.

Най-добрите книги за продажби

Стани суперзвезда в продажбитеСтани суперзвезда в продажбите

„Стани суперзвезда в продажбите“ от Брайън Трейси представя 21 страхотни начина как да продавате много по-до­ре, по-бързо и по-лесно продуктите и услугите си, независимо от трудностите на пазара.

Изкуството на продажбата. Как да продаваме най-добре, за да успеем в животаИзкуството на продажбата. Как да продаваме най-добре, за да успеем в живота

„Изкуството на продажбата. Как да продаваме най-добре, за да успеем в живота“ от Наполеон Хил съдържа изпитани принципи и доказани инструменти, с които да продаваме и успяваме повече в живота.

Асът на продаванетоАсът на продаването

„Асът на продаването” от Джон Фентън е безценна книга в професионалната библиотека на всеки търговец-продавач, която си струва всеки лев и всеки час, вложен в изучаването й.

Най-великият търговец на светаНай-великият търговец на света

„Най-великият търговец на света“ от Од Мандинго е книга, публикувана за първи път през 1968г., която се превръща в един от най-големите класически бестселъри в света в сферата на продажбите.

Малка зелена книга за постигането на своетоМалка зелена книга за постигането на своето

„Малка зелена книга за постигането на своето” от Джефри Гитомър е книга за основните качества за постигане на своето, както и за основните умения, които следва да притежаваме, за да осъществяваме целите и плановете си.

От неудачник към преуспяващ търговецОт неудачник към преуспяващ търговец

„От неудачник към преуспяващ търговец” от Франк Бетджър е класическа книга от експерт в продажбите, написана за всички търговци и търговски мениджъри, които искат да постигат по-високи резултати в работата си.

Гарантираната продажба. Как да продадем всичко на всекиГарантираната продажба. Как да продадем всичко на всеки

„Гарантираната продажба. Как да продадем всичко на всеки“ от Фредрик Еклунд е книга за продажбите, написана от един от най-успешните брокери на недвижими имоти в Ню Йорк.

Законите на Лимбек. 111 закона за топ търговциЗаконите на Лимбек. 111 закона за топ търговци

„Законите на Лимбек. 111 закона за топ търговци“ от Мартин Лимбек е книга с кратки практически уроци за всеки важен аспект от работата на успешния продавач – от търсенето на нови клиенти до затварянето на продажбите.

Посмей да бъдеш различенПосмей да бъдеш различен

„Посмей да бъдеш различен” е книга за продажбите, написана от експерт-продавач. Авторът й – Алесандро Форте, е един от най-успешните продавачи на застраховки-живот във Великобритания, който успява да попадне в престижния Топ 0,25% от всички продавачи на застраховки живот в света!

Кучета продавачиКучета продавачи

Международният бестселър „Кучета продавачи” от Блеър Сингър вдъхновява собственици на малък бизнес, продавачи в сферата на директните продажби и предприемачи по цял свят вече почти цяло десетилетие.

Как да направим машина за пари на много нива. Науката за мрежовия маркетингКак да направим машина за пари на много нива. Науката за мрежовия маркетинг

В „Как да направим машина за пари на много нива“ световният експерт по мрежови маркетинг Ранди Гейдж разкрива как може да получавате несекващи пасивни доходи и да постигнете пълна финансова свобода. Създайте своя МЛМ машина!

Тайната на успешните преговори. Скритите оръжия на един експертТайната на успешните преговори. Скритите оръжия на един експерт

„Тайната на успешните преговори“ от Роджър Досън е фокусирана върху умението да се преговаря. А умението да преговаряте ви е необходимо независимо каква е ситуацията, пред която сте изправени.

Невропродажби. Успешните продажби като наукаНевропродажби. Успешните продажби като наука

В „Невропродажби. Успешните продажби като наука“ британският психолог и консултант по продажбите Саймън Хезълдейн показва как правилното разбиране и прилагане на науката може да бъде ключът към успешните продажби.